E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTMMOB izinsiz yurtdışına gidemeyecek---

TMMOB izinsiz yurtdışına gidemeyecek

TMMOB izinsiz yurtdışına gidemeyecek
25 Aralık 2014 - 04:34 borsagundem.com

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TMMOB üyelerine yurtdışı seyahat kurallarını Resmi Gazete’den hatırlattı

Hazırlanan İmar Kanunu taslağıyla yönetmelik çıkarma izni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçirilmesi planlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri artık yurtdışındaki bir toplantıya katılmak için de Bakanlık’tan izin alacaklar. Erdinç Çelikkan'ın Hürriyet'teki haberine göre 15 gün önce izin başvurusunda bulunacak TMMOB üyeleri Bakanlık için vermezse yurtdışındaki toplantılara katılamayacaklar. Çevre  ve Şehircilik Bakanlığı, TMMOB İdare ve Mali Denetim Tebliği’nde yeni bir tartışma başlatacak değişikliğe gitti. 18 Kasım 2013’teki Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlara dayanılarak hazırlanan tebliğ dün Resmi Gazete’de yayımlandı. 

ARAŞTIRMA YAPILACAK

Değişiklikle, sempozyum, kongre, dernek toplantısı gibi nedenlerle yurtdışına çıkan TMMOB üyelerine “izin alma” şartı getirildi. TMMOB veya odaları temsil etmek üzere uluslararası toplantı ve kongrelere katılmak için bakanlıktan izin alınması gerekecek. Bu kapsamda gerçekleştirilecek yurtdışı seyahatleri için odalar tarafından en az 15 gün öncesinden bakanlığa yazılı izin talebinde bulunulacak. Bakanlık tarafından talebin konusuna bağlı olarak gerekli görülmesi halinde diğer bakanlıkların da görüşleri alınacak. Yapılacak değerlendirme sonucunda uygun bulunanların toplantılara katılmalarına izin verilecek. Düzenlemeye göre TMMOB’un idari ve mali denetimi Bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından yapılacak. Şikayet ve ihbar üzerine, Genel Müdürlük gerekli araştırmaları yapacak. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ilgili valilikten şikayet veya ihbarla ilgili inceleme yapmasını isteyebilecek. Bakanlık, TMMOB Yüksek Haysiyet Divanını toplantıya çağırabilecek.

Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Tebliğ ile Bakanlık görevini yerine getirebilmek için iş süreçlerini ve görev alacak bakanlık birimlerini belirlemiştir. Ayrıca, Ek Madde 1’de, TMMOB veya odaları temsilen uluslararası toplantılara katılmak, Çevre Bakanlığı’nın iznine bağlıdır’ hükmü, bir meslek odası mensubunun katılacağı uluslararası toplantı için Bakanlıktan izin almasının yasal zorunluluk olduğunu anlatmakta.”

Devlet dairesi haline geliyoruz

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Hürriyet’e, “Artık yurtdışındaki toplantılarımıza izin alarak gidebileceğiz. İzin vermedikleri hiçbir toplantıya katılamayacağız. TMMOB’u devlet dairesi haline getiriyorlar. TMMOB üyeleri, dünya mühendislik ve mimarlır komitelerinin üst düzey yönetiminde görev alıyorlar. Neredeyse bazen haftalık toplantılara katılıyorlar. Bu TMMOB’a sansür anlamına geliyor. Bizi engellemek istiyorlar. Bu kadar düşman olunmaz. TMMOB, hükümetin fobisi haline geldi. Gece rüyalarında gördüklerini gündüz yazıyorlar. Bununla ilgili tüm hukuki yolları kullanacağız” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)