E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTMB: İnşaat sektöründe arz-talep dengesizliği devam ediyor---

TMB: İnşaat sektöründe arz-talep dengesizliği devam ediyor

TMB: İnşaat sektöründe arz-talep dengesizliği devam ediyor
17 Ekim 2019 - 13:59 borsagundem.com

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), son 5 çeyrekte daralma yaşanan inşaat sektöründe mali yapılarda bozulma, finansman sıkıntısı ve talep daralması ile oluşan arz-talep dengesizliğinin etkisinin devam ettiğini belirtti.

2019 yılının beklenen zor geçtiği, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin de bu yıl hedefin uzağında kaldığına dikkat çeken TMB, tüm bu olumsuzluklara karşın, ekonomi yönetiminin son dönemde makro ekonomiyi ve sektörü canlandırmaya yönelik attığı adımların etkisiyle geleceğe yönelik olumlu sinyallerin başladığını belirtti.

TMB tarafından açıklanan "2019 Yılı Beklenenden Zor Geçiyor” başlıklı inşaat sektörü analizinde, "200'ü aşkın alt sektöre talep yaratarak ekonominin lokomotifi olma özelliği taşıyan inşaat sektörü, son 5 çeyrekte daralmayı sürdürmüştür. Sektörde mali yapılarda bozulma, finansman sıkıntısı ve talep daralması ile oluşan arz - talep dengesizliğinin etkisi geçtiğimiz dönemde
de devam etmiştir" denildi.

Kamunun inşaat yatırımlarında tasarrufa gitmesinin de sektörü olumsuz etkilediği belirtilen analizde şöyle denildi: 

Yurtiçinde inşaat harcamaları, 2018 yılının son iki çeyreğinde gerileme eğilimine girmiştir... 2019 yılında hükümet tarafından bütçe olanakları dikkate alınarak inşaat yatırımlarında tasarrufa gidilmiştir. Bu çerçevede yılın ilk çeyreğinde inşaat yatırımları yıllık bazda yüzde 16 oranında daralarak 2009 bazlı serinin en hızlı yıllık gerilemesini görmüştür.. Yılın ilk yarısında yatırımlar geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10 azalarak 284.1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir."

Analizde, kamu harcamalarında yapılan tasarrufun yanı sıra, önceliklendirme kapsamında yeni başlanmış birçok projeye, sözleşmesinde öngörülenden az ödenek ayrılmasının da
müteahhitleri zor durumda bıraktığına işaret edildi.

Müteahhitlik firmalarının finansman sıkıntısının artmaya devam ettiği belirtilen analizde, "BDDK verilerine göre Haziran sonu itibarıyla inşaat sektörüne açılan nakdi kredi hacmi 224 milyar TL düzeyine erişmiş, takipteki kredi hacmi 15 milyar TL olmuş ve kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 6.69 olarak kaydedilmiştir" denildi.

GELECEĞE DÖNÜK OLUMLU SİNYALLER BAŞLADI

Tüm bu gelişmelerle birlikte, geleceğe dönük olumlu sinyellerin başladığına da işaret edilen analizde, "Ekonomi yönetiminin son dönemde gerek makro ekonomiyi gerek sektörü canlandırmaya yönelik attığı adımların etkisiyle geleceğe yönelik olumlu sinyaller alınmaya başlanmıştır" denildi.

Değerlendirmede, Yeni Ekonomi Programı'nda sektörde tamamlanmaya yakın projelere finansman desteğiyle durgunluk kaynaklı istihdam kayıplarının azaltılacağının açıklanmasının
önemli olduğu vurgulandı. Konut satışlarında da yılın ikinci yarısında dipten dönüşün
işaretleri görüldüğü belirtildi.
    
YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ HEDEFİN UZAĞINDA

 Analizde, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde 2019 sonu yeni proje tutarı hedefi olarak yeniden 20 milyar dolara ulaşmaya yönelik çalışmaların sürdüğü; ancak gerek küresel pazardaki daralma, gerekse yurtiçinde yaşanan sorunların etkisiyle hedeften uzak kalındığı kaydedildi.

Açıklamaya göre; Türk müteahhitlik firmaları, bu yıl Ocak-Eylül döneminde yurtdışında 7.5 milyar dolar tutarında toplam 151 proje üstlendi.

Lider pazar Rusya'dan bu yılın ilk dokuz ayında alınan proje sayısı dokuz, proje tutarı ise 2.7 milyar dolar oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika17 Ekim 2019 14:28

    Z kuşağının konuta bakış açısını inşaatçılar algılayamadığından konutlar ellerinde patladı. Konutu amaç değil araç gibi görüp mobil olmak istiyorlar ve konutu ölü yatırım olarak görüyorlar. İnşaatçılar satacak değil kiraya verecekleri konut yapsınlar.