E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL'nin zayıf seyri enflasyonda etkili---

TL'nin zayıf seyri enflasyonda etkili

TL'nin zayıf seyri enflasyonda etkili
04 Mayıs 2020 - 14:45 borsagundem.com

Bugün gelen enflasyon verileri beklentilerin üzerinde artış gösterirken, uzmanlar fiyatlarda Kovid-19 etkisinin de altını çiziyor. GCM, İnfo , İş ve Vakıf Yatırım verilerin TL'ye etkisini değerlendirirken, yıl sonu beklentilerini de aktardı .

BORSAGUNDEM.COM

GCM Yatırım trafından hazırlanan analizde, nisan ayında tüketici enflasyonu aylık %0.85 - yıllık %10.94 seviyesinde gerçekleşirken, kurum beklentisinin aylık bazda %0.95 - yıllık bazda %11.04 olduğunu belirtiyor.

"Enflasyon çift hane devam ediyor" başlıklı raporun devamı şu şekilde: 

"Nisan ayı enflasyon detaylarında gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde aylık artış %2.53 seviyesinde olarak gıda fiyat şoklarının devam ettiğini göstermektedir. Enflasyon sepeti dağılımında gıda ve alkolsüz içecekler kalemine karşı yapısal sorun ve hassasiyet sürmektedir.

Mevsim geçişi ile bu negatif etkilerinin bir miktar azalması beklenebilir fakat bu noktada korona virüsü kaynaklı üretim durması ve gıda ürünlerine gelen zamlar pozitif iyileşmenin şiddetini azaltabilir.

TCMB'nin 2020 yılsonu enflasyon tahmini %7.4 seviyesinde bulunurken yılın ikinci yarısından sonra tek haneye doğru enflasyon gerçekleşmeleri talep azalması ve düşük enerji maliyetleri ile desteklenebilir.

Nisan ayı Enflasyon verisi ardından anlık fiyatlama davranışında yukarı yönlü çıkışlar izlediğimiz USDTRY, ilgili çıkışını 7,0423 seviyesine taşıdıktan sonra kazançlarını geri veren bir profil oluşturdu, Ancak ilgili geri çekilmesine rağmen 7,00 seviyesi üzerindeki kalıcılığı sürdürmektedir. Teknik açıdan da 89 periyottuk üssel hareketli ortalama ve yükseliş trendinin alt noktasını temsil eden 6,9250 - 6,9500 bölgesi yükseliş trendini destekleyen en önemli bölge olarak kaydedilmiştir. USDTRY ilgili bölge üzerinde yukarı yönlü çıkışını 13 Ağustos 2018 zirvesine (7,1067) taşımak / yaklaştırmak isteyebilir. İlgili zirve öncesindeki ara bariyerler 7,04 başta olmak üzere 7,06 ve 7,08 olarak kaydedilmiştir. Yükseliş görünümüne yönelik beklentimizin geçersiz sayılabilmesi içinse, Türk Lirasının gelişmekte olan ülke para birimleri arasından ayrışarak ABD Doları karşısında değerli bir süreç oluşturmasına yönelik hikâye yazması ve bu hikaye ile 6,9250 - 6,9500 bölgesi altına sarkması olarak izah edilebilir. Ancak bu tür bir değişim ile 200 periyotluk üssel hareketli ortalamayı temsil eden 6,7550 seviyesine doğru realize görülebilir."

Yılın ikinci yarısında tek hane görülebilir

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde, korona virüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına alması ve ülkelerdeki resesyon paniği ile birlikte gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kaybettiği belirtiliyor.

İnfo Yatırım raporu şöyle devam ediyor:

"Rusya ile Suudi Arabistan'ın petrol arzı kısıntısı konusunda anlaşması üzerine petrol fiyatlarının yükseldiğini görmüştük. Ancak ABD Başkanı Trump’ın korona virüsün Çin’in Wuhan kentinde bir laboratuvarda üretildiğini açıkladığı iddiaları ile Çin’e bu kapsamda tarife uygulanacağını bildirmesi petrol fiyatlarını düşürdü.

Son 12 ayın en çok artış gösteren grubu olan alkollü içecek ve tütün ürünlerine(%31,32) 2 ay daha zam yapılmayacak olması enflasyonu baskılamaya devam edecektir.

2020 yılının ilk yarısında düşük baz etkisi sebebiyle enflasyon yine çift haneli seviyelerde kalmasını, yılın ikinci yarısında enflasyonun tek hanelere düşmesini beklemekteyiz.

TCMB son 8 toplantısında enflasyondaki düşüş beklentisine paralel olarak önden yüklemeli faiz indirimlerini gerçekleştirdi. 23 Nisan'da yapılan toplantıda da politika faizi 100 baz puan indirilerek %8,75 seviyesine çekildi.

Enflasyonun politika faizinin üzerinde olmasını da göz önünde bulundurarak TCMB’nin 21 Mayıs’ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi korona virüs salgını olacaktır. Açıklanan son enflasyon raporunda yılsonu beklentisinin %7,40 olarak açıklanması Merkez Bankası'na faiz indirimi konusunda açık kapı bıraksa da Nisan enflasyonunun beklenti üzerinde kalması ve Dolar/TL'nin zayıf seyri dolayısıyla bekle ve gör stratejisinin uygulanmasını bekliyoruz."

Yıl sonu enflasyonda tek hane görülebilir

Gıda fiyatları ve TL değer kaybı dezenflasyonu sınırlıyor

İş Yatırım tarafından hazırlanan analizde, "Nisan ayı manşet enflasyonu %0,85 ile piyasanın (%0,70) ve İş Yatırım’ın (%0,55) tahmininin üstünde geldi. Buna rağmen yıllık enflasyon yüksek baz dönemi etkisi nedeniyle Mart’taki %11,9 seviyesinden Nisan ayında %10,9’a geriledi" diye belirtiliyor. "Detaylara bakıldığında hane halkı sepetinde ağırlığı yüksek olan gıda grubunun %2,5 artış ile aylık enflasyonu 0,6yp yukarı çektiğini görüyoruz. Ağırlığı yüksek olan ulaştırma (%-1,9, -0,3yp) ve konut
(%-0,3, 0,0yp) ise enflasyonu aşağı çekiyor" diye de ekleniyor.

Raporda enflasyonu yükselten sektörler arasında giyim, mobilya ve ev eşyaları sayılırken, aşağı çeken sektörler de eğlence ve haberleşme olarak gösteriliyor.

Çekirdek enflasyonda Mart ayında görülen yükselişin tersine döndüğü belirtilirken, özetle gıda fiyatlarındaki yükseliş ve Türk lirasında devam eden değer kaybı, zayıflayan talep ve emtia fiyatlarındaki gerilemeden gelen dezenflasyonun sınırlandığı bilgisi mevcut. Son olarak, "Kredi büyümesi ve para tabanındaki genişlemeyi de değerlendirdiğimizde 2020 yıl sonu enflasyon tahminimizi %10 düzeyinde tutmaya devam ediyoruz. Sosyal mesafelenme tedbirlerinin Haziran ayından itibaren hafiflemesini ve talebin yaz aylarında kademeli olarak toparlanmasını bekliyoruz. Talep toparlandıkça, geçmiş kayıplarını karşılamak isteyen firmalar tarihsel ortalamaların üzerinde fiyat artırabilir" diye de ekleniyor.

Petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki düşürücü etkisi devam etti

Vakıfbank tarafından hazırlanan analiz raporunda, "Nisan ayında en yüksek aylık artış kişisel bakım ürünleri, tuvalet kağıdı gibi çeşitli malları içeren çeşitli mal ve hizmetler grubunda yaşandı. İkinci en yüksek artışı gösteren grup ise giyim ve ayakkabı grubu oldu. Yeni sezon satışlarının başladığı Nisan ayında aylık artış %4.08 oldu ancak geçmiş yıllar ortalamasının oldukça altında kaldı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunun enflasyon sepeti içindeki ağırlığının yüksek olması nedeniyle Nisan’da enflasyona en yüksek artış yönlü katkı buradan geldi.

Nisan’da düşen petrol fiyatlarının etkisiyle ulaştırma grubunda fiyatlar aylık bazda %1.83 geriledi ve grup, enflasyonu 0.29 puan düşüş yönlü etkiledi. Nisan’da fiyatlar haberleşme grubunda %1.23, eğlence ve kültür grubunda %0.67, konut grubunda ise %0.32 geriledi. Nisan’da ana sanayi gruplarına göre en yüksek artış %3 ile ara malında yaşanırken petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün katkısıyla enerjide ise %7.97 düşüş yaşandı. Sektörlere göre ise Şubat’ta en yüksek artış %6.71 ile kağıt ve kağıt ürünlerinde yaşandı.

Sonuç olarak, Nisan ayında enflasyon beklentilerin bir miktar üzerinde aylık bazda %0.85 artarak yıllık bazda baz etkisinin katkısıyla %11.86’dan %10.94’e geriledi. Nisan’da petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerindeki düşürücü etkisi devam etti. Ancak gıda fiyatlarındaki yükseliş, enflasyondaki aylık bazdaki yükselişte belirleyici olmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki düşük seviyelerin devam etmesi enflasyon açısından olumlu görünmekle birlikte, TL’nin volatilitesindeki artış önümüzdeki dönem enflasyonun seyri üzerinde belirsizliğe neden oluyor. Enflasyon için maliyet etkisinin önemini göz önünde bulundurduğumuzda TL’nin seyrinin önümüzdeki dönemde enflasyonun seyri açısından da önemli olacağını düşünüyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)