E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTL'nin en değerli olduğu ülke Venezuela---

TL'nin en değerli olduğu ülke Venezuela

TL'nin en değerli olduğu ülke Venezuela
10 Mart 2021 - 08:14 borsagundem.com

Son yılların en yüksek enflasyonlarından birinin yaşandığı Venezuela’da 200 bin, 500 bin ve 1 milyonluk banknotlar bu hafta tedavüle girdi.

Ülkedeki en değerli banknot olan 1 milyon bolivar, yaklaşık 4 Türk lirasına ya da 0,52 ABD dolarına tekabül ediyor. Venezuela 200 yıllık tarihinde ilk defa 7 haneli bir banknota sahip olacak ancak bu parayla yalnızca bir kahve ya da yarım kilo domates alınabiliyor.

Meclis verilerine göre ekonomisi son 7 yılda yüzde 92 küçülen Venezuela’da, 2018 yılının Ağustos ayında paradan 5 sıfır atılmıştı ve geçen haftaya kadar tedavüldeki en yüksek banknot 50 bin bolivardı. Bundan 20 ay önce tedavüle giren 50 bin bolivar o tarihte 8,14 ABD dolarına karşılık gelirken bugün sadece 0,02 dolara tekabül ediyor.

Resmi verilere göre geçen yılı yüzde 9 bin 585 enflasyonla kapatan Venezuela’da ulusal paranın değersizleşmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan nakit kıtlığı, kimsenin elinde bolivar tutmak istememesi, taşıma güçlükleri gibi nedenlerden dolayı banknot kullanımı 2020 yılında yüzde 3,4’e kadar düştü.

Ülkede son yıllarda dijital ticarette ve kripto para kullanımındaki artış, ayrıca nakit alışverişlerde fiili bir dolarizasyon yaşanıyor. EcoAnalitica adlı ekonomik danışmanlık şirketi Venezuela’da ticaretin yüzde 60’ının dolarla yapıldığını bildiriyor.

Uzmanlar kısa süre öncesine kadar şehir içi ulaşım dışında hemen hiçbir yerde kullanılmayan kağıt para bolivarın yeni banknotlarla birlikte kullanım oranının kısmi de olsa artabileceğini ancak hiperenflasyon çözülmeden ve bolivara olan güven geri kazanılmadan bu etkinin yalnızca kısa vadede işlevsel olabileceğini söylüyor.

Venezuela Merkez Bankası, yeni banknotların ulusal ekonominin ihtiyacını tamamlamaya yönelik bir adım olduğunu açıkladı. Ülkedeki birçok ekonomist ise yeni bir devalüasyonun ya da para biriminin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Venezuela’da peynirin fiyatı asgari ücreti aştı

 

Türkiye ile Venezuela arasında ticaret anlaşması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ESKİ DEVRİMCİ.15 Mart 2021 14:57

    ŞUNU BILELIM.EMPERYALİZM,VENZ.NIN 10 MİLYAR VARİL PETROLÜ VAR ABD SATTIRMIYOR.MİLLET AÇ ABD ŞIRKETLERİ GELSE PETROLÜ GÖTÜRSE ,MİLLETİN YALNIZ KARNI DOYAR.SADDAM,KADDAFİ ÖLÜNCE HALKINI GÖRDÜK.MENDERES İ ASIP İP PARASINI ALAN EMPERYALIZMDİR.

  • İşte gerçek 10 Mart 2021 12:00

    Dış güçler somuremeyince süründürmek icin elinden geleni yapar taaki o devleti yönetenler onlara itaat edip ülkenin kaymağını onlara sunana kadar.

  • MD..Edep..Edep..10 Mart 2021 11:50

    Hamdolsun mu diyelim hemşerim.. Türkiye'yi mukayese ettiğin ülkeye bak, lafa geldi mi.. Nara atıyorsun işte biz 3 bin yıllık devletiz diye.. Ayıp be..

  • AHMET ÖZBİR10 Mart 2021 10:54

    İşte TL'nin gücü. Almanya bizi kıskanmaya devam et. Büyük lider reis ile yola devam. Güçlü TL güçlü Türkiye.

  • HASAN TOSUN10 Mart 2021 10:05

    özal zamanı da öyleydi,birde özala kahraman,şehit,evliya derler,tlye baş edemiyenden bu hünerler olurmu,özal zamanı rüşvetin yolsuzluğun hırsızlığın ayyuka çıktığı zamandı,rüşvetin mimarı,enflasyonun mimarı demeliyiz

  • Baba10 Mart 2021 17:21

    Her şeyi işinize geldiyi şekliyle görüyorsunuz. Özalı sevmediniz Menderes'i sevmediniz şimdi Tayyibi sevmiyorsunuz Derdin eyer yolsuzlukla CHP bin 3 tane belediye başkanı yolsuzluktan tutuklandı son üç ay içinde. Ecevit döneminde soyulmadik banka kalmadı bankalara kamyon yanastirdilar Cem uzanın nasıl devlet tahfili sattığını biliyormusun Allah ıslah etsin sizi VİJDANSİZLİK ETMEMEK LAZİM AMA EYER FETOCUYSEEN SENİİİN TAAAAAAA

  • Düzen sahtekâr olunca Altın pul olur10 Mart 2021 09:56

    Para birimi bir ülkede ki alışveriş aracıdır. Bunun dışında diğer para birimleri ile niye karşılaştırılıyor bu ekonomik düzen ülkelere kazık atmak için kurulmuş.. Bizim Tl Dolara karşı değer kaybetti dediklerinde ülkemizin neyi eksildi ki insanımız mı yoksa yeraltı yerüstü kaynaklarımız mı eksildi ne oldu da değer kaybetti.. forex denilen sistemden paramızın çıkartılmasını isterdim.. Yabancılar Türkiye'ye gelip alışveriş yapmayacaksa ne yapacak Tl alıp bize kazık atmaktan başka. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Tika10 Mart 2021 09:30

    Türkiye gibi modern bir ülke son 20 yılda ortadoğu ülkesi gibi yönetildiği için bu halde

  • Bika10 Mart 2021 08:59

    Venezuela gibi petrol zengini bir ülke, Orta Doğu ülkeleri gibi yönetim şekli olduğundan yoksulluk içinde yaşıyor.

  • Türkoğlutürk10 Mart 2021 08:31

    Bunuda akp becerdi ,yaparsa akp yapar