E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTL'deki son durum şirketleri nasıl etkileyecek?---

TL'deki son durum şirketleri nasıl etkileyecek?

TL'deki son durum şirketleri nasıl etkileyecek?
25 Ağustos 2023 - 15:23 borsagundem.com

TL üzerindeki baskının kısa vadede azalmasının döviz fazlası olan şirketlerden döviz borcu olan şirketlere doğru para girişi yaratabileceği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün politika faizinde 750 baz puan artırıma giderek, faizi yüzde 17,50 seviyesinden yüzde 25'e çekti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yeni üç üyesiyle gerçekleşen ilk toplantısında, beklentilerin çok üzerinde faiz artışı yapıldı. Karar sonrası, dün piyasada volatilite artarken, TL'de iyimser bir hava görüldü. Özellikle bankalar tarafında coşkulu bir seans geçti; borsada hacim rekoru kırıldı. Piyasada oynaklığın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Borsa İstanbul, dalgalı görünüm sergilerken, dolar ve euroda ise tepki alımları etkili. Gram altın fiyatı, dolara paralel hareket ediyor.

Ekonomim'den Şenay Zeren'in haberine göre, Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takasında (CDS) Merkez Bankası'nın sürpriz faiz adımı sonrası düşüş sürüyor. Türkiye'nin risk primi, saat 11.47 itibarıyla yüzde 1,23 düşüşle 394 baz puanda bulunuyor. CDS, dün 30 baz puanlık düşüşle 400'ün altına inmiş, son işlemlerde ise 393 baz puanda hareket etmişti.

Yatırım Finansman Menkul Değerler Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Bölümü Yönetmeni Vahap Taştan, son gelişmeleri değerlendirirken, TL'de baskının azalmasının sektörleri nasıl etkileyeceğini yorumladı.

TCMB’nin 750 baz puan ile beklentilerin üzerinde aldığı faiz kararı ardından Borsa İstanbul tarafında bankacılık sektörü hisselerinde yükseliş gördük. Buna karşın faizlere duyarlı sektörlerde geri çekilme takip ettik. Ek olarak teknik bir ayarlama ile de dolar bazında endekste yeniden 290 puanın altına geriledik.

TL üzerindeki baskının kısa vadede azalması döviz fazlası olan şirketlerden döviz borcu olan şirketlere doğru para girişi yaratabilir ki burada telekomünikasyon ve enerji şirketleri öne çıkabiliyor. Ayrıca beklentilerin üzerinde bir faiz artırımının otomotiv ve GYO tarafında satışlardaki büyümeyi sınırlaması beklenebilir.

Kurda geri çekilme dün 25,50’nin altına kadar devam ederken bu sabah yeniden 26,50’ye yakın bir fiyatlama var. Kurda denge arayışı tamamlandıkça endeks için de yeni seviyeler oluşacaktır. TCMB kararından bağımsız olarak ise, önceki iki hafta endekste yabancı satışı takip ettik ve teknik göstergelerdeki düzeltme sinyali sürmekte. 7500 altındaki hareketleri teknik olarak riskli görmekteyiz ve bu bölge altında yatırımcıların nakde dönme isteği de artabilir. 7850-7900 bandını ise kritik direnç olarak takip edeceğiz.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 25'e çıkardı

 

Bakan Şimşek'ten faiz kararı için açıklama: Kararlıyız!

 

Hakan Aran'dan faiz ve kredi için çarpıcı yorum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi27 Ağustos 2023 11:05

    Dolardaki son durum deseydiniz...

  • Mevsim 25 Ağustos 2023 18:09

    GYO ların onümüzfeki dönemde yıldızı parlar.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ25 Ağustos 2023 15:38

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6) Güldürmeyin beni.....Dün %5,50 düştü bugün % 3 yukarıda ne zaman görülmüş Türkiye dövizin kalıcı olarak düştüğünü yılsonunda döviz oldukca yükselebilir.