E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTL'de kayıplar artıyor---

TL'de kayıplar artıyor

TL'de kayıplar artıyor
22 Şubat 2022 - 10:03 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 13,6550 liradan, avro 15,4500 liradan güne başladı.Gün içerinde Hazine ihaleleri, kapasite kullanım oranı ve Ukrayna'daki gelişmeler izlenecek

Serbest piyasada 13,6530 liradan alınan dolar 13,6550 liradan satılıyor. 15,4480 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 15,4500 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise bir süredir gözlenen yatay hareketine devam ederken, dün yüzde 0,1'lik artışla 13,6760'tan kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,6530 seviyelerinde işlem görüyor.

Dolar/TL,saat 09.37 itibarıyla 13,76 seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL ise 15,57'den işlem görüyor

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,6440 lira, avronun satış fiyatı ise 15,4620 lira olmuştu.

Yurt içinde Hazine ihaleleri ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında Ifo endeksleri ve S&P Case Shiller konut fiyatları takip edilecek.

Rusya'nın Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden bölgeleri tanımasının ardından gelişmeler yakından izlenecek.

Öne Çıkan Başlıklar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni Rusya tarafından tanındığını duyurdu.

Putin’in imzaladığı kararname ile Rus askeri Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nde göreve başlayacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yayınladığı bir mesajla Rusya’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı, “Rusya’nın Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz” açıklamasını yaptı.

ABD, Ukrayna'dan bağımsızlıklarını ilan eden iki bölgeyi tanıyan ve bu iki bölgeye "barış gücü" gönderme kararı aldığını duyuran Rusya'ya karşı ulgumanacak yeni yaptırımları bugün açıklayacağını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 24 Şubat’tan itibaren İngiltere’de Covid-19 testi pozitif çıkan kişiler de dahil olmak üzere ülkedeki tüm karantina önlemlerinin kaldırılacağını duyurdu.

Yurt İçi Gündem

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Şubat ayına ilişkin kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verilerini açıklayacak. Ocak ayında kapasite kullanım oranı yüzde 77,6, reel kesim güven endeksi 109,5 seviyesinde gelmişti (10.00).

Türkiye İstatistik Kurumu'nun(TÜİK) açıklayacağı veriler ise Şubat ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri ile 2021 son çeyrek dönem için işgücü girdi maliyetleri olacak. Hizmet sektörü güven endeksi bir önceki ay yüzde 1,2 artışla 120,2 puana yükselmişti (10.00).

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, FIA Elektrikli Otomobil Dünya Kupası Basın Toplantısı'na katılacak (11.00).

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Dernekleri Yöneticileriyle Buluşma Toplantısı'na katılacak (12.00).

Hazine, dün olduğu gibi bugün de iki ihale ile borçlanacak. 4 Yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil yeniden piyasaya sunulurken, 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ilk kez ihraç edilecek. TLREF'e endeksli tahvilin bir önceki satışında ortalama faiz yüzde 5,47 seviyesinde oluşmuştu.

Yurt Dışı Gündem

Avrupa'da günün en önemli verisi olan Ifo endeksleri yayımlanacak. Almanya için Şubat ayına ilişkin Ifo iş ortamı endeksi ve cari durum endeksi piyasalar tarafından yakından izlenecek. Geçen ay iş ortamı endeksi 95,7, cari durum endeksi ise 96,1 puan seviyesinde açıklanmıştı (12.00).

Aynı saatte İtalya'nın final enflasyon rakamları gelecek. Öncü verilerle tüketici fiyatları aylık yüzde 1,6, yıllık yüzde 4,8 yukarı gelmişti.

Son sekiz toplantısında da faiz artırımına giden Macaristan Merkez Bankası'nın(MNB) kararı piyasalar tarafından yakından takip edilecek. MNB son toplantısında faizi beklentilerin üzerinde 50 baz puan artırarak yüzde 2,90 seviyesine çıkarmıştı (16.00).

Belçika'da Şubat ayına ilişkin iş dünyası güven endeksi açıklanacak (17.00).

ABD'de günün ilk verisi Philadelphia Fed'in açıklayacağı imalat dışı aktivite hareketlerini gösteren endeks olacak. İmalat dışı aktivite endeksi geçen ay -16,2 puan olarak açıklanmıştı (16.30).

Yine ABD'den aynı saatte iki konut verisi gelecek. S&P Case Shiller tarafından hesaplanan konut fiyatları ile FHFA konut fiyat endeksi açıklanacak (17.00).

ABD'de beklenen diğer veriler öncü PMI (17.45), Conferance Board tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat endeksi (18.00) olacak.

Ayrıca ABD'de üç bono ve bir tahvil ihalesi de takvimlerde yer alıyor. ABD Hazinesi, 13, 26 ve 52 haftalık bono ile 2 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

Günün son verisi Arjantin dış ticaret rakamları olacak (22.00).

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, "Fed'in Toplumdaki Rolü" başlıklı sohbet toplantısında konuşma yapacak (23.30).

Altın yükseliyor, kriptolar düşüyor

 

Putin'in kararı piyasaları sert vurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI22 Şubat 2022 11:31

    artsın be anama.ben full altındayım.hem altının onsunun yükselişi hemde dövizin yükselişinden iki taraflı para kazanıyorum.

  • Smokin22 Şubat 2022 11:24

    Faizleri enflansyon üstü arttırmadıktan sonra imkanı yok ne enflansyon düşer nede güven gelir akıl var mantık var enflansyon yüzde yüzü aşmış TLye verilen ortacağ gerisindeki dogmalarla verilen uyduruk kur korumalı faiz yüzde yirmi böyle akıl dışı zihniyeti terk etmedikten sonra iki yaka bir araya gelmez gelmeside imkansız

  • Mucise Reis ;)22 Şubat 2022 11:13

    Bu kadar değersiz bir para ile hem covid, hem FED ,hem savaş. Hala ohh ohh dansı eden Cem Küçük :D Gerçekten de bundan daha kötüsü ne olabilir diye düşünüyorum. Kasa boş, yedek akçe satıldı, sugug ile dış borçlanıyoruz imf den daha ağır faizlele borçlanıyoruz hemde. Senegale gittik, ticaret hacmi 1 milyar usd :D  düşülen duruma bakın. Mİlle taltını getirsin ben para basayım karşılığın da adımları . Beslenemeyen bir millet, et süt yumurta yoğurt süt vb. Fakirleşen tüketemeyen bir toplum. 50 milyon insan gunluk 140 tl altında hane olarak yaşamaya çalışıyor. Bi de işsiz olduğunu ve aile bakman gerektiğini düşün ?. Allah sabır versin bu millete.  bu düğüm üretmeden çözülmez.1 ağır sanayi modern fabrika yok hala

  • Ruhsar22 Şubat 2022 12:02

    Aynen katılıyorum arap peşinden giden dünyada birtek gelişmiş ülke yoktur bunların bu dünyası sefalet cehalet yoksulluk sonu teröre kadar uzanan hersey ortada görünen köye kılavuzu ihtiyaç yok

  • Akıllı mucize22 Şubat 2022 11:29

    Mucize abi arap palavralarından biran önce vazgeçip IMF ile anlaşıp geri kalmış kendine faydası olmayan ortadogu ülkelerinin dinci yobaz politikalarından uzak durmak en akla yatkın ülke için hayırlı olandır

  • xyz22 Şubat 2022 11:04

    Sanki TL'nin değeri varda değer kaybetsin. Bu ülkede herşey ama herşey değersizleşti.

  • Frenler tutmuyor22 Şubat 2022 10:51

    Para yetmiyor her yerden Çalıyorlar halkın parasını beş para etmiyor her şey aldı başını gitti diyanet Türkiye’deki bütün hocalar üç ayda bir Antalya’da seminere götürüyor uçak bileti yiyecek konaklama hamam havuz sauna tatil ne yapıyorlar günde saat çalışıyor bir yandanda diyanet harvurup harman savuruyorlar hakkı unutmuşlar devlet bunlara nasıl izin veriyor 5 nesnedir ak dönemi kara dönem yaptılar nereye al atsan pislik borsada kıyım yapıyorlar

  • KoRay22 Şubat 2022 10:23

    14 lirayı bile göremedi dolar bir mok olmaz atlayanlar yaya kalır.

  • Trolkoray22 Şubat 2022 11:31

    Gördünü sana her bk gösterdi kol gibi herseyi ikiye katlattı koray beterol