E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizTL’de güçlenme görülmemesi piyasayı baskılıyor---

TL’de güçlenme görülmemesi piyasayı baskılıyor

TL’de güçlenme görülmemesi piyasayı baskılıyor
06 Aralık 2016 - 09:16 borsagundem.com

Alan Yatırım; piyasanın TCMB Başkanı Çetinkaya'nın 2017 yılına ilişkin para ve kur stratejileri konusunda yapacağı toplantıyı takip edecğini belirtti

DÜN NE OLDU?

GLOBAL BİR BELİRSİZLİĞİN (ITALYA REFERANDUM) GERİDE KALMASI İLE BIST YÜKSELDİ…

İtalya referandum sonuçlarının piyasada fiyatlanmasının ardından global bir belirsizliğinin kısa vadede gündemden düşmesine bağlı olarak BIST 100 Endeksi beklentilerimiz paralelinde %0,3 yükselişle günü 73,600 seviyesinden tamamladı. Bununla birlikte genel zayıf ekonomik ortama bağlı olarak BIST Bankacılık hisseleri %0,2 gerilerken daha defansif karakterdeki BIST Sanayi Endeksi dün %0,9 yükselişle pozitif ayrışmaya devam etti.

BUGÜN NE BEKLİYORUZ?

SAAT 10:30 TCMB BAŞKANI ÇETİNKAYA’NIN 2017 YILINA İLİŞKİN PARA ve KUR STRATEJİSİ BASIN TOPLANTISI… 

İtalya Referandum sonuçlarının büyük oranda önceden fiyatlanmış olması ve sonuçların kısa vadede risk oluşturmayacağının anlaşılması eşliğinde global piyasalarda rahatlama görmekteyiz. Bu nedenle Euro değer kazanırken global hisse piyasalarında yükseliş yaşandı ve bugün de Asya piyasalarında hafif pozitif seyir devam etmekte. TCMB Başkanı Çetinkaya ise 2017 yılına ilişkin para ve kur stratejileri konusunda saat 10:30’da basın toplantısı yapacak. BIST 100 Endeksinde bugün global piyasalardaki hafif olumlu seyre paralel olarak dünkü hafif yükseliş eğiliminin devamı  beklenebilir. Bununla birlikte TL’de güçlenme görülmemesi ve yükselen petrol fiyatları baskı unsuru olmaya devam etmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Yabancı yatırımcılar Kasım ayında satışta… Yabancı yatırımcıların Kasım ayında 683 milyon USD değerinde net satım gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların en çok net satım yaptığı hisseler GARAN, THYAO, YKBNK, PETKM, AKBNK olurken en çok alım yaptıkları hisseleri ise TUPRS, EREGL, ASELS, TRKCM ve SODA oldu. 

NETAS…Pozitif… Şirket, bugün, pay sahibi OEP Turkey Tech B.V.'nin %48.04 oranındaki 31.1 milyon TL nominal bedelli halka açık olmayan Netaş hissesinin ZTE Cooperatief U.A. şirketine devri ile ilgili anlaşma imzaladığını bildirdi. (KAP) 

PETKM…Sınırlı Pozitif… Şirket, bağlı ortaklığı Petlim Limancılık Ticaret A.Ş. ‘nin 1.5 milyon TEU kapasiteli konteyner terminalinin 800.000 TEU'luk ilk fazının tamamlandığını ve faaliyete başlaması konusunda liman işletmecisi firma APM Terminalleri Liman İşletmeciliği A.Ş ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Limanın bu hafta operasyonlarına başlaması beklenmektedir. (KAP) 

TTRAK…Nötr.. Şirketin satışları, 2016 yılının Kasım ayında, geçtiğimiz aya oranla %13, geçtiğimiz senenin Kasım ayına oranla ise %10 düşüş göstererk 3,917 adet olarak gerçekleşti. 2016 yılının 11 ayında ise, geçen senenin aynı dönemine göre %4 düşüş ile 42,140 adet araç satmıştır. (KAP) 

BIST 30 Kontratı 

Aralık vadeli kontrat, dün yatayda kalarak günü %0,03 artışla 90,50 seviyesinde tamamladı.

Bugün Aralık vadeli kontratta önemli bir gündem olmaması nedeniyle 90,0-91,0 bandında yatay hareket beklenebilir. 

USDTRY Kontratı 

Haftanın ilk işlem gününde yurt içinde Türk Lirası cinsinden varlıklarda negatif ayrışma görüldü. Dün Türk Lirası dolar karşısında değer kaybeden para birimleri arasında ilk sıralarda yer alırken, beklentilerin altında artış gösteren enflasyon verisinin Türk Lirası üzerindeki etkisi sınırlı oldu.  Bu kapsamda USDTRY Aralık kontratı haftanın ilk işlem gününü  %0,87  değer kazancı ile 3,5608 seviyesinde tamamladı. 

Bugün sabah saatleri itibariyle USDTRY paritesindeki seyir göz önünde bulundurularak kontratın güne sınırlı yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. USDTRY Aralık kontratında yükselişlerin devam edebilmesi için 3,55 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, 3,50-3,45 bandı destek konumunda bulunuyor. 

ALTIN/USD Kontratı 

Geçtiğimiz hafta sonu İtalya referandumu sonuçlarının ardından güne yükseliş ile başlayan altında dün gün içerisinde güçlü doların etkisiyle zayıf seyir görüldü. Bu kapsamda Altın Aralık kontratı haftanın ilk işlem gününü  %1,44 değer kaybı ile 1160 US$ seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle Asya seansında altın fiyatlarındaki seyir göz önünde bulundurarak, Altın kontratının güne yatay bir başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Geçtiğimiz hafta sonu İtalya'da anayasa reforumunun oylandığı referandumdan hayır oyunun çıkması sonrası, Başbakan Renzi’nin istifasını açıklamasıyla birlikte euroda haftaya başlarken görülen değer kayıpları gün içerisinde yerini tepki alımlarına bıraktı. Söz konusu tepki alımları ile birlikte EURUSD paritesi 1,07 seviyesinin üzerine yerleşti. Bu kapsamda EURUSD Aralık kontratı haftanın ilk işlem gününü %0,67 değer kazancı ile 1,0745 seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle EURUSD paritesinde görülen seyir nedeniyle EURUSD kontratının güne yatay bir başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

FOREKS BÜLTENİ

DÜN NE OLDU? 

Geçtiğimiz hafta sonu İtalya'da anayasa reforumunun oylandığı referandumdan hayır oyunun çıkması sonrası, Başbakan Renzi’nin istifasını açıklamasıyla birlikte euroda haftaya başlarken görülen değer kayıpları gün içerisinde yerini tepki alımlarına bıraktı. 

Avrupa’da bölgenin Kasım ayı hizmet PMI verisi 53,8 ile beklentilerin aşağısında kalırken, Almanya Kasım ayı hizmet PMI verisi 55,1 ile beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. 

ABD’de ise Kasım ayı hizmet PMI verisi beklentileri karşılayamazken, ISM Hizmet PMI verisi 57,2 ile beklentilerin oldukça üzerinde açıklandı. 

Yurt içinde gündeme konu olan Kasım ayı enflasyon verisi aylık bazda %0,52 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 7 olarak hesaplandı. Beklentilerin aşağısında açıklanan enflasyon verilerine baktığımızda, aylık en yüksek artış %3,89 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşirken, yıllık en fazla artış ise %22,61 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşmiştir. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün Avrupa’da bölgenin 3.çeyrek büyüme verisi takip edilecek olup, ABD’de ise Ekim ayına ilişkin fabrika sipariş verileri gündeme konu olacak. 

USDTRY 

Haftanın ilk işlem gününde yurt içinde Türk Lirası cinsinden varlıklarda negatif ayrışma görüldü. Dün Türk Lirası dolar karşısında değer kaybeden para birimleri arasında ilk sıralarda yer alırken, beklentilerin altında artış gösteren enflasyon verisinin Türk Lirası üzerindeki etkisi sınırlı oldu.  

Teknik olarak bakıldığında, 3,5000 seviyesinin üzerine yerleşen USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin devam edebilmesi için 3,5000 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin devam etmesi halinde 3,6000 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede görülebilecek kar realizasyonları için ise 3,4500 ve 3,4000 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

EURUSD 

Geçtiğimiz hafta sonu İtalya'da anayasa reforumunun oylandığı referandumdan hayır oyunun çıkması sonrası, Başbakan Renzi’nin istifasını açıklamasıyla birlikte euroda haftaya başlarken görülen değer kayıpları gün içerisinde yerini tepki alımlarına bıraktı. Söz konusu tepki alımları ile birlikte EURUSD paritesi 1,07 seviyesinin üzerine yerleşti. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin devam edebilmesi için 1,0765 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0820 ve 1,0870 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede zayıf seyrin görülmesi halinde ise 1,0665 ve 1,0600 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Geçtiğimiz hafta sonu İtalya referandumu sonuçlarının ardından güne yükseliş ile başlayan altında dün gün içerisinde güçlü doların etkisiyle zayıf seyir görüldü.  

Teknik olarak bakıldığında Altında 1174 seviyesi önemli konumdadır.  Altında toparlanma eğiliminin görülebilmesi için, 1174 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1180 ve 1198 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1163 ve 1158 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Geçtiğimiz hafta USDJPY paritesinde görülen yükseliş eğiliminin yeni haftada da devam ettiği görülmekte. Bu sabah Asya’da veri akışı sakin olup, günün ikinci yarısında ABD’de takip edeceğimiz veri akışı paritede hareketlilik yaratabilir. 

Teknik olarak bakıldığında, paritede bir süredir görülen düşüş trendi sona ermiş görünüyor. USDJPY paritesinde yükselişlerin devam edebilmesi için 114,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup, paritede toparlanma eğiliminin görülmesi durumunda 114,90 ve 115,90 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde sırasıyla 113,20 ve  112,20 destek seviyeleri izlenebilir. 

GBPUSD 

Bir süredir dolar karşısındaki güçlü durşunu koruyan Sterlin’de dün de dolar karşısındaki değer kazanma eğilimini sürdürdü. İngiltere’de Kasım ayına ilişkin açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen hizmet PMI verisi de söz konusu yükselişe destek olurken GBPUSD paritesi 1,27 seviyesinin üzerine yerleşti. 

Teknik olarak bakıldığında bir süredir zayıf seyir izleyen GBPUSD paritesi geçtiğimiz hafta  1,2400 seviyesinin üzerindeki hareketi ile teknik görünümü olumlu bir hal almıştır. Paritede görülebilecek kar satışlarında 1,2560 ve 1,2440 izlenebilecek destek seviyeleri olup, yükselişlerin devam etmesi halinde ise 1,2840 ve 1,2960 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Geçtiğimiz hafta OPEC toplantısından çıkan karara göre günlük arz 1.2 milyon varil düşürülerek 32.5 milyon varile çekilmesi sonrasında petrol fiyatlarında görülen pozitif seyir kısa süreli kar satışlarına rağmen geniş resimde etkisini sürdürmekte. Bu gece Amerikan Petrol Enstitüsü’nün açıklayacağı haftalık ham petrol stok verileri açıklanacak. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin devam edebilmesi için 54,60 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 55,20 ve 56,70 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 53,70 ve 52,30 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)