E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTL'de güçlenme borsaya olumlu yansır---

TL'de güçlenme borsaya olumlu yansır

TL'de güçlenme borsaya olumlu yansır
17 Şubat 2014 - 08:44 borsagundem.com

Bugün Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları bir araya gelecek, ABD ise tatil

''HERKESE GÖRE İYİ BİR YAN.. 
 
Küresel piyasalarda iyimserliğin yükseldiği bir haftayı son işlem gününde de ABD ve Avrupa’nın yanında gelişmekte olan ülkelerin de göreceli olarak rahat geçirdiğini takip ettik. ABD borsalarında, Mayıs 2009’dan bu yana en sert düşüşü kaydeden sanayi üretimine rağmen ekonomiye güvenin devam ettiğini gösterir şekilde primli bir kapanış izlerken Avrupa da haftalık bazda kazanç sağlamayı başardı.. 
 
Yunanistan’da krizden çıkışa yaklaşıp yaklaşılmadığı tartışmaları yeniden yükselse ve İtalya’da da Başbakan Letta’nın istifasını Cumhurbaşkanı’na sunmasına neden olan yeni bir siyasi kriz çıksa da bölge ekonomisinin ivmelenerek büyümeye devam etmesi ve bunun da gelecek toplantısında, düşük enflasyonla başa çıkmaya çalışan ve büyümeyi canlandırmayı da amaçlayan ECB üzerindeki baskıları hafifletmiş olması hem borsaları hem euroyu desteklemiş oldu. İtalya’daki siyasi krize rağmen de ülkenin notunu negatif izleyen Moody’s’in görünümü durağana yükseltmesi krizin göz 
ardı edilmesini sağlıyor.. 
 
Ağır kış koşulları nedeniyle imalat sanayi öncülüğünde gerileyen ABD sanayi üretimine rağmen ABD bilançolardan, Euro bölgesi büyümeden, gelişmekte olan piyasalar kötü gelen ABD verilerinden yararlanırken biz de gelişmekte olan ülkelerdeki nisbi rahatlamadan yararlandık ve haftanın son işlem gününde BIST100 endeksi %1.75 primle 64.882 puandan kapandı.. 
 
Geçen haftanın en önemli yurtiçi gündemi olan FATF (Mali Eylem Görev Gücü) toplantısından gelen açıklama da 64.500 üzerinde kapanarak iyimserliğini bu haftaya taşıyan BIST için destekleyici bir görünüm arz etmekte.. 2007 yılından bu yana gri listede yer alan Türkiye’nin bu listede kalmaya devam etmesi ve kara listeye alınmadığı açıklaması tüm hafta beklenmişti.. 
 
Bu şartlar altında yeni haftaya yurtiçinde ilk olarak işsizlik oranı verisi ile başlıyoruz..Bugün ayrıca Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları bir araya gelecek, ABD ise tatil.. Dolayısıyla az veri ve tatilde olan bir ABD ile daha sakin bir gün yaşayabiliriz.. Haftanın devamında ise Salı günü TCMB’nin faiz kararı var. Geçen hafta bu PPK toplantısında döviz munzam karşılıklara indirim gelebileceği spekülasyonları olduğunu ve bu spekülasyonların da etkisiyle DolarTL’de 
görülen gevşemenin yurtiçi piyasalara destek verdiğini belirtelim.. Aynı gün Japonya Merkez Bankası da toplanacak, Almanya ZEW endeksi ve yurtiçinde Hazine Müsteşarlığı 13 ay vadeli kuponsuz tahvili yeniden ihraç edecek.. 
 
İzleyen günlerde ise ECB faiz dışı konuları görüşeceği 2.toplantısını gerçekleştirecek ve FED FOMC toplantı tutanaklarını yayınlayacak. Ayrıca Euro bölgesi ve ABD’de öncü imalat ve hizmet PMI’lar ile G20 toplantısı da diğer önemli gündem maddeleri olarak ajandada yer alıyor.. 
 
Yabancı payının %61.14 ile 2008 krizinden de düşük seviyelere geldiği Borsa İstanbul’da 100 endeksine bakıldığında ise haftayı 2.20’nin altında kapatması nedeniyle (hatta 2.18’in altı da görülmüştü) DolarTL’nin destekleyici kalmaya devam ettiği ortamda, geride bıraktığımız günlerde eşiğine gelinip de geçilemeyen ve bu şekilde güçlenen 65.000 direnci kritik kalmaya devam ediyor. Hacimli bir şekilde aşılmasının iyimserliği artırabileceğini düşünüyoruz. TCMB’den faiz hamlesi zaten beklenmiyor ancak TL’yi destekleyici bir munzam adımı gelmesi halinde TL’de güçlenme ve bunun da olumlu yansımalarını görebiliriz. Geri çekilmelerde ise ilk olarak 63.800-63.500 bölgesini izliyor olacağız, 62.000 ise ana destek.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)