E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTL’de değer kaybı sürüyor---

TL’de değer kaybı sürüyor

TL’de değer kaybı sürüyor
02 Haziran 2021 - 10:39 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 8,63 seviyelerinde işlem gördü. Dün geceki ani yükselişin ardından teknik seviyeler dikkat çekiyor.

BORSAGUNDEM.COM

Dün en düşük 8,4725 ve en yüksek 8,5419 seviyelerini gören dolar/TL, günü yüzde 0,6 artışla 8,5370 seviyesinden tamamladı.

Dolar/TL, bugün Asya piyasalarında sığ işlemlerin yaşandığı saatlerde 8,7738 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından, saat 10.20 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 1 üzerinde 8,6260'tan işlem görüyor. Euro/TL, tarihi yükseğini 10,7119'a taşımasının ardından dünkü kapanışa göre yüzde 0,9 artışla 10,5380'den, sterlin/TL de yüzde 1 yükselişle 12,2010'dan satıldı.

Dolar endeksi ise yüzde 0,1'lik artışla 90 kritik seviyesinin hemen altında hareket etti.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan bültende, “Yeni haftaya yurtiçinden gelen ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme verisi ile başlayan TL kanadı verinin ardından Pazartesi gününü dolar karşı en fazla değer kazanan gelişen ülke para birimlerinden biri olarak kapatmıştı. Salı günü ise piyasalar İstanbul Sanayi Odası’nın paylaştığı Türkiye İmalat PMI verisini izledi. Açıklamaya göre Mayıs ayında Türkiye’de imalat PMI 49,3 olarak gerçekleşti. Böylelikle veri son bir yıl içerisinde ilk kez 50 seviyesinin altına inmiş oldu. Bilindiği gibi 50’nin üzerindeki seviyeler büyümeye işaret ederken 50 altındaki seviyeler ise daralmaya işaret ediyor. Akşam saatlerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TRT’de katıldığı program takip edildi. Bu programda Erdoğan Merkez Bankası Başkanı ile görüştüğünü ve faizleri düşürmenin şart olduğunu, faiz yükünün düşürülmesi gerektiğini açıkladı. Bu açıklama ardından USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler hızlandı ve parite tüm zamanların rekorunu yeniledi ve 8.78’leri test etti. Yarın ise yurtiçinden gelecek olan TÜFE verisi TL varlıklarında volatiliteyi oldukça etkileyecektir. Haftanın üçüncü işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 8,65214 – 8,70091 – 8,78103 seviyeleri direnç noktaları olarak gevşemelerde ise 8,61139 – 8,51232 – 8,46795 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan "TL’de Değer Kaybı Sürüyor” başlıklı forex bülteni şu şekilde:

Dün EURUSD paritesi hafif geri çekilerek 1,2211 seviyesinden kapandı. USDTRY gün sonunu 8.51’den yapsa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrası 8.80’e dayandı. Ons altın, dolara karşı değer kaybederek 1899 dolar düzeyinden dünü sonlandırdı. Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi Mayıs’ta siparişlerdeki hızlı artışla 63,1 ile rekor seviyeye yükseldi. Aynı zamanda enflasyon geçen ay 2018’den bu yana ilk kez Merkez Bankası’nın hedefi olan %2’ye ulaştı. Bununla birlikte Almanya'da işsizlik oranının Mayıs’ta %6’ya gerilemesi ve kısıtlamaların gevşetilmesi, ülke ekonomisinin salgınla mücadelede yeni bir sayfa açtığına işaret etti. Bunun yanı sıra ABD'de ISM imalat endeksi Mayıs ayında 61,2 seviyesine yükseldi. Beklenti endeksi 61 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Endeks özellikle yeni siparişlerden gelen katkıyla yükseliş kaydetti. OPEC+ ülkeleri Temmuz’da petrol arzını artırma planına bağlı kalacağını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınıyla mücadelede aşılama ile normal hayata dönüş için Eylül ayı sonunu işaret ederek, "Bu dönemde okullar, üniversite, yüksekokullar dahil olmak üzere normal hayata dönülmesini hedefliyoruz aşılamayı sağlayarak" dedi. Avrupa Birliği (AB), Kovid19'un ekonomik sonuçlarına ilişkin kurtarma programı kapsamında 80 milyar euro borçlanacağını duyurdu. Öte yandan dün TV’de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Merkez Bankası başkanımla görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart, faiz yükünü düşürmemiz lazım" açıklamasında bulundu. Bu açıklama sonrası Türk Lirası hızla değer kaybederken TL bazlı pariteler yeni rekorlara yükseldi.

Dolar/TL analizinde de, “Yükseliş eğiliminde olan Dolar/TL kurunun 8,5265 üzerindeki fiyatlamalarında Türk Lirası aleyhine işlemlerin kuvvetlenmesi beklenebilir. Dünkü gibi faiz açıklamalarının da bu durumu desteklediği kurda 8.80 direnç noktası test edilebilir. Kurun olası geri çekilmelerinde ise 8.50 ve 8,4364 seviyeleri destek oluşturabilir” denildi. 

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde de, “Gece saatlerinde 8.77 seviyesini test eden Dolar/TL kuru sabah saatlerinde 8.62 seviyesinden işlem görüyor. Kurda kısa vadede 8.67 ve 8.77 direnç, 8.58 ve 8.50 destek olarak izlenebilir. Bu hafta hem yurt içinde hem küresel piyasalarda veri akışı yoğun olacak. İçeride yarın açıklanacak olan enflasyon en önemli veri olarak görünüyor. Ekonomistlerin beklentisi enflasyonun yıllık bazda %17.41 düzeyine ulaşacağı yönünde. Ayrıca Cuma günü Moody's Türkiye için kredi değerlendirme raporunu açıklayacak. Küresel tarafta ise PMI verileri ve ABD'de açıklanacak olan istihdam verileri fiyatlamalar açısından önemli olacak” diye belirtiliyor.

Dolar ve euro güne başlarken zirvede seyrediyor

Erdoğan'dan 'faiz' açıklaması

Erdoğan'ın faiz açıklaması sonrası dolar/TL 8.80'i gördü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum02 Haziran 2021 11:43

    Ne zaman ihracat toplamı ithalat toplamını geçerse siz hiç uğraşmadan dolar tepe taklak olur tüm çabanız bu yönde olmalı eğer bu sene turizm pandemi öncesi gibi olsaydı veya covid hiç olmamış olsaydı Türkiye bunu gerçekleştirmiş olacaktı

  • Yorum02 Haziran 2021 11:10

    Cari açık verdiğimiz sürece faizi indirirsin dolar artar hatta faizi merkez bankası başkanıyla konuştum faizi şu tarihte indirmeye başlarız dersen dolar yine artmaya başlar kısaca bu lafla olmuyor kasan sağlam olacak kasa artı verecek ki ipler bizim elimizde olsun yani dolar net olarak kasada fazla olacak vatandaş bozduruyor diye değil biz dışarıdan aldığımıza sattığımız arasında fazla vermeliyiz ve sürekli bunu arttırmalıyız böyle olursa dolar düşer faiz düşer zenginlik ve ferah gelir gerisi geçici şeyler üç ay faiz düşer ama ardından uçar gider