E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTL varlıklarındaki ne kadar sağlıklı?---

TL varlıklarındaki ne kadar sağlıklı?

TL varlıklarındaki ne kadar sağlıklı?
01 Şubat 2017 - 05:29 borsagundem.com

Gedik Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Dünya'daki köşesinde, Fitch'in not düşürmesinin ardından TL varlıklarındaki sürpriz yükselmeyi değerlendirdi. Doğan, 'temkinli yaklaşın' uyarısında bulundu. İşte Doğan'ın o yazısı:

Son aylarda negatif ayrışmasına alışık olduğumuz yurtiçi piyasalarda, geçtiğimiz hafta Cuma günü, Fitch’in not indirimi ve S&P’nin durağan olan not görünümünü negatife çevirmesine ve dünyanın geri kalanında borsalardaki satış baskısına rağmen hafta başında son ayların en sert pozitif ayrışmasını gördük. Bankacılık endeksi %5’i aşan günlük yükselişle bu pozitif ayrışmada başı çekerken, Dolar/TL kurunda da 3,88’den 3,77’ye kadar düşüş yaşandı. Bu hareketle uyumlu bir şekilde tüm vadelerde faiz oranlarında da aşağı yönlü bir hareket yaşandı. Bu hareketi Fitch’in not indirimi ile en kötüsü geride kaldı açıklamasıyla değerlendirme eğilimi yüksek olsa da biz bunun bir trend değişimi olmadığını, yaşanan son yükselişin bir anomali olarak kalacağını düşünüyoruz.

Piyasalarda çok büyük bir kesim Cuma günü Türkiye değerlendirmesini yapan Fitch’in not indirimi yapacağını bekliyordu. Hatta kamu kesiminden üst düzey yetkililerin yaptığı açıklamalar da not indirimine karşı önlemlerin alındığı, not indirimden çok sonrasında bu notu tekrar almak için neler yapılabileceğine yönelikti. Bu nedenle Fitch’in not indirimi çok büyük bir kesim için sürpriz değildi. Sürpriz olan piyasa tarafındaki etkisi neredeyse yok hükmünde olan S&P’nin not görünümünü program dışı bir tarihte durağandan negatife çekmesiydi.

Fitch kararının bekleniyor olması nedeniyle piyasa üzerinde kalıcı bir trend oluşturmasını biz de dahil büyük bir çoğunluk tahmin ediyordu. Ancak not indiriminden sonra üstelik yurtdışı piyasalarda kargaşa hakimken TL’nin ve BIST’in pozitif ayrışarak günü dünyanın en iyi performans sergileyen para birimi ve borsası olarak tamamlaması sürpriz oldu.

Bu hareketi 72 binden 85 bin sınırına dayanmış bir endeks için, tüm negatiflikler böylece geride kalmış oldu ya da endeks zaten ucuzdu şeklinde yorumlarla açıklamanın sağlıklı olmadığını düşünüyoruz. Endeks için 2017 yılında çok daha yukarılardaki seviyeleri bekliyor olsak da yaşanan son yükselişin enformasyon-formasyon uyumsuzluğu oluşturduğunu, bu durumun sürdürülebilir bir trende dönüşmesinin zor olduğunu düşünüyoruz.

Bu nedenle 72 binden 86 bine kadar olan son yükselişinin ardından gelinen seviyeleri de göz önünde bulundurarak özellikle endeksle korelasyonu yüksek hisselere karşı temkinli yaklaşılması gerektiğini düşünüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)