E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL varlıklarda oynaklık artabilir---

TL varlıklarda oynaklık artabilir

TL varlıklarda oynaklık artabilir
09 Ağustos 2021 - 08:22 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, para politikasının geleceğine ilişkin verilecek sinyallerin TL ve TL bazlı varlıklar üzerinde oynaklığı artırma riski vurgulanıyor

Geçtiğimiz hafta iki kritik gelişme ile piyasaların şekillendiğini takip ettik. İlk olarak yurt içerisinde Temmuz ayı TÜFE verisi %18.95 ile 18 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. ÜFE’nin de %45 seviyesine dayandığını gördük. Bu verilerin yanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faizlerin düşmesi gerektiğine yönelik yaptığı yorumların eşliğinde TL’de değer kaybı gözlendi. Tabii bu değer kaybının en önemli nedenlerinden birisi de ABD’de açıklanan TDI verisiydi. Verinin 870 bin olan beklentilerin üzerinde gelerek 943 bin artış kaydetmesi sonrası küresel ölçekte ABD doları değer kazandı. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvilin getirisi de %1.30 seviyesinin üzerine yükseliş kaydetti.

Yeni haftada da bu kritik gelişmelerin etkilerini takip edebiliriz. Bunun yanında yaşanacak yeni gelişmeleri de yakından izlemek gerekiyor. Bu durumda öne çıkan iki başlığı yorumlamak istiyoruz:

İlk olarak ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri küresel ölçekte en kritik gelişme olacak. Haziran’da TÜFE’nin %5.4 seviyesine yükseldiğini görmüştük. Temmuz’da ise %5.3 seviyesine hafif bir geri çekilme olacağı beklentisi hakim. Yalnız datanın hem bir önceki ay hem de beklentiler ile kıyasladığımızda yükseliş kaydetmeye devam etmesi durumunda FED’e yönelik beklentiler şahinleşebilir. Bu durumda ABD doları ve 10 yıllık tahvil getirisinde yaşanan yükselişlerin devam etme olasılığı bir hayli kuvvetlenecektir.

İkinci kritik gelişme ise TCMB’nin toplantı kararı olacak. Piyasalarda %19 olan politika faizine yönelik değişiklik beklentisi yok. Yalnız son açıklanan enflasyon verisine ilişkin karar metninde nasıl bir atıfta bulunulacağı en önemli konu. Dolayısıyla para politikasının geleceğine ilişkin verilecek sinyallerin TL ve TL bazlı varlıklar üzerinde oynaklığı artırma riski bulunduğunun altını çizelim.

ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Avustralya, Hong Kong ve Çin Borsalarının kazanım kaydetmeleriyle haftaya genellikle pozitif başladı.Hong Kong, Çin ve Güneyt Kore'de de endeksler pozitif bölgede seyretti.Bölgede Japonya ve Singapur borsaları tatil sebebiyle kapalı.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın merakla beklenen istihdam raporuna göre ABD’de Temmuz ayında işsizlik oranı son 16 ayın en düşük seviyesine indi. Raporun açıklanmasının ardından konuşan Başkan Joe Biden da pandemiyi sona erdirmek ve ekonomiyi canlandırmak için daha yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan Fed'in varlık alımlarını azaltma konusunda geç kalmaktansa erken hareket etmesinin daha yararlı olacağını söyledi.

ECB'nin en etkili üyelerinden biri olan Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann, Euro Bölgesi'nde enflasyonun tahminlerden hızlı yükselmesi riski olduğunu söyledi.

Birleşim Mühendislik Isıtma Soğutma Havalandırma San. ve Tic A.Ş., 11-12-13 Ağustos 2021 tarihlerinde talep toplanacak.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği: ABD, Türkiye’nin orman yangınları ile mücadelesine 2 adet CH-47 ‘Chinook’ tipi yangın söndürme helikopterini ile destek sağlayacak. ABD-Türkiye arasında uzun süredir devam eden dostluğun devamı çerçevesinde NATO Müttefikimizin yanındayız

Bankalarca ticari müşterilerden ATM işlemleri için alınacak tutar 4 TL'yi, diğer kanallar ve yapılan işlemler için alınacak tutar 8 TL'yi geçemeyecek. Daha önce bu tutarlar 2 ve 5 TL olarak uygulanıyordu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Pazartesi yapılması planlanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) ilk toplantısı Kurul üyesi de olan bazı bakanların, kontrol altına alınarak büyük ölçüde söndürülen orman yangınları nedeniyle sahada faaliyetlerinin devam etmesi, Kurul'un ilk toplantısının da tam katılımla gerçekleştirilmesinin arzulanması nedeniyle toplantının ileri bir tarihte yapılacağı belirtildi.

ABD'de altyapı paketinin kabulünde dün önemli ilerleme sağlandı. Politico'nun haberine göre ABD'de iki parti tarafından ortak hazırlanan altyapı paketinde önemli ilerleme gerçekleşti. Dün gece yapılan oylamada 29'a karşı 68 kabulle paketin müzakere aşaması süreci tamamlandı. Hafta sonu devam eden çalışmaların dün gece yapılan oylamanın ardından yasanın nihai halinin bu gece ya da en geç yarın oluşturulmuş olacağı tahmin ediliyor.

Çin'de döviz rezervlerinin temmuz ayının sonu itibarıyla 3,2 trilyon doları aştığı açıklandı.

Goldman Sachs Çin ekonomisi için 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 8.6'dan yüzde 8.3'e çekti.

AC Asia ex, Japan % 0,21 alıcılı

S&P 500 % -0,20 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,12 satıcılı

Endekste yatay açılış bekleniyor

Değerli metallerde Fed endişesi

Asya borsaları yeni haftaya yükselişle başladı

30 lira birden düştü, altında neler oluyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)