E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTL swap faizlerindeki artış borsayı sert düşürdü---

TL swap faizlerindeki artış borsayı sert düşürdü

TL swap faizlerindeki artış borsayı sert düşürdü
04 Ağustos 2020 - 18:10 borsagundem.com

4 günlük aranın ardından küresel piyasaları izleyen Borsa İstanbul güne yükselişle başladı. Ancak Londra'dan gelen faiz haberleri satışları artırdı. Sıfırları atıldıktan sonra düşüşe geçen endeks günü %3,53 oranında düşüşle 1.087 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul bayram sonrası ilk iş gününü dalgalı seyirde geçirdi. Dünya borsalarındaki yukarı hareketin etkisiyle sabah yükselişle açılan endeks, öğleden sonra Londra'dan gelen swap faizi haberleriyle satışa döndü. Londra piyasasında TL sıkışlığı, swap faizinde sıçramaya yol açtı. Londra piyasasında gecelik vadede lira faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 1050'nin üzerine yükseldi. Bu durum piyasalarda tedirginliği neden oluyor.   TL swap faizlerindeki sert yükseliş nedeniyle panikleyen yatırımcıların panik satışlatrıyla bir ara yüzde 5'e varan kayıplar yaşandı. 

Bu arada TL'ye sıkışan yabancılar ellerindeki varlıkları satmaya başlayınca döviz kurlarında akşam saatlerinde geri çekilmeler yaşandı. Saba 8.25 liraya kadar çıkan euro 8.15 liraya kadar gedilerken dolar 6.98 liradan 6.88 liraya kadar düştü. ABD borsalarının artı açılması ve Avrupa borsalarındaki pozitif seyrin etkisiyle borsa kapanışa doğru toparalndı. Özelikle de aşırı primli hisselerde sert düşüşlerin yaşandığı gözlendi. 
Dünya çapında toparlanma sinyalleri veren PMI rakamları güçlü gelirken risk iştahını da destekledi. İkinci dalga endişeleri ve ABD - Çin arasındaki gerilim piyasalar tarafında risk unsurları olarak yerini koruyor. Kurban Bayramı tatili nedeniyle 31 Temmuz Cuma ve 3 Ağustos Pazartesi işlem görmeyen yurt içi piyasalarda bugün önemli veriler yurt içi imalat PMI ve enflasyon rakamları. Piyasalarda beklenti temmuz ayında TÜFE'nin aylık bazda %0,85 oranında artış kaydetmesi yönünde olurken, rakamlar beklentilerin altında kaldı. Ekonomik veri akışları ile salgın kaynaklı gelişmeler fiyatlamalar üzerindeki etkisini sürdürecek.

Kurban Bayramı nedeniyle geçtiğimiz hafta bir gün erken kapanış yapan BIST 100 Endeksi günü %0,76'lık bir düşüşle 1.126,90 puandan tamamladı. Dün küresel piyasalarda alıcılı bir fiyatlama etkili oldu. Bununla birlikte mevcut riskler yakından izlenmeye devam ediliyor. ABD borsaları dün günü yükselişlerle tamamlarken, bugün güne düşüşle başladı. Asya piyasalarında genel olarak alıcılı görünüm hakim olurken, Avrupa borsaları da güne alıcılı bir açılışla başlamıştı.

Londra'da gecelik TL swap faizi 1050'ye fırladı

BORSA İSTANBUL

4 günlük Kurban Bayramı tatili sonrası, haftaya salı gününden başlayacak olan piyasalarda enflasyon ve imalat sanayi PMI verileri takip edilecek. Geçen haftanın son işlem günü olan perşembe günü yüzde 0,76 değer kaybeden BIST 100 endeksi, böylece temmuzda bir önceki ay kapanışına göre yüzde 3,29 azalarak 1.126,90 puana geriledi. 

Analistler, yurt içinde KDV indirimlerinin piyasaları desteklemesinin beklendiğini ifade ederek, ABD'deki teşvik paketi görüşmeleri ve veri gündeminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti. Ayrıca Kovid-19 tedavisine ilişkin haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu da belirttiler.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde güne pozitif başlangıç yapan endeks bankacılık endeksi öncülüğünde satıcılı seyrini devam ettirerek günü %0,76 düşüşle 1.126,90’dan kapattı. Endeks orta vadede iki önemli trend desteğini aşağı kırdıktan sonra 50 GHO’nın da altında kapanış yaptı. Analistler, endeks kısa vadede 1.162, gün içinde 1.135 seviyesi altında kaldıkça tepki yükselişleri oluşsa da satış baskısının ilk hedefinin 1.120 olacağını belirtti. Kısa vade de bu seviyelere gerilemenin trade amaçlı alış fırsatı yaratacağı belirtilirken, 1.152 ve üzerine yükselişlerin ise satış fırsatı olarak takip edilebileceği eklendi. Endeksin 1.120 altında 1.095-1.104 aralığındaki fiyat boşluğunu kapatmak üzere düşüşünü devam ettirmesi de bekleniyor. Bu aralığa olacak gerilemenin kısa vadeli yeni alımlar için önemli destek bölgesi de oluşturacağının altı çizildi. Endeksin gün içinde 1.120 üzerinde tutundukça 1.152-1.156 aralığı ilk hedef olmak üzere tepki yükselişi gerçekleştirmesinin beklendiğini belirten analistler, teknik göstergelerdeki güçlü negatif eğilimin tepki yükselişleri oluşsa da satış fırsatı olarak kullanılacağına ve satış baskısının kısa vadede devamına işaret ettiğini de eklediler.

Ekonomistlerin katıldığı AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0,82 artmasını bekliyordu. Piyasalarda bugün takip edilen veriler yurt içinde 10.00'da temmuz ayı TÜFE ve Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile temmuz ayı imalat sanayi PMI olurken, 12.00'de Avrupa'dan Euro Bölgesi haziran ayı ÜFE ve 17.00'de ABD'de haziran ayı fabrika siparişleri oldu.

Enflasyon beklentilerin altında kaldı

BİST 100 endeksi güne %1,20 oranında yükselişle 1.140 puandan başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Kurban Bayramı tatili sonrası açılışta yüzde 1,20 artışla 1.140,39 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 1,16 ve holding endeksi yüzde 1,45 yükseliş kaydetti. Tüm sektör endeksleri güne artışla başlarken, en fazla kazandıran yüzde 3,04 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,20 değer kaybederek 1.124,69 puana geriledi.

Günün ilk yarısında dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 2,21 puan azalarak 1.124,69 seviyesine inerken, toplam işlem hacmi 10 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.121,56, en yüksek 1.143,26 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,27 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,56 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,74 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 3,06 ile ticaret  oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,23, teknoloji endeksi yüzde 0,79 ve sanayi endeksi yüzde 0,09 değer kazanırken, hizmetler endeksi yüzde 0,88 değer kaybetti.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerin 43'ü yükseldi, 53'ü değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Garanti Bankası,  ASELSAN, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve BİM Birleşik Mağazalar oldu.

Londra piyasasında TL'de oluşan sıkışlık swap faizinde sıçramaya yol açtı. Endeksteki düşüş günün ikinci yarısında hızlanarak yüzde 5'i aştı.

Endeksin hızlı düşüşü ile BISTECH devre kesiciler de çalıştı. Günün ilk yarısı 13.00'e kadar sadece 55 kere çalışırken 17.15 itibarıyla kayıp oranı yüzde 5'i aştığı sırada devre kesici 435 kere çalışmıştı. 

Yaşanan düşüşün tek bir habere ya da gelişmeye bağlı olmadığını değerlendiren uzmanlar,  temmuz ayında dünya borsalarından pozitif ayrışan BİST 100'de algının bu sefer terse dönmüş olabileceğine işaret ediyor. Bazı analistler ise Londra'da TL bulamayan yabancı yatırımcının hisse satışına geçtiği görüşünde.

BİST 100 endeksi günü %3,53 oranında düşüşle 1.087 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul Ulusal 100 endeksi günü %3,53 oranında 39,74 puan değer kaybıyla 1.087,16 puandan tamamladı. İşlem hacmi 23.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün boyu en yüksek 1.143,26, en düşük 1.064,91 puandan işlem gördü.  

Bankacılık endeksi yüzde 3,69, holding endeksi yüzde 2,57 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,27 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 8,05 ile ticaret oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 3,41, sanayi endeksi yüzde 3,39, hizmetler endeksi yüzde 4,23 ve teknoloji endeksi yüzde 2,72 değer kaybetti.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 38,34 puan ve yüzde 3,04 düşüşle 1.221,30 puandan kapandı. BIST 100 endeksine dahil hisselerin 6'sı prim yaptı, 94'ü geriledi. ASELSAN, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Garanti Bankası, Türk Hava Yolları ve BİM Birleşik Mağazalar en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Bankacılık sektöründe satışlar devam edecek mi?

KÜRESEL PİYASALAR 

Küresel piyasalar pozitif bir seyir izlerken, yurt içinde bugün enflasyon ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

ABD'de, dün açıklanan imalat sanayi PMI verisinin önceki aya göre gerilemesine karşın 50'nin üzerinde kalması ve ISM imalat endeksinin son 17 ayın en yükseğine çıkması sonrası New York borsasında teknoloji hisseleri öncülüğünde pozitif bir seyir izledi.

ABD'nin önde gelen teknoloji firmalarından Microsoft'un, Çinli "ByteDance" şirketine ait TikTok uygulamasının ABD kolunu satın alacağı haberleri ile şirketin hisseleri yüzde 6'ya yakın değer kazanırken, Dow Jones endeksi yüzde 0,89, S&P 500 endeksi yüzde 0,72 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,47 yükseliş kaydetti.

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında hayata geçirilmesi planlanan ve görüşmeleri devam eden 1 trilyon dolarlık yeni teşvik paketi ile ABD ve Çin arasında artan gerilime ilişkin gelişmelerin piyasaların gündemindeki yerini koruduğunu belirterek, cuma günü açıklanacak temmuz ayına ilişkin istihdam raporu başta olmak üzere hafta boyunca yoğun veri akışının da takip edileceğini bildirdi.

Öte yandan, Atlas Okyanusu'nda oluşan Isaias Kasırgası'nın ABD'nin Kuzey Carolina eyaleti kıyılarına ulaşması ve hızı saatte 135 kilometreyi bulan kasırga nedeniyle Kuzey Carolina ve New Jersey'de "acil durum" ilan edilmesi konuyu gündemin üst sıralarına taşıdı.

Avrupa tarafında, dün alımların güçlenmesi ile pay piyasalarında yüzde 3'e yaklaşan artışlar görüldü. Almanya başta olmak üzere birçok ülke ve Euro Bölgesi'ne ilişkin imalat sanayi PMI verilerinin beklentilerden iyi gelmesi sonrası Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,71, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,93 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,29 değer kazandı.

Bugün Asya piyasalarında, ABD ile Çin arasında devam eden gerileme karşın pozitif bir seyir izlendi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 yükseldi.

Avrupa borsaları vadeli endekslerdeki seyrin aksine yükselişle başladı. Açılışın ardından, STOXX Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,19, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,49, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,02, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,68, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,77 ve İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,95 değer kazandı.

New York borsaları güne düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,04 azalışla 26.653,99 puandan işlem gördü. S&P 500 endeksi yüzde 0,21 düşüşle 3.287,80 puandan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,04 kayıpla 10.898,87 puandan işlem görmeye başladı.

Ağustosta da onlar kazandıracak! İşte güçlü hisseler

Borsalarda beklenen güçlü ralliye bir adım kaldı

DÖVİZ 

İstanbul serbest piyasada dolar 6,9770 liradan, euro 8,2090 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 6,9760 liradan alınan dolar, 6,9770 liradan satıldı. 8,2080 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 8,2090 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 6,9810 lira, euronun satış fiyatı ise 8,2030 lira olmuştu.

Dün uluslararası piyasada 6,9555'e gerileyen dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,9750 seviyesinde işlem gördü.

Dolar/TL, Kurban Bayramı tatili sonrası bugün işleme açılan yurt içi piyasalarda güne düşüşle başlamasının ardından 6,9440 seviyelerinde bulundu.

Dün uluslararası piyasalarda 7,0004 seviyesini görmesinin ardından düşüşe geçen dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,2 değer kaybıyla 6,9559'dan tamamladı.

Bayramı tatili sonrası bugüne de düşüşle başlayan dolar/TL, saat 10.20 itibarıyla yüzde 0,2 azalışla 6,9440 seviyelerinden işlem gördü.

Aynı dakikalarda euro/TL yatay seyirle 8,1850 ve sterlin/TL yüzde 0,1 düşüşle 9,0910 seviyelerinde bulundu.

Dolar endeksi, yüzde 0,2 düşüşle 93,4, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,2 değer kazancıyla 1,1790 seviyelerinden satıldı.

Analistler, yurt içinde tahminlerin altında gelen enflasyon verisinin Türk lirası varlıkları destekleyeceğini söyledi.

Gün ortasında dolar serbest piyasada 13.00 itibarıyla 6,9484 seviyesinden, euro 8,2262 ve sterlin 9,1049 seviyesinden işlem gördü. Uluslararası piyasalarda ise euro/dolar paritesi 1,17946, sterlin/dolar 1,3059 ve dolar/yen 105,97 seviyesinden işlem gördü.

Dün yurt içi piyasalar kapalıyken 7 lira sınırına dayanan dolar/TL kuru, bugün ise 6,96-6,98 bandında hareket etti. Londra'da TL swap faizindeki sert yükselişler sonrası serbest piyasada ise farklı bir kur oluşmuş durumda. Serbest piyasada dolar/TL 7,08 düzeyinden el değiştiriyor. Gün içerisinde 8,24'leri gören euro/TL kapanışa doğru 8,20'nin hemen üzerinde dengelendi.

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 6,9285 lira, satışta 6,9563 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 6,9324 lira, satışta 6,9602 lira olarak belirlemişti.

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 4 Mayıs 2022 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 11,56'dan, bileşik getirisi de yüzde 11,90'dan gerçekleşti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.20 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1770, sterlin/dolar paritesi 1,3058, dolar/yen paritesi de 105,85 düzeyinde seyretti. Serbest piyasada dolar aynı dakikalarda 6,9440, euro 8,1959, sterlin 9,0981 Türk Lirası karşılığında işlem gördü.

ABD'de fabrika siparişleri beklentinin üzerinde arttı

EMTİA 

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 43,76 dolardan işlem gördü.

Dün 44,46 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 44,15 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,88 azalışla 43,76 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 40,67 dolardan alıcı buldu.

Dünya genelinde yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayısında görülen artış, küresel ekonomik büyüme ve petrol talebi beklentilerini olumsuz etkilerken, ham petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 43,83 ile 43,94 dolar aralığının direnç, 43,72 ile 43,61 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Altının gram fiyatı bayram tatili sonrası işleme açılan yurt içi piyasalarda 440,8 lira seviyesinden işlem gördü.

Altının ons fiyatı dün 1.985,18 dolarla tarihi zirvesini görmesinin ardından düşüşe geçti ve bugün 1.978 dolar seviyesinde dengelendi.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına yönelik ikinci dalga endişeleri, küresel ekonomiye dair belirsizlikler ve merkez bankalarının eşi görülmemiş teşvikleriyle rekorlar kıran altının onsunda dün kar satışlarının etkili olduğu görüldü.

Altının ons fiyatındaki yatay seyre karşın dolar kurundaki gerileme ile değer kaybeden altının gram fiyatı, saat 10.50 itibarıyla 440,8 liradan işlem gördü. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 723 lira, Cumhuriyet altını 2.952 liradan satıldı.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 2.000 doların önemli direnç konumunda bulunduğunu belirterek, gram altında ise 435-450 lira bandının izleneceğini söyledi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 441,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 2.927,00 lira oldu. Uluslararası piyasalarda altının onsu 13.15 itibarıyla 1.975 dolardan, brent petrol varili 43,38 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.20 itibarıyla 1.993,54 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, yüzde 1,17 artışla 44,45 dolardan işlem gördü.

İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 720,00 lira, Cumhuriyet altını 2.946,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise perşembe günü kapanışa göre yüzde 1,09 yükselişle 444,00 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 438 bin 850 lira, en yüksek 445 bin 500 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,54 artışla 443 bin 900 liradan tamamladı.

OPEC+ kısıntıları gevşetti, petrol fiyatları düştü

VADELİ PİYASALAR 
 
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) ağustos vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, Kurban Bayramı tatili sonrası işlemlere yaklaşık yüzde 0,9 yükselişle başladı.

Ağustos vadeli endeks kontratı, açılışta en yüksek 1.270,75 puanı görmesinin ardından önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0,9 üzerinde 1.269,00 seviyesinden işlem gördü. 

Bayram tatili öncesinde, arife günü öğlene kadar gerçekleştirilen işlemlerde satış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, günü yüzde 1,64 azalışla 1.257,50 puandan tamamlamıştı.

Analistler, teknik açıdan endeks kontratında 1.246 puanın destek 1.300 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (80)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI05 Ağustos 2020 10:58

    Türkiye de artık borsa bu şekli ile yatırım aracı olmaktan çıkmıştır.ve tam bir kumarhane ye dönüşmüştür.yatırım yapanlar bin kere düşünsünler.

  • Mucise Reis ;)05 Ağustos 2020 11:18

    Sayenizde Zeliha hanım, nereye el uzatsanız, orayı bozmayı başardınız. Milletçe alkışlıyoruz ..... "Otomobil ilerliyor, ileride tünel ve ışık : ))" Tebrikler, doğru tesbit. dümende büyük reis ilerliyoruz....

  • HASAN TOSUN05 Ağustos 2020 09:47

    borsa yükselirken daha önce swap olayı olmuştu ama borsa düşmemişti,demek aynı olay birinde düştü öncekinde düşmedi,yani spek hıyarları düşürmek için swap dedi,çıkaran hıyarlar no swap dedi

  • Alp05 Ağustos 2020 09:32

    Şirketlere belli bir miktarda hisse geri alım zorunlulugu getirilmeli.

  • BORSACI05 Ağustos 2020 08:15

    dünyada en çok dolar deger kaybederken bizde en çok deger kazanan dolar oluyor çok farklı bir yapımız var içimizdeki dolar sapıkları alıyor.

  • Tufan05 Ağustos 2020 00:47

    Yine tl açığa satışla pozisyon aldılar. Swaplar kapanınca sıkıştılar ve mecburen tl pozisyonlarını borsadan satış yaparak kapatmaya çalışıyorlar. Şuanda kol gibi faiz ödemektense borsada kardayken satmak yabancıya daha mantıklı geliyor. Hükümet neden böyle yaptı peki. Baktı vatandaş doları bozmadığı gibi aldıkça alıyor. Bu sefer mecburen borsadan finansman sağlandı doları frenlemek için. Sabırlı olacaksınız artık uzun vadede kurtarırsınız.

  • Uyan04 Ağustos 2020 23:26

    Bugünden sonra herşey farklı olacak derken neyi kastediyordu acaba.....

  • ZELİHA KARAKAŞLI04 Ağustos 2020 22:23

    Olsun be anam.ben reis dinledim üç sene önce % 70 altın % 15 euro ve % 15 isviçre frankındayım.keşke her gün böyle düsse 60-70 000 gelse eylül ayına kadar da bizlerde girelim sizlerle yer değiştirelim.içimdeki bir ses bu olaylar olacak diyor.ağustos ayı çok tehlikeli bir aydır tüm dünya borsaları için.

  • AkTorol Ahmet Ötzbir04 Ağustos 2020 22:32

    Hain misin?. Reisimiz TL ye geçin dediya, Kampanyalar oldu. %70+ %15+%15 = %100 Bari % 1 TL olsaydı Avrupa da mı yaşıyorsun ? İsviçre de mi ? Utanmadan Reisimize el altından hakaret ediyorsun. Kendi kendini eleverdin. Yerli ve milli kaynaklara yatırımın neden yok ?  CHP liler mi TL yatırımı yapacak ? yoksa iyi partililer mi ? yabancı para bozma kampanyasında deliler gibi mesajlar yazıyorsun hani ? destek mestek tırt çıktın.

  • Mucise Reis ;)04 Ağustos 2020 21:54

    Yarın BİST açılışını KILIÇ ile yapalım. Bist 1071 ve 1453 olmadan kurulmazdı. Yerli ve milli bir kuruluştur...KILIÇ hakkımız var, gongu kılıç ve kalkan ile çalalım. Bizlere düşman kalkan ları bertaraf ederim. :D ... Yabancı spekülatörler ve ekonomiye saldıran fetocular korksun.... :D Dış mihraplar titresin,  

  • AhmetK04 Ağustos 2020 20:54

    Gelmıs olumune mıhalifler, borsa dusunce battık, kahrolsun iktidar getıklerıne. Borsa dususuyle iktşdar becerıksızse, yukseldıgınde becerıklı mı oluyor. Yarın yada en gec obur gun tepkı alımı olunca hersey duzelcekmı, iktşdar bu işi bilğyor diyecekmısınız. Borsa dusmys, doviz dusmus.. tuuhhh dolar 10 olacaktı 2 yıldır ama olmuyor bi turlu. Swap piyasasında sahipleriniz cok ugrasıyor ama olmuyor..

  • Arkın Demirsoy05 Ağustos 2020 08:59

    Ahmet kardeş dolar çoktan 10 tl yi geçti ! Etrafına bak bak şu pahalılığa her şey iki bazen de üç katına çıktı. Yani dolar çoktann geçti sadece sen anlamamışsın!

  • muck04 Ağustos 2020 21:57

    sterlin 10 da geçti. bizlere usd yi sterlini euroyu 1 TL yapacak adam lazım.  yukarı çekerek,çıkartacak adam deil. benzin kaç para bılırmısın ? ekonomi = benzin fiyatıdır

  • Okmi04 Ağustos 2020 21:33

    Birader o zaman çıkıp hergün her sey yolunda diye nutuk atmayacaksın,neyse onu diyeceksin uçuyoruz şahlandık o bizi kıskanıyor bilmem kim gıpta ediyor dersen şimdi yorumlara katlanırsın,onun için bence birazda özeleştiri yapın her önüne gelene saldıracağınıza

  • broker04 Ağustos 2020 20:45

    Bu ykb yatırım robot derhal yasaklanmalı.. Türkiye ekonomisini çaktırmadan arkadan hançerliyor. 1 lot bile satmadan sat al yapa yapa birçok tahtayı tabanladı. Merrilllinch den kurtulduk şimdi de ykb yatırım borsanın başına bela oldu..SPK VE BİST yönetimi derhal tedbir almalı..Yoksa bu ykb robotu Borsayla beraber ekonomiyi mezara gömecek..

  • medo04 Ağustos 2020 23:03

    bütün robotlar yasaklanmalı

  • muck04 Ağustos 2020 22:13

    olar sistemlerini bist merkezine yakın odalara kurmak için ekstradan para kira veriyor. Sen kime ne veriyorsun ? : )  

  • Güçlü yükseliş geliyor04 Ağustos 2020 20:28

    Borsadaki sert düşüş temelsiz günübirlik bir hadise, bilançolar geliyor, şuana kadar güçlü bilançolar gördük, Güneş sigorta, Arçelik bunlara örnek, bu seviyeler güçlü destek seviyesi, buradan sert yükselişler gelecektir, bu borsa 3 puan düşer, 5 puan çıkar, paniğe gerek yok

  • ramço general04 Ağustos 2020 20:15

    kardeşim borsa aşağı. herşey bahane edilip verecekler. uzak durun. olan satsın. iflah olmaz. aldığım yere gelince satıp çıkıcam düşüncesini bırakın. kendi görüşüm. y. t. değildir

  • Kalede senol04 Ağustos 2020 20:11

    Full hissedeyim lakin bir miktar daha düşecek.Biozm bilmediğiniz bir seyler var yakında kokusu çıkar.Birde ak partlı kardeşlerim yabancılar türkiye düşmanları diyip durmayın.Gelirlerlen her şey yolunda giderkenmi sıkıntı?

  • AhmetK04 Ağustos 2020 20:50

    Herseyı yabancıya baglamak kadar, su harekette yabancı spek etkısı yok demekte yanlıs. Swap piyasasını anlatmıs haberde, olmayan paralarla dovizde pozisyon acıp, spek hareket yapıyorlar. Bir akpartılı olarak hukumete kızdıgım tek nokta, artık atıl ve verımsız ust yapı( her sehre havaalanı, stad, kopru vs) yapmaları. Uretken alanlara yatırım yapılmalı

  • Murtaza3804 Ağustos 2020 19:04

    Zarar etme pahasına ülkemize saldıryorlar ama bu saldırıları geri tepecek gelecek Türkiye nin İnşallah

  • Ustura Necmi04 Ağustos 2020 19:01

    Bakın burada her sayfanın altına yorum yapıp bik bik bik ötenlerden eser yok,ne tesadüf değilmi tamda bu gün işleri çıkmış :)))))

  • Helvayı kavurun04 Ağustos 2020 18:34

    Bayramdan çıktık kendimizi cenaze namazının ortasında bulduk

  • eeee04 Ağustos 2020 18:33

    Merkez bankasındaşöyle gösterseler bakın kasamızda dediğimiz gibi 86 milyar usd var.... Gör bak oyun moyun, swap , y. kürek yapan olacak mı borsada... Merkez - 35 milyar usd... USD ihriyacı için bazı işlemleri zorluyor, yabancıda ürktüğü için çıkış zorlandığı için kendince kaçış yapıyor. yerinede yeni  yabancı korkudan gelmiyor. USD açıkları fazla. kanal istanbulla arsa arazi satılsada, o usd lerde gidecek borca... üretmeyen devlet, ürettiremeyen devlet, yabancıyı ülkeye getiremeyen devlet, yabancı sermaye sıfırdan üretim üssü kuramayan devlet... devleti yönetemeyen hukumet... bunlar iyi günler

  • Kemal04 Ağustos 2020 18:33

    Borsanın en güçlü sağlam firması Bim bile taban yaptığına göre geldiğimiz durumu düşünün.

  • Kaçkar KAPLANI04 Ağustos 2020 18:31

    Hisselerinizi kesinlikle buralardan satmayın. Evet biliyorum küçük yatırımcı maliyet düşürmek için elinde para kalmamıştır ama kısa vadeli de olsa önümüzdeki bir kaç gün borsa en az % 5-8 oranında toparlayacaktır. Bu toparlama da satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Sonra alttan tekrar yerine konulur. (YT Değildir)

  • muck04 Ağustos 2020 18:26

    Faizler düştü, ekonomi coştu. enflasyon durdu...Borsalar uçtu... 

  • AkTorol Ahmet Ötzbir04 Ağustos 2020 18:25

    Dış mihraplar, Ayasofya caminin intikamını reisimizden aldıklarını sanıyorlar. Paramız sıfırlansa da, inadına inadına .... durmak yok yolunmaya devam : )))

  • Mucise Reis ;)04 Ağustos 2020 18:23

    dış güçler saldırıyor. Feto ile el ele vermiş dış güçler, Ekonomimize saldırıyor. Eğer önlemler zamanında alınmasaydı borsamız bugün yüzde -15 ek olurdu.Şükür Damat bey, reisimizin talimatları ile gerekli hameleleri yaptıda, dış güçler bozguna uğradı.

  • Ali bey04 Ağustos 2020 18:14

    Bu gidisle haftaya iki sıfır geri eklemek zorunda kalacaklar.burasi cokomelli:)

  • Emekçi04 Ağustos 2020 18:13

    Endeksten sıfır atılmadan önce 120 olan endeks, şimdi 101 oldu.

  • Dıjj04 Ağustos 2020 18:11

    Dış güçleeer satmayın laaaaaa

  • K204 Ağustos 2020 17:26

    bi yazar vardı...................sıfır atılınca ralli yazısı yazan............

  • Osman pasa04 Ağustos 2020 22:14

    Geri geri ralli yapıyor bunu demiştir Ha hasan ha kel hasan

  • İnci04 Ağustos 2020 18:11

    İnine girmiş kenardan bakii

  • K204 Ağustos 2020 17:25

    bu dış güçler varya

  • pardus04 Ağustos 2020 17:18

    özellikle polislere mal aldırmışlardı. batan polisler intihar etmeye başlayabilir, psikolojik destek verilmeli borsacı polislere

  • MeToKo04 Ağustos 2020 17:06

    Hedef 960 puan

  • Bika04 Ağustos 2020 17:42

    2 sıfırımızı  tekrar isteriz, endekse hiç alışamadık.

  • Bakakalan04 Ağustos 2020 16:55

    Bi ekonomi bakanımız vardı sabah uçuyoruz kaçıyoruz diyen gören var mı????

  • Ahmak grup sizi 04 Ağustos 2020 17:23

    Bu kadar uğursuz olamazlar yaa....

  • Bika04 Ağustos 2020 17:06

    Uçtu uçtu çakıldı.

  • K204 Ağustos 2020 16:48

    hani diyorya siyasettçiler biz geldik yaptık...evet çok güzel yaptınız.......ağzına  s......nız........faizlerin şu an burada olmaması lazım...........yanlış politika....öyle in demekle olsaydı dolarıda alr-tınıda indirseydiniz.............

  • dış güç04 Ağustos 2020 16:45

    yine başlarlar dış güçler geyiklerine

  • vatandaş04 Ağustos 2020 16:43

    borsadan sıfır atınca değeri düştü alım yapılmalı algısı oluşturanlar şimdi ne yapıyorlar acaba.

  • belirsizlik04 Ağustos 2020 16:52

    Bence tek sıfır atılmalıydı, çift sıfır insanların algısını fena bozdu..

  • ender04 Ağustos 2020 16:41

    demekki gelsin 92000 ler.

  • Yorum04 Ağustos 2020 16:38

    Ekonomiyi iyi yönetenler Bi açıklama yapsın ne oluyordada borsa bir anda %3 düşüyor ülkenin döviz girdisi yok svap anlaşması yapılıyor TL verip dolar alınıyor alınan dolar nerede yok har vurup harman savuruyorlar dolarla ondan sonra sonuç bu biri Bi açıklama yapsın

  • Osmanlı 04 Ağustos 2020 16:37

    Şu dünyanın bizi kıskanıyor olması da olmasa

  • belirsizlik04 Ağustos 2020 16:29

    Sadece swap olayı değil beklenen ve korkulan ikinci corona dalgası etkisini de düşünmek lazım..

  • Rizeli04 Ağustos 2020 16:23

    1 bodrum parası -50 tl. 1 marmaris parası-40 tl. 1 alaçatı parası-35 tl. 1 marmaris parası -20 tl. TL NİN DEĞERLİ OLDUĞU BİR YER VARMI YA 😅

  • ++++++++++++04 Ağustos 2020 16:16

    olsun.nasıl olsa full keş altındayım.daha aşağılara gelcektir borsa işte o zaman yine girererim.

  • HÜLYA KOBALT04 Ağustos 2020 16:15

    bence panikleyenler kayıp edecektir.yinede sizler bilirsiniz.bence iki gün sonra olumsuzluklar düzelecektir.

  • Wers 04 Ağustos 2020 16:10

    Ekonomi maliye Bist nerede 3 gündür - 2 ler düşüyor ve sadece izliyorlar bu kayıplar sanırım onlar için normal

  • borsa04 Ağustos 2020 15:57

    borsa verdiğini geri alır kural değişmez. hep bir bahanesi vardır. yeni gelen yatırımcı terste kalmamıştır inşallah yoksa çok batan olur geçmiş olsun.

  • ZEYREK ZEMHERİ04 Ağustos 2020 15:49

    sabahleyin borsamız % 1,5 + oldu.eksi % 2.24 ekler isen kayıp % 4 yaklaştı.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU04 Ağustos 2020 15:48

    borsaya yeni girenler ve gençler bankalar ucuzladı diye kredi çekip banka hisselerine hucum etmişler.

  • ==== """"=====04 Ağustos 2020 15:46

    bankalar 1 TL gelir ise gözüm kapalı alırım.kimse bana darılmasın .

  • ZELİHA KARAKAŞLI04 Ağustos 2020 15:42

    sortcular köşelik oldu kazananları kutlarım.

  • Patates04 Ağustos 2020 18:10

    Zeloş ne oldu senin kenarda bekleyen ky lere he? Tutamadılarmı endeksi haciii,adamı haşlamaya çevirirler kamyonla malları var senin her yanın ky olsa ne olur.

  • lale04 Ağustos 2020 15:34

    küçük yatırımcının kucağına bıraktılar malları, otlamaya gönderdiler. sonbaharda trump seçimi kaybedince görün asıl gümbürtüyü

  • Bika04 Ağustos 2020 15:28

    Türkiye'de ekonominin dümeninde kim var bilelim de Rus uçağının düşürüldüğü zaman ki gibi olmasın herkes sahip çıkıp talimat verdiğini söyledi ve daha sonra pilotun üstünde kaldı. Ekonomik krizde aynısı olmasın.

  • FİNANSŞÖR04 Ağustos 2020 15:47

    o zamanlar Ahmet Davutoğlu var.güvenilmez birisi biliyorsun.ali babacanla birlikte sonra kim oldukları ortaya çıkınca partiden atıldılar.

  • buminhan04 Ağustos 2020 15:28

    şu borsayı yapıkredi robotuna teslim ettiniz ya.küçük yatırımcı yıllar sonra geldi daha 1 yıl olmadan bittiler.sabancı sende hiç sıkılma yokmu.nedir hissenin hali.kasada o kadar paran var biraz destekle ya.ayıp ayıp

  • Kaçan Grup04 Ağustos 2020 15:27

    borsacılar “ülkenin” selameti için feda edilebilirler, borsacıları bozuk para gibi harcarlar

  • ALP04 Ağustos 2020 15:23

    ülkeyi bu kadar borçlu hale getirirsen olacağı budur.bu iyi zamanlar sizin için koşup araba ev tavan fiyattan alanlar.Allah akıl versin diyeceğim ama...

  • ekonomist/stratejist 04 Ağustos 2020 15:11

    Aylar öncesinde demiştim ki küresel ekonomik kriz bizim ülkemizde finansal krizi tetiklerse aynı 2001 Şubat Krizi yaşarız demiştim. akp sağolsun 2001 Krizini bu gidişle mumla aratacak. Neden ayasofya neden hilafet gibi saçma sapan konular gündemde çünkü gerçekler konuşulmasın istiyorlar.. Gecelik faiz %800 ne demek ya süratle uçuruma doğru gidiyoruz.

  • $$$ EURO $$$04 Ağustos 2020 16:08

    amma cahil birisin.ne alakası var.TL bulamayanca yabancılar kendi eştikleri kuyuya düşüp faizler % 1000 bulmuş.iyi olmuş bir daha kimse Türkiye üzerinde operesyon yapamazlar.

  • Ercan04 Ağustos 2020 15:43

    Ekonomiden anlamıyorsun bari belli etme swap faizi yükselmesinin 2001 Kriziyle ne alakası var. 2001 Krizine benzer dolarizasyon mu var ya da bankalar dolar talebine mi yetişemiyor ki de böyle saçmalıyorsun. Finansal sektör şu an en güçlü olan ülkelerin başındayız.

  • FİNANSŞÖR04 Ağustos 2020 15:43

    sen şuan suç işliyorsun milletin kanına giriyorsun ne zaman % 800 oldu söylermisin milleti kışkırtıp durma.

  • HÜLYA KOBALT04 Ağustos 2020 12:28

    bence bunlar kar satışları olup ikinci seansta artıya geçeriz.yılsonu hedefim 5 $

  • Trööööş04 Ağustos 2020 18:09

    Zelihanın değişik versiyonu bu kazım,bir b..k bildiği yok trolün önde gideni

  • yeter04 Ağustos 2020 15:40

    ya bi sus be allahın cezası

  • K204 Ağustos 2020 11:42

    sanki ishal gibi düşüyor garantisini akbankını halk bankını vakıfını s............minin hisseleri..........

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU04 Ağustos 2020 11:17

    Merak etmeyin biraz sonra milletin eline yine verirler.borsa artık bitti bence.asıl büyük baba hisse senetleri satılır iken üç masa bir sandelye şirketleri patladı.

  • Bankacı04 Ağustos 2020 10:33

    Dolar düşüyor herkes banka hisselerine yöneliyor. Açılışla birlikte Bankacılık çok aktif. Devlet bankaları çok fazla alıcılıyken işbank, akbank, garanti bankası dipten alanları silkeliyor.

  • TARKUT TARKAN04 Ağustos 2020 11:58

    bankalar ortalama 0.50-0.85 $ olacaklar.

  • BORSAC04 Ağustos 2020 10:22

    TRT TELETEKS YAYININI NEDEN DÜZGÜN VE ZAMANLI VERMEYİYOR ACABA MAAŞLARI AZMI SAAT 10.25 OLDU HALEN TELETEKS YOK MİLLET SEAN SALONLARINA GİDEMİYOR BU TRT NEDEN GÖREV YAPAMIYOR NEDEN HESAP SORULMUYOR.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU04 Ağustos 2020 12:00

    bunun alakası yoktur.bu haberleri sağlayan sağlayıcılar 15 Dk geçikmeli veriyor.eğer hızlı izlemek istiyorsan bankaların veya aracı kurumların hizmetinden faydalanacaksın.artı bazı daha önemli bilgileri alman içinde aylık 500 TL civarında para ödeyeceksin.öyle bu işler üç köfte beş kuruş değil artık.