E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTL mevduata dönüşümde vergi istinası---

TL mevduata dönüşümde vergi istinası

TL mevduata dönüşümde vergi istinası
11 Ocak 2022 - 21:32 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi kapsamına alınan kurumların kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, kurumlar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) düzenlemeleri çerçevesinde Türk lirasına dönüştürmeleri halinde bu suretle açılacak TL mevduat ve katılım hesaplarında en az üç ay vadeli olarak değerlendirebilecek.

Bakanlığın hazırladığı taslak kapsamında, kur değerlemesi sonucu hesaplanan kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna edilecek.

Vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları da kurumlar vergisinden istisna olacak.

Türk lirasına dönüştürme işleminin 17 Şubat 2022 tarihine kadar yapılması durumunda, 2021 yılı son geçici vergi dönemi için de bu istisnadan yararlanılabilecek.

Altının TL'ye dönüşümünden elde edilecek kazançlar da destek kapsamında

Ayrıca kurumlar vergisi mükellefleri, altın cinsi hesaplarındaki varlıkları ile işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesabı bakiyelerini dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevirebilecek.

Böylelikle elde edilen Türk lirası varlığının en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirilmesi durumunda, altının Türk lirasına çevrildiği tarihte oluşacak kazançlar ve vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları da kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut12 Ocak 2022 08:16

    Allah belanızı versin. Büyük şirketlerden vergi alma sen gel benim üç kuruş kira kazanmamdan vergi al. Şirket milyarlarca kazanırken benim 20 bin lira kazancıma vergi al. Toprağa giremeyin emi.

  • hadi eve12 Ocak 2022 08:00

    Bu hazine her şeye garantiyi nasıl kaldıracak, günlük dallas hareketleri itibardan tasarruf olmaz.Az kaldı seçimi bekliyoruz....

  • xyz12 Ocak 2022 01:11

    Bebe mamasından, bebe bezinden, vb. yüksek vergi al. Zengine gelince vergi istisnası sistem güzel işliyor.

  • ZİEKS12 Ocak 2022 00:27

    Gümüş yatırımcılarını unutmuşlar!

  • acacu12 Ocak 2022 00:11

    Hadi diyelim ki 3 ay da bu şekilde idare ettin, ya sonra? Enflasyon düşmüyor, işsizlikte azalma yok, en kötüsü de cari açık yeniden baş kaldırdı. Erken seçime kadar günü kurtarma çabaları sanki bunlar.

  • Ali11 Ocak 2022 23:42

    Zenginden vergi almamak için türlü kanun çıkartıyorlar.

  • vatandaş 11 Ocak 2022 22:33

    altın dolar euro almayan bizler vakıfbank hissesi ve halkbank hissesinde TL mize bile çöktü vakıfbank yönetimi ve halkbank yönetimi dikkat edin biz yandık sizler yanmayın bunlar da utanma duygusu yok keser gibiler

  • Mucise Reis ;)12 Ocak 2022 00:10

    Temettü geliri ile enflasyon korunmakta hayal oldu. eklemeden edemicem :D 

  • Mucise Reis ;)11 Ocak 2022 23:06

    hisse yatırımcıya bankalar 5 kuruş temettu vermez, banka onunden geçen firmalara çatır çatır ucuz faizli krediler devlet desteklı bir sürü ıvır zıvır verirler. Gerçekten mantık kalmadı ekonomımızde. bankalar hissedarları yerıne usd alanları parası tlde faizd eolanları destekleyen her olayda kullanılıyor.

  • Mucise Reis ;)11 Ocak 2022 22:27

    benim şirket usd alacağına, gidip stok mal alsa daha çok kazanırdı zaten, neden usd alayım kı ? ... çekleri yazıyoruz, çeklerin karşılığı zaten yok :D aliden alıcam 5 gun sonra, mahmuttan alacam 20 gun sonra bende gelen parayı çevirip osmana ödeyecek 22 gün sonra... çek vadeli. yani olmayan paralar, sermaye karşısında eriyen çekler boyle döner. şimdi gidipte ya osmana çek kesım 30 gun devlet garantılı hesaba atayım parayı  :D ya böyle şirket yok... şakamısınız siz ? . Firmada çalıştınız mı hiç ? atıyorum çek ödeme tarihi 10 gun sonra, çıkarsın sahaya tak tak tak tahsilat yapar o çekin parayı toplarsın, yoksa ya kasa para dolu ohhh çekler yazıldıkça, bankaaya para aktarıp karşılını yatırıyor mu sanıyorlar ? bu iş tamamen yüzde 1 lik kesme hitap eden bir sistem, ki kurumlar peşin vergiyi ödemiş ise alacaklı duruma geçiyor. Onu alamaz, anca çıkacak vergilerden tek tek mahsup ederek kullanır. son çeyrek beyenname verilmedi ise anca onda kullanır. yani gereksiz boş kargaşa  

  • Mucise Reis ;)11 Ocak 2022 22:22

    ee ne değişecek? ne olacak ? sende kasada para varmış, bu parayı gel benim banka hesabıma yatırdeğiştir. senden yüzde 22 kurumlar vergisi almayacam ... eee ? devlet vergi almayacak dolaylı vergilerden tahsilatı yapacak millet ödeyecek :D ... nasıl olacak? sen kuru almışsın 5 den oldu 14  kar yapdın 9 tl  toplamda ticari kardan çok kar yapmış oldun. Ben devlet olarak senden bu kar rakamını almıyorum. Sen git doviz korumalu hesaba aktar paranı. 3 ay bekle :D farkı millet öder :D ... şirket dönüştürecektir hesabını, böylece kar yapsada 5 kuruş vergi vermeyecek :D usd alıp kasasına atan firma TL de duran firmaya gore şirkat paradan para kazanmış vergi vermemiş olacak. Şirket 2 gun lıp hesabı bozarsa ne olacak? devlete vergi vermiyim hesabı değiştireyim 3 gun sonra bozayım :D  teblig açık :D  

  • Mg11 Ocak 2022 22:04

    Her gün şapkadan başka tavşan, + 13.80 sopası, amaç milletin üç kuruş tl,sini 50 enflasyon varken 14’le hiç etmek, yazık!