E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL lehine pozisyon alınmaya devam edilecek---

TL lehine pozisyon alınmaya devam edilecek

TL lehine pozisyon alınmaya devam edilecek
11 Şubat 2021 - 08:55 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor.

2020 yılının ikinci yarısından bu yana risk iştahının yükselişinde öne çıkan EUR, JPY, GBP ve ons altın değer kazanımlarının Kasım ayı sonrasında gerek kendi içlerindeki senkronizasyonu kaybetmesi gerekse volatilitesi yüksek işlemlere sahne olması farklı unsurların öne çıkmasına imkan tanıdı. Nitekim bu gerçeklerden birisi petrol fiyatlarına ait kontratların sergilediği yükseliş performansı.

Brent ve WTI cinsinde seviyeler $60 bölgesi civarına yakınsarken, global toparlanmanın yarattığı talep baskısından ziyade ağırlıklı yaklaşımın spekülatif işlemler kaynaklı olduğunu düşündüğümüzü yinelemek isteriz. Öte yandan azalan stoklar da sürece yükseliş yönlü katkı sağlamakta. Örneğin, dün ABD'de açıklanan stokların haftalık bazda 6.6 milyon varil düşüşe işaret etmesi bu kapsamda değerlendirilebilir. İçerisinde bulunduğumuz haftanın önemli geri dönüşlerinden birisi EUR, diğeri ise JPY'deki değer kazançları oldu. Ancak, kritik seviyelerin geçilmesi sonrasında her ikisinde de yataylaşma-ivme kaybı gözlenmekte.

GBP cephesi ise temelde destekleyici unsurlar bulunmamasına rağmen, gerek pozisyonlanmanın ciddi anlamda çözülmemiş olması gerekse Amerikan dolarındaki zayıflamadan yarar sağlar bir pozisyon içerisinde. Paritede haftalık kapanışın 1.3670 bölgesi üzerinde olması yukarı yönlü baskıların korunmasına imkan tanırken, DXY'nin <90.00 hareketi ortaya koyduğu durumda 1.40 bölgesinin hedef olarak belireceğini değerlendirmek yanlış olmayacaktır.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.11 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.20 yükselişle 1547 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi -9bp ile %12.93 bölgesini işaret ederken, ülke risk primi 293bp düzeyinde yatay seyretti.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı satıcılı bir resim oluşumunu gösterdi. Euro Stoxx 50 %-0.35, FTSE 100 %-0.11, DAX %-0.56 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-0.66 ile günü tamamladı. Bölge genelinde işlem hacimleri %10-20 civarında son 5 gün ortalamalarının aşağısındaki performansını sürdürdü.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından farklı bir görüntü oluşmadı. Majör ABD endeksleri içerisinde sadece Dow Jones %0.20'lik yükselişle artıda kapatmayı başarırken, işlem hacmi Nasdaq cephesinde %40 ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da performans açısından zayıf kalırken Bovespa %-0.87, Merval ise %-0.62 ile izlendi.

Asya'da tatil etkisi ön plana çıkıyor. Japonya, Çin ve Güney Kore piyasaları kapalı. Açık olan endekslerden Hang Seng TSİ 08.30'da %0.45 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4278 ile yatay.

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz.
1540-1520 puan seviyeleri destek, 1550-1570 ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini
ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 6.97-6.82
seviyeleri destek, 7.09-7.12 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli
olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin
sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın orta-uzun
vadede korunacağı kanaatindeyiz. Kısa vadede ise stresin bir miktar daha sürmesini bekliyoruz.
1.2850-1.2050-1.1945 destek, 1.2180 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Günün önemli şirket haberleri 11/02/2021

 

Yabancıların en fazla yöneldiği hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)