E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTL hala pahalı mı---

TL hala pahalı mı

TL hala pahalı mı
05 Ocak 2017 - 10:32 borsagundem.com

Nomura ekonomistinin aratırma raporuna göre reel efektif döviz kuru Aralık verisi, 2001 krizi sonrası görülen en düşük seviyenin yüzde 27 üzerinde bulunuyor

Nomura International Plc gelişen piyasalar icra direktörü/ekonomisti İnan Demir'in 4 Ocak tarihli araştırma raporunda, Aralık ayında tarihi düşük seviyesinin yüzde 3 üzerinde 92.16 seviyesinde gelen reel efektif döviz kurunun TL'nin ucuz olup olmadığı sorusunu gündeme getirdiği belirtildi.

Reel efektif döviz kuru endeksinin 2001 krizi gibi dönemleri kapsamaması nedeniyle “tüm zamanların düşüğü” olan verinin fazla bir fikir vermediği ifade edilen raporda, endeksin bu dönemi kapsayarak yeniden yapılandırıldığında kriz sonrası en düşük seviyenin Aralık düşüğünün yüzde 27 altında olduğu vurgulandı. Rapora göre bu, döviz sepetinin 4.56 ve dolar/TL kurunun 4.45 olması anlamına geliyor.

Bununla birlikte raporda, söz konusu seviyelerin birer tahmin olmadığı, reel efektif kurda denge seviyelerini yansıtmadığı; söz konusu seviyelerin sadece TL'nin nerede gerçekten ucuz olacağını anlamak için bir çalışma olduğu ve bu çalışmanın TL'nin ucuz olmaktan henüz uzak olduğunu işaret ettiği belirtildi.

Raporda verilen bilgiye göre reel efektif döviz kuru endeksi Ocak 2003'ten itibaren başlıyor ve 2001 gibi TL'nin gerçekten değerinin altında olduğu dönemleri kapsamıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)