E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTicaret sicil belgesi başvurusu elektronik ortamda yapılacak ---

Ticaret sicil belgesi başvurusu elektronik ortamda yapılacak

Ticaret sicil belgesi başvurusu elektronik ortamda yapılacak
10 Haziran 2020 - 12:56 borsagundem.com

Şirketler, ticaret sicil belgesi başvuruları ve harç ödemelerini elektronik ortamda yapabilecek. Anonim şirketlerin genel kurul toplantıları için bakanlık temsilcisi görevlendirme işlemleri MERSİS üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

BORSAGUNDEM.COM-ANKARA

Ticaret Bakanlığı, iç ticarette dijital dönüşüm için yeni adımlar attı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “MERSİS üzerinden başlattığımız elektronik belge uygulaması ile şirket yetkilileri ihtiyaç duydukları ticaret sicili belgelerine ilişkin başvurularını elektronik ortamda yapabilecek ve harç bedellerini ödeyebilecek” dedi.

Pekcan, bugün itibarıyla Ankara, İstanbul ve İzmir Ticaret Sicili Müdürlüklerinde hayata geçirilen ve kısa sürede tüm müdürlüklerde devreye alınacak e-belge uygulaması ile işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanacağını ve Ticaret Sicili Müdürlüklerindeki yoğunluğun asgari düzeye indirileceğini belirtti.

Anonim şirketlerin genel kurul toplantıları için bakanlık temsilcisi görevlendirme işlemlerinin de MERSİS üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilebileceğini ifade eden Pekcan, “İç ticaretin dijitalleşmesine, vatandaşlarımızın talep ettikleri hizmete daha kolay, şeffaf, hızlı, güvenli şekilde ulaşmasına katkı sağlayacak bu çalışmalarımızın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

TİCARET SİCİLİ BELGELE BAŞVURULARI ELEKTRONİK ORTAMDA

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, dijital dönüşüm projeleri kapsamında Ticaret Sicili Müdürlükleri ve Ticaret İl Müdürlüklerinde yürütülen işlemlerin elektronik ortama taşınması çalışmalarına hız verildi.

Bu çerçevede, en önemli dijital dönüşüm projelerinden biri olan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden elektronik ortamda yürütülen ticari işlemlerin kapsamı genişletilerek, özellikle korona virüs salgın sürecinde sosyal temasın en aza indirilmesini amaçlayan ve vatandaşların hayatını kolaylaştıran çalışmalara ağırlık verildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile işbirliği halinde MERSİS üzerinden başlatılan elektronik belge uygulaması ile Ticaret Sicili Müdürlüklerine fiziki olarak başvuru yapılmak suretiyle alınabilen ticaret sicili belgelerinin artık elektronik ortamda temin edilmesi sağlandı. Şirket yetkilileri ihtiyaç duydukları ticaret sicili belgelerine ilişkin başvuruları MERSİS üzerinden elektronik ortamda yapabilecek ve harç bedelleri elektronik ortamda ödenerek söz konusu belgeler MERSİS üzerinden temin edebilecek.

BAKANLIK TEMSİLCİLERİ MERSİS ÜZERİNDEN GÖREVLENDİRİLECEK

18 Mayıs’ta Ankara Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde pilot olarak devreye alınan elektronik belge uygulaması, İstanbul ve İzmir Ticaret Sicili Müdürlükleri de dahil olması ile bugün itibariyle üç büyük ilde hayata geçti. Kısa bir süre içinde tüm Ticaret Sicili Müdürlüklerinde devreye alınması planlanan e-belge uygulamasının, Ticaret Sicili Müdürlüklerindeki yoğunluğu ve teması asgari seviyeye çekerek işlemlerin hızlı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Anonim şirketlerin genel kurul toplantıları için Bakanlık temsilcisi görevlendirme işlemleri MERSİS üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Bakanlık temsilcisi bulundurma zorunluluğu bulunan anonim şirket genel kurul toplantılarına temsilci görevlendirilmesine yönelik işlemler Ticaret İl Müdürlüklerine başvurularak fiziki ortamda yürütülüyordu. MERSİS üzerinden geliştirilen ve tüm İl Müdürlüklerinin ve vatandaşların kullanımına açılan Genel Kurul Modülü ile anonim şirket genel kurul toplantılarına Bakanlık temsilcisi taleplerinin İl Müdürlüklerine gidilmeden elektronik ortamda alınması, görevlendirme işlemlerinin elektronik ortamda yapılması ve genel kurul toplantılarına ilişkin belgelerin elektronik ortamda saklanması mümkün hale getirildi.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • haramzadeler10 Haziran 2020 17:55

    millete para varmı diye düşünmeyin zaten kredi çeker bu ahmak insanlar devlete yatırır aman aç kalmayın siz doyun yeter....

  • r10 Haziran 2020 15:27

    İban verin vergimizi online ödeyelim :D  bu ülkede değişen tek elektronık sistem, vergi tahsılatını hızlı yapan sistem.... yol geçiş izni için online doldurmuştrum. karantına gunlerınde. 1 saat uğraştım sistem donuyor, göçuyor, kayıt yapmıyor. neyse zar dor gönderdım sorunumu belkegi 24 saat geçti biri aradı işlemler olmadı gelin karakola diye :D sonra gittim orada onlıne sistem doldurup, beklerken onlıne cep telefonumdan belgelerımı yukledım zar zor... izin almış oldum... ne oldu ONLİNE SİSTEMLE İZİN ALDIM  :D haha unutulmaz elektrınık onlıne sistemler ve hıkayeler var ulkede...