E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTicaret savaşları güvenli limana talepleri artırıyor---

Ticaret savaşları güvenli limana talepleri artırıyor

Ticaret savaşları güvenli limana talepleri artırıyor
06 Ağustos 2019 - 09:27 borsagundem.com

ABD-Çin ticaret geriliminin karşılıklı açıklamalarla yeniden tırmanmasının ardından küresel piyasalarda risk iştahının zayıflaması Ons altın, Japon yeni gibi güvenli varlıkları desteklemekte

"BIST100…Ticaret Gerilimi İle Risk İştahı Zayıf… Dün açıklanan Temmuz ayı enflasyon oranı aylık bazda %1.36 artarken (beklenti:%1.6), geçtiğimiz ay %15.72 ile yılın en düşük seviyesine inen yıllık enflasyon hafif yükselerek %16.65 açıklandı. Enflasyonda gerilemeye kısa bir ara olarak değerlendirilen Temmuz ayının aksine önümüzdeki aylarda gerilemenin devam edeceği bekleniyor. Küresel piyasalarda ise ABD-Çin ticaret gerilimi artmaya devam ederken hisse senedi piyasalarına satıcılı seyir hakim. Küresel risk iştahındaki düşüşle Bist100 endeksi dün günü -%1.01 düşüle 98.673 seviyesinden kapatırken, bugün Asya piyasalarının ticaret savaşları sebebiyle yaşadığı sert kayıplara paralel olarak açılışta hafif satıcılı seyir gözlemlenebilir.

USDTRY… TL Varlıklarının Güçlenme Eğilimi Devam Ediyor… ABD-Çin ticaret geriliminin artmasıyla Çin Yuan’ı Dolar karşısında son 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken Başkan Trump bunu kur manipülasyonu olarak değerlendirdi. Kayıpların ardından Çin Merkez Bankası Yuan’ da ki düşüşü sınırlamak için yaptığı hamle ile birlikte Yuan bir miktar değer kazandı. Küresel piyasalarda risk iştahındaki zayıflama ile birlikte talep, güvenli liman varlıklarına kayarken Dolar endeksinde 97.5 seviyesinin altına düşüş gözlemlenmekte. Yurtiçinde ise TCMB’nin Dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklarda faizi 100 baz puan indirmesinin ardından kur 5.55 seviyesine gerilemekte olup, TL varlıkların güçlenme eğilimini koruduğunu söyleyebiliriz.

EURTRY… Aşağı Yönlü Eğilimini Korumakta… Euro bölgesi bileşik PMI verisi beklentilere paralel olarak açıklanırken hizmet PMI ve Almanya bileşik PMI verilerinin beklentilerin altında açıklanmasının ardından paritede hafif geri çekilme gözlemlenirken, Euro’yu destekleyecek katalizör bulunmaması ve TL varlıklardaki pozitif fiyatlamaların devam etmesiyle aşağı yönlü eğilimini korumakta.

EURUSD… Yeniden 1.12 Seviyesine Yükseldi… ABD’de açıklanan ISM hizmet endeksinin son 3 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Dolar’da kayıplar artarken parite yeniden 1.12 seviyesine yükseldi. ABD-Çin ticaret gerilimi ile risk iştahının azalması talebi güvenli limanlara kaydırırken Dolar varlıkları baskılanmakta. Euro bölgesinde Almanya ve Hizmet PMI verilerinde zayıflık görüldü. Diğer yandan Brexit belirsizliği devam etmekte olup anlaşmasız Brexit ihtimali halihazırda gündemde bulunmaya devam ediyor. Dolar endeksinin 97.5 seviyesine gerilemesiyle sert yükselen parite yükseliş eğilimini korurken olası kar realizasyonlarıyla karşılaşabilir.

XAUUSD… Güvenli Liman Talepleri Öne Çıkıyor… ABD-Çin ticaret geriliminin karşılıklı açıklamalarla yeniden tırmanmasının ardından küresel piyasalarda risk iştahının zayıflaması Ons altın, Japon yeni gibi güvenli varlıkları desteklemekte. Yeni haftaya %1’in üzerinde yükselişle başlayan değerli maden 1450 seviyesinin üzerinde seyretmekte. Zayıf risk ortamında Dolar endeksindeki geri çekilmeyle birlikte Ons Altın güvenli liman talepleri için cazip kalmaya devam edebilir.

GLDGR… Ons Altın’daki Yükseliş İle Destekleniyor… Küresel piyasalarda zayıflayan risk iştahı Ons Altın’a olan talepleri güçlendirirken, Gram Altın’ın Ons Altın’daki yükseliş ile geçtiğimiz hafta yaşanan kayıplarını toparlama eğiliminde olduğunu gözlemlemekteyiz. 265 seviyesine sert yükselen paritede gün içerisinde TL varlıklarındaki güçlenmenin de etkisiyle kar realizasyonları görülebilir.

BRENT… ABD Ham Petrol Stokları Açıklanacak… ABD-Çin ticaret geriliminin tırmanması küresel piyasalarda resesyon endişelerini beraberinde getirirken, petrol taleplerinin azalacağı beklentileri ile Brent Petrol aşağı yönlü eğilimini sürdürüyor. Basra Körfezi’nde yeni bir tankere el konulduğuna ilişkin haber akışıyla İran’daki jeopolitik risklerin de fiyatlamalar üzerinde etkisi devam etmekte. Geçtiğimiz haftalarda üst üste düşen ve bugün açıklanacak ABD ham petrol stoklarında düşüşün devam etmesi durumunda paritede tepki alımları öne çıkabilir.

S&P500…Çin Merkez Bankasından Yuan’a Hamle… ABD-Çin ticaret gerilimi ile son 10 yılın en düşük seviyesine gerileyen Yuan için Çin Merkez Bankası hamlede bulundu. Çin’in Yuan referans kurunu beklenenden daha fazla güçlendirmesinin ardından hisse senetlerindeki kayıplar kısmen azaldı. Ancak ticaret gerilimine yönelik risklerin artması ve iki ülkeden gelebilecek olası açıklamalar ile endeks üzerinde tepki hareketleri görülebilir."

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)