E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTicaret savaşını sona erdirmeye dair ilerleme beklentisi düşük---

Ticaret savaşını sona erdirmeye dair ilerleme beklentisi düşük

Ticaret savaşını sona erdirmeye dair ilerleme beklentisi düşük
12 Haziran 2019 - 11:28 borsagundem.com

Trump ve Xi görüşmelerinde ticaret savaşını sona erdirmeye dair ilerleme beklentisi düşük

Çin ve ABD liderleri arasında önerilen müzakerelere üç hafta kalırken ticaret savaşını sona erdirme yönünde ilerleme sağlanacağına dair beklentiler düşük.

Küresel ekonominin durumu tehlikede olsa da, kaynaklar görüşme için yeterince hazırlık yapılmadığını söylüyor. ABD Başkanı Donald Trump, 28-29 Haziran tarihlerinde Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek G20 zirvesinde Çin Devlet Başkan Xi Jinping ile görüşmek istediğini ve neredeyse tüm Çin ithalatına yönelik gümrük vergileri getirilip getirilmeyeceğine bu zirveden sonra karar vereceğini söyledi.

ABD ve Çin bir görüşmenin gerçekleşeceğini teyit etmese de, ticaret savaşı nedeniyle geçen ay küresel piyasalardan trilyon dolarların çekildiğini gören yatırımcılar, Trump ve Xi arasındaki herhangi bir etkileşimi yakından izleyecekler.

ABD-Çin ticaret anlaşmazlığını sona erdirmeye yönelik müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığı Mayıs ayından bu yana ilişkiler bozuldu, ancak Japonya'da anlaşma olasılığı ortadan kalkmadı. Beijing'de bulunan üst düzey Batılı diplomat Reuters'a yaptığı açıklamada Çin-ABD ilişkilerine değinerek "Ortam son derece kötü" dedi.

Washington ve Beijing'deki yetkililer ve diplomatlar da dahil olmak üzere konuya yakın kaynaklar gerilimin artması nedeniyle toplantı için hazırlık çalışmalarının olmadığını söylüyorlar. ABD ile Çin arasındaki görüşmlerin 10 Mayıs'ta başarısızlıkla sonuçlanmasından bu yana müzakere ekipleri bir araya gelmedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Garrett Marquis, "Japonya'daki G20 zirvesi için hazırlıklar devam ediyor. Şu anda belirli ikili toplantılarla ilgili açıklayacak bişey yok" dedi. Trump ise dün akşam Çin ile ticaret anlaşmazlığını giderecek olası bir anlaşmayı kendisinin geciktirdiğini ifade ederek, Beijing'in dört veya beş "önemli konuda" mutabık kalmaması halinde müzakereler ilerletmeyeceğini söyledi. Trump bu konuların neler olduğunu da belirtmedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)