E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizTicaret geriliminin endeks üzerindeki etkisi sürebilir---

Ticaret geriliminin endeks üzerindeki etkisi sürebilir

Ticaret geriliminin endeks üzerindeki etkisi sürebilir
14 Mayıs 2019 - 09:26 borsagundem.com

"Ticaret geriliminin endeks üzerinde etkisini görmeye devam edebiliriz"

"BIST100… Ticaret geriliminin endeks üzerinde etkisini görmeye devam edebiliriz… ABD-Çin ticaret müzakerelerindeki gergin ortamla birlikte Asya ve ABD piyasalarında sert satışlara paralel olarak Borsa İstanbul’da da sert satışlar görüldü. ABD’nin Çin ürünlerine yönelik vergi oranını artırmasından sonra Çin’den misilleme gecikmeyerek 1 Haziran’dan itibaren ABD ürünlerine yönelik vergi tarifesinin yükseltileceği açıklandı. Bu gelişmelerle ticaret anlaşmasındaki gerginlik belirgin bir hal alırken hisse senetleri üzerinde satış baskısının devam edebileceğini söyleyebiliriz. Yurtiçinde ise ABD ile F-35 savaş uçakları ve Patriot sistemlerine ilişkin müzakereler devam ederken ABD’nin Türkiye’ye S-400 savunma sistemlerinden vazgeçilmesi ile ilgili talepleri devam ediyor. Türkiye’nin ise Rusya’dan S-400 alım tarihini erteleyebileceği gündemde yer alıyor. Küresel piyasalar ve yurtiçindeki risklerin baskıladığı endeks günü -%2.54 düşüşle 86.282 seviyesinden kapatırken bugün Asya piyasalarında görülen düşüşle birlikte endeks açılışında satıcılı görünüm devam edebilir. Şirket Haberleri… HALKB… İlk çeyrek karı 305.2 milyon TL olarak açıklandı (beklenti: 393 milyon TL).

USDTRY… TL üzerindeki riskler devam ediyor… TCMB’nin ek sıkılaştırma adımları ve kamu bankalarının döviz satışları ile haftaya 5.95 seviyesine gerileyerek başlayan USDTRY paritesi, ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki gerginlik ve yurtiçinde TL varlıkları üzerinde baskı yaratan ABD-Türkiye F-35 gündemi ile %2 yükseliş kaydetti. Ayrıca yurtdışı finansal kurumların Türkiye’ye yönelik negatif açıklamaları bu momentumu hızlandırabilir. Ülke risk primimiz olan 5 yıllık CDS’ lerin 500 seviyelerine yükselmesi TL fiyatlamalarını olumsuz etkilerken paritedeki düşüşlerin kalıcı olamadığını görmekteyiz. Haftanın ilk günü veri akışı sakin olurken uluslararası bir yatırım kuruluşunun raporunda TL’deki volatilitenin etkisi, yüksek enflasyon ve makroekonomideki zayıflık ile Türkiye’de tüketici sektöründe şartların 2019 ve 2020 başında zorlu olamaya devam edeceği belirtildi. Gün içerisinde önemli bir ver akışı bulunmazken ticaret geriliminin fiyatlamalarda etkisini görmeye devam edebiliriz.

EURTRY… Ticaret görüşmelerindeki gerilim ile tl varlıkları baskı altında… Haftaya Asya seansında yaşanan gerileme ile 6.70 seviyelerinden başlayan parite ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki gerginliğim gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yaratmasıyla yeniden yükseliş eğilimine girdi.

EURUSD… Dolar endeksindeki düşüş ile yukarı yönlü… ABD’nin Çin ithalatına yönelik vergi oranlarını artırmasının ardından Çin’in karşı hamle ile ABD ürünlerine yönelik vergi oranını 1 Haziran itibariyle artıracağını durması anlaşmaya yönelik endişeleri artırmaya devam ediyor. Diğer taraftan ABD-İran nükleer anlaşmasına yönelik riskler devam ederken küresel piyasalardaki risk iştahı zayıf seyrediyor. Geçtiğimiz hafta güçlü duruşunu koruyarak yatay seyreden Dolar endeksi ticaret gerilimin artması ile düşüş yaşarken paritenin yukarı yönlü seyri desteklenmekte. Gün içerisinde açıklanacak Euro bölgesi sanayi üretimi verisi takibimizde olurken ticaret görüşmelerine ilişkin haber akışı ve olası açıklamalar parite üzerinde volatilite yaratabilir.

XAUUSD… Ticaret gerilimi ile risk iştahındaki zayıflık ons altını yukarı yönlü desteklemekte… Ticaret geriliminin artmasıyla risk iştahındaki zayıflık Dolar endeksini 97 seviyesine düşürürken Ons altına talebi artırmakta. ABD’nin Çin ürünlerine yönelik vergi oranlarını artırmasının ardından Çin’in misilleme olarak ABD ürünlerine olan vergi oranlarını 1 Haziran itibariyle artıracağını açıklaması paritenin yukarı yönlü seyrini ivmelendirmekte. Söz konusu anlaşmaya yönelik endişeler ve risk iştahındaki zayıflık güvenli liman talebi üzerinde pozitif etki yaratmaya devam edebilir.

GLDGR… TL varlıklarındaki baskının devam etmesi ile yukarı yönlü… Haftaya TL’deki değer kazanımları ile 250 seviyesinin altında başlayan gram altın, TL varlıklarındaki fiyatlamaların negatife dönmesiyle yükseliş eğilimine devam etmekte.

BRENT… Jeopolitik ve ticaret anlaşmasına yönelik riskler ile yükseliş eğiliminde… Haftaya Suudi Arabistan petrol gemilerine yapılan sabotaj saldırılarıyla alıcılı başlayan Brent petrolün ABD-İran arasındaki nükleer anlaşma krizi ve ABD’nin İran’a yönelik petrol yaptırımları ile yükseliş eğiliminin ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. Bölgedeki jeopolitik risklerin yanında ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki belirsizlik ve anlaşmaya yönelik endişeler petrol talebi üzerindeki etkisi ile fiyatlamalarda etkili olmaya devam etmektedir.

S&P500… Ticaret görüşmelerindeki gerginlik ile kayıplar devam etmekte… Çin’in 60 milyar Dolar tutarındaki ABD ürünlerine yönelik vergi oranlarını 1 Haziran itibariyle %5 ile %25 aralığında artıracağını bildirmesinin ardından endeks de sert satışlar görüldü. Ticaret görüşmelerindeki gerginliğin devam etmesi küresel piyasalarda risk iştahını azaltmaya devam ederken, endeks yön değiştirebilmesi için anlaşmaya yönelik iyimser açıklamalara ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz."

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)