E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTHY, 'gönül alma yılı'nda---

THY, 'gönül alma yılı'nda

THY, 'gönül alma yılı'nda
14 Ocak 2016 - 07:29 borsagundem.com

Türk Hava Yolları 2016 için planlarını açıkladı

Türkiye’de hangi işadamıyla, hangi sektör başkanıyla, hangi girişimciyle konuşsak; dünya çapında bir Türk markası oluşturmaktan bahsetsek konu dönüp dolaşıp Türk Hava Yolları’na (THY) geliyor. Sohbetlerin değişmeyen cümle ise sıklıkla şöyle başlıyor; “THY nasıl başardıysa…” 
Akşam'ın haberine göre, Önceki gün İstanbul’daki ‘Türk Hava Yolları Uçuş ve Eğitim Merkezi’nde gazetecilerle bir araya gelen THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, ‘gaz kesmeden’ yola devam sinyali verdi. Sohbetin ana fikri şu; “THY, pazar payından müşteri memnuniyetine, yeni destinasyonlardan personel sayısına kadar her alanda yeni bir 'take off'a (havalanma) hazırlanıyor. 
THY’nin yeni hedeflerini “Şimdi bir üst lige geçme zamanı” diyerek özetleyen İlker Aycı, “Marka algımız ‘ucuz uçuran şirket’ten, 'ödediğiniz paranın kaşlığını aldığınız havayolu' haline geldi”  diye konuştu. Bu açıdan bakıldığında ve Aycı’nın anlattıklarına göre THY, marka bilinirliğinde de dünyada ilk dört havayolu şirketinden biri olmuş durumda. 
Dünya genelinde “Aklınıza ilk gelen havayolu şirketi hangisi” sorusuna verilen cevaplar da bu bilinirliği ortaya koyuyor. Dünya vatandaşlarının bu soruya verdiği ilk cevap Emirates, ikincisi ise THY... 
İlker Aycı, sadece Avrupa sıralamasında bile her 100 kişiden 77’sinin THY’yi tanıdığı söyledi.   
Aycı’ya göre, THY'nin bilinirliğinin bu kadar yükselmesinin ana nedeni, dünyanın en fazla noktasına uçan havayolu şirketi olması. Geçtiğimiz yıl 24 yeni hat açarak toplam 284 hata ulaştıklarını hatırlatan Aycı, “2016 ve sonrası için yeni sürpriz hat açılışlarına hazır olun” dedi. 

HAVANA'YA UÇUŞ MÜJDESİNİ VERDİ 

Sohbetimizde Aycı’dan yeni sürprizlerle ilgili birkaç ipucu istedik, birçoğumuzu heyecanlandıracak olan, “Havana” diye söze başladı ve şöyle devam etti: “Phuket, Hanoi, Meksiko City, Sevilla, Atlanta, Bogota. Böylece THY’nin hat sayısı 290'nın üzerine çıkacak.” 
Yeni hatlardan Mexico City'yle, Kolombiya'daki Bogota hattının birlikte açılabileceğini söyleyen Aycı "Çünkü Mexico City'de rakım 2 bin metre. Uçak dolu kalkamıyor bu yüzden yakıt miktarı düşük tutmak gerekiyor. O yüzden yakıtı Bogota'dan takviye gibi planımız var" diye konuştu. ABD pazarına ise şu anda günde 5 bin yolcu taşındığını belirten Aycı, Atlanta'nın devreye girmesiyle bu sayının 6 bin 500'e ulaşacağını belirterek, “ABD'ye günlük 10 bin kişi hedefini 2017 başında geçebiliriz. ABD uçuşlarındaki doluluk oranları çok iyi seviyede. Örneğin en son açılan San Francisco hattı yüzde 85 doluluğa ulaştı” diye konuştu. 

PAZAR PAYI İKİ KAT ARTACAK 

THY, bu hat açılışları, İstanbul'da 3. havayolunun devreye girmesinin de itici gücüyle dünya havayolu pazarında payını iki kattan fazla artırmayı hedefliyor. Dünya havayolu taşımacılığı pazarında şu anda yüzde 1.9 pay aldıklarını kaydeden İlker Aycı "2023'te pazar payımızı yüzde 3.5-4'e çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 yılında aset değerimiz de 4.5 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkacak. Şu anda 229 olan uçak sayımız da 2023'te 500+ yani 500'ün üzerinde olacak" dedi. 

Yurtdışında üç yeni lounge!

Atatürk Havalimanı'ndaki lounge'ın hizmete girmesiyle transit yolcu oranının yüzde 47-48 arttığını söyleyen İlker Aycı, yurt dışında da bu konuda atağa geçeceklerini söyledi. Aycı "ABD'de ilk lounge'ı Washington DC'de açıyoruz. Bu yıl içinde New York'ta da açmış oluruz. Londra'da yer sorunu var, bu sorunu halleder etmez burada da lounge'mız hizmete girecek. Daha sonra da Avrupa ve Uzakdoğu'ya yayılacağız" dedi.

Uçakta Euro 2016 keyfi

UÇAK içi hizmetleri çeşitlendireceklerini kaydeden Aycı, uçak içi eğlence sistemi olmayanlarda busines class için tablet dağıtılacağını söyledi. Aycı'dan spor severlere de bir müjde var. Euro 2016 ve Şampiyonlar Ligi maçları da THY uçuşlarında yayımlanacak.

Kavak ağacından, çınar ağacına dönüşeceğiz

Türkiye'nin Afrika açılımına paralel olarak THY'nin de Afrika stratejisi olduğunu kaydeden İlker Aycı, şunları paylaştı: “Afrika'da uçtuğumuz nokta sayısı 47. Uçuşta lider havayolu biziz. Büyümeye devam edeceğiz. Bundan sonraki büyümemiz frekans derinliği olacak. Yani haftada 3-4 uçuşla sınırlı kalmadan her gün uçmak için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bize göre açılan her hat bir kavak ağacı. Şimdi biz uçuş sayımızı artırarak çınar ağacı olalım istiyoruz. Hedefimiz kavakları çınara dönüştürmek,  kök salmak ve Afrika'nın en ciddi oyuncusu olmak.”

Misafir şikayetlerini en aza indirecek sistem...

THY, hızlı büyümesini sürdürürken yolcu memnuniyetini de gözardı etmiyor. Yolcu değil misafir kelimesini kullandıklarını belirten İlker Aycı, "2016 misafirlerimizin gönlünü alma yılı olacak. Misafir şikayetlerini en aza indirecek tedbirler alacağız. Bu yıl, rezervasyon ve biletleme konusunda yeni bir proje başlatacağız. Üç yılda tamamlanacak bu yeni projeyle rezervasyon ve biletleme işlemleri, en fazla 1 dakika içinde kendi tamamlanacak. Ses tanıma sisteminde İngilizce kolay. Ancak Türkçe'de çok fazla şive olduğu için çalışmalarımızı yapacağız."  

2023'te hedef en az 30 milyar dolar

Türk Hava Yolları (THY), şu an 299 olan uçak sayısını 2023’te 450’ye çıkarma hedefini duyurmuştu. Çıtayı yükselttiklerini söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yeni hedefi “2023’te en az 500 uçak” olarak bildirdi. 2023 itibarıyla gelir hedefinin ise 24 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarıldığını belirten Aycı, “Piyasa değerinin 4,5 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkacağını öngörüyoruz” diye konuştu. 

Samuraylardan 3 milyar $ finansman sağlandı!

THY, bu yıl içinde 11’i geniş, 30’u dar gövdeli ve 2’si de kargo olmak üzere 43 yeni uçağı filosuna katmaya hazırlanıyor. Bu 43 uçağın 3 milyar dolarlık finansmanının ‘sorunsuz’ halledildiğini anlatan Aycı’ya “Finansmanı nasıl buldunuz?” diye de sorduk, şunları anlattı: 
“Japonya'dan, Samuray piyasasından sağladık. Biliyorsunuz, 'Ertuğrul’ filminin sponsoruyduk. Bu finansmanla Japonya'nın Türkiye'ye güveni teyit edildi. Şimdi ABD Eximbank'ı da devreye girecek. Böylece finansman maliyetlerimizde çok ciddi düşüş yaşayacağız. Bu gelişme ilerleyen dönemde hem piyasalara hem de THY’ye büyük katkılar sağlayacak." 

Uçuş simülatöründe A330'u yere indirdik

İlker Aycı’yla sohbetimiz, THY Uçuş Eğitim Merkezi’nde gerçekleşti. Dünyanın en iyi pilot eğitim merkezlerinden birisi olarak gösterilen merkezde 3 adet A320, 3 adet B737, 2 adet A330-340 ve 2 adet de B777 olmak üzere 10 adet tam donanımlı simülatör var. Simülatörlerde yerli ve yabancı pilotlara da eğitim veriliyor. Buradaki eğitimin yaklaşık 1 saatlik bölümünde THY'nin yeni Basın Müşaviri Yahya Üstün'le birlikte A330'u test ettik...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALP14 Ocak 2016 11:23

    LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ...AYİNASIDIR KİŞİNİN İŞİ LAFA BAKILMAZ....SEN SUS...PAZARDA EDERİN NE..YANİ BORSADA HİSSELERİN SÜRÜNÜYOR..SEN AT TUT..