E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeşvik önlemleri piyasaları kurtarır mı---

Teşvik önlemleri piyasaları kurtarır mı

Teşvik önlemleri piyasaları kurtarır mı
30 Mart 2020 - 13:54 borsagundem.com

Dünya piyasaları korona virüsün küresel etkileriyle savaşıyor. Yatırımcılarsa geçen haftaki politik önlemlerin etkisinin geçmesinden endişeli

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Asya’daki yatırımcılar yeni işlem haftasına Wall Street’teki volatiliteyi göz önünde bulundurarak dikkatli bir biçimde başladılar. CNBC'nin haberine göre ise yatırımcıların piyasanın gidişatı ile ilgili yorumları pek parlak değil. 

1938 yılından beridir Dow Jones’un, 2009’dan beridir de S&P 500 ve Nasdaq’ın yaşadığı en keskin yükseliş haftasının ardından yatırımcılar ABD piyasaların çoktan dibe ulaştığını ya da daha fazla düşüşün mümkün olduğunu tartışıyorlar.

Standard Chartered'ın küresel makro stratejisi başkanı Eric Robertsen, hisse senetleri ve gelişmekte olan piyasa para birimlerindeki son kazanımları olağanüstü parasal ve mali uyarıcı tedbirlere atfederek, müşterilerini rallinin sürdürülebilirlikten yoksun olabileceği riski konusunda uyardı.

Tüketici güveni yara alıyor

Robertsen haftalık notunda, “Gelecek ay birinci çeyreğin aracılık tablolarının beyan edilmesi ekonomik çöküşün ekonomik verilerini ve derinliğini ortaya çıkaracaktır” ifadelerini kullandı. Robertsen’in ifadelerine göre bu faktörler halihazırda küresel sağlık krizi ve artan işsizlik beklentileriyle yara alan tüketici güvenini daha da fazla zayıflatabilir.

Piyasadaki düşüşler iyi bir şekilde kamuoyuna açıklansa da, bu ilk çeyrek açıklamalarının perakende yatırımcıları için olumsuz raporlara sebep olacağını işaret etti. Geleneksel olarak güvenli yatırımlarda uğrayacağı kayıpların da hane halkını vuracağını öne süren Robertsen, ABD kredi piyasalarına bağlı döviz ticareti fonlarında son %5 ila %15'lik bir düşüşe işaret etti.

Yatırımcılar bu hafta eyalet te ekonomik karamsarlığı körükleyebilecek bir ekonomik veri akışı bekliyorlar. Haftalık olarak açıklanan işsizlik rakamlarında geçen hafta rekor bir sayıyla 3.2 milyon kişinin işsizlik formu doldurması ile birlikte Perşembe günü merak konusu haine geldi. Aylık tarım dışı istihdam raporu Cuma günü yayınlanacak olmasına karşın, verilerin virüsten en çok etkilenen eyaletlerdeki büyük kapatmaları henüz yansıtmayacağı için daha az öneme sahip olması bekleniyor.

Bilinmeyen riskler

Robertsen açıklamasında, "Ekonomik etkilerin tam boyutu hala bilinmiyor ve hisse senedi ve kredi piyasaları hala kazançlar, düşüşler ve düzenleyici değişikliklerden kaynaklanan önemli risklerle karşı karşıya” ifadelerine yer veriyor.

"Hisse senetleri ve kredi için örnek vermek gerekirse, şirket kârları uzun süre krizinin etkisinde kalacak.”

%25’lik yükselişle en kötü senaryonun atlatıldığını ve yükselişe geçileceğini ifade eden argümanlara ise Robertsen, “Bize göre bu fikirler için erken” yorumunda bulunuyor.

ABD merkezli finans şirketi State Street’in kıdemli çoklu varlık stratejisti Daniel Gerard de şirketlerin dibi bulduğunu açıklamak için daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğu düşüncesine katılıyor.

Gerard CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Şu anda gerçek bilgiye sahip olunmasa da piyasaların asıl sürükleyicisi olan getirilere bir sonraki süreçte krizin etkileri olacak” ifadelerini kullanıyor. Gerard, merkez bankası ve malî teşvik tedbirlerinin piyasalardaki korkunun bir kısmını alarak yatırımcıları sahaya soktuğunu söylüyor.

Fakat kıdemli stratejist piyasaların düzenli bir şekilde yukarıya çıkmayacağı konusunda uyarıyor.

Güçlü geri dönüş için bir kanıt yok

Tokyo merkezli Mizuho Bank’ın ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan, risk varlıkları için teşvik kaynaklı yukarı yönlü gidişin çoktan sonuna gelinip gelinmediğini sorguluyor. Varathan yakın bir gelecekte korona virüsle ilişkili çevreleme önlemlerinin, tedarik zincirine yaptığı gibi gelir şoklarına neden olacağını öngörüyor.

“Politik hamlelerin oluşturduğu şok şu anda doruk noktasına ulaşıyor ve halen güçlü bir geri dönüşle ilgili herhangi bir iyi işaret yok.”

Robertsen politika temelli geri dönüşler için küresel finans krizine bakılmasını öneriyor. “Unutmayın ki hisse senetleri Kasım 2008’de destek önlemleri açıklandığında zıpladı, Mart 2009’a kadarsa yeni düşüşler yaşandı. Ancak o tarihten sonra iyileşme başladı.”

Avrupa Merkez Bankası'nın temettü kararı borsaları düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)