E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivTesla pazar payını kaybediyor---

Tesla pazar payını kaybediyor

Tesla pazar payını kaybediyor
02 Aralık 2022 - 15:25 borsagundem.com

Tesla elektrikli araç pazar payını kaybediyor. Uzmanlar, 2025 yılına kadar şirketin pazar payının yüzde 20’nin altına düşeceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elektrikli araç pazarına dahil olan firmaların sayısındaki artış, piyasadaki rekabeti ve seçenekleri artırıyor. Piyasanın lokomotif şirketlerinin başında gelen Tesla’nın pazar payı da bu süreçte istikrarlı şekilde düşüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle otomobil satışlarının dibe vurduğu pandemi döneminde elektrikli araç pazar payı yüzde 79’dan yüzde 65’e düşen Tesla’nın 2025 yılına kadar piyasadaki hakimiyetinin yüzde 20’ler seviyelerine düşeceği öngörülüyor.

Seçenekler artıyor

Fortune’dan Steve Mollman’ın haberine göre, Elon Musk'ın Tesla'sı ABD'deki elektrikli araç alanına hakim ancak bu hakimiyet önümüzdeki yıllarda zayıflamaya başlayabilir.

ABD merkezli araştırma ve veri analizi şirketi S&P Global Mobility'nin yeni araştırmasına göre, daha fazla elektrikli araç üreticisi, Tesla'nın henüz tam olarak rekabet edemediği yerlerde, özellikle de 50 bin dolardan daha düşük maliyetli modellerde daha düşük fiyatlı alternatiflerle alana akın edecek.

S&P Global Mobility, “Tesla'nın konumu, eşit veya daha iyi teknoloji ve üretim yapısı sunan yeni, daha uygun fiyatlı seçenekler geldikçe değişiyor” diye yazıyor. S&P Global Mobility, “Tüketici tercihinin ve tüketicilerin elektrikli araçlara (elektric vehicle – EV) olan ilgisinin arttığı göz önüne alındığında, Tesla'nın baskın pazar payını koruma becerisi ileriye dönük olarak daha da zor olacak” diyor.

S&P Global Mobility, Tesla'nın 2020 yılında yüzde 79, geçen yıl yüzde 71 ve bu yıl (üçüncü çeyreğe kadar) yüzde 65 olarak gerçekleşen EV pazar payının 2025 yılına kadar yüzde 20'nin altına düşeceğini tahmin ediyor. Veri analizi şirketi, 2025 yılının sonunda, farklı şirketler tarafından satılan EV modeli sayısının bugünkü 48 seviyesinden 159'a çıkacağını da ekliyor. Bu, tüketiciler için çok daha fazla seçenek ve Tesla için daha az pazar payı olasılığı anlamına geliyor.

Üretim kapasitesi

S&P Global Mobility AutoIntelligence Direktör Yardımcısı Stephanie Brinley, “Tesla için kendinizi çok kötü hissetmeden önce, şirketin hisseleri düşse bile markanın birim satışlarının artmaya devam edeceğini unutmayın. 2022 yılındaki EV pazarı bir Tesla pazarıydı ve rakiplerinin üretim kapasitesi sınırlı olduğu sürece, bu böyle olmaya devam edecek” diyor.

Ancak S&P Global Mobility, “Otomobil üreticileri, pil üreticileri ve tedarikçiler denklemin bu tarafına milyarlarca dolar döktüğü için üretim kapasitesi önemli bir faktör olarak öne çıkıyor” diyor. Araştırma şirketi, bu duruma örnek olarak, Volkswagen'in Tennessee'deki yeni ID.4 montaj hattının 20.000 tamamlanmamış rezervasyon ve ayda 7.000 birim kapasiteye sahip olduğunu ve bunun tek başına EV pazarındaki hacim resmini önemli ölçüde değiştirmesi gerektiğini belirtiyor.

Şimdilik en donanımlı marka

Tesla'nın üçüncü çeyrek kazanç bildiriminde konuşan Musk, Tesla'nın Cybertruck ve tır mühendisliğini tamamlayarak daha uygun fiyatlı yeni bir model üzerinde çalıştığını söyledi. Musk, “Kesin tarihler hakkında konuşmak istemiyoruz ancak bu, yeni araç geliştirme ekibimizin birincil odak noktası” şeklinde konuştu.

S&P Global Mobility, “Tesla, 2022 yılında iki yeni montaj fabrikası açtı ve halihzırda da Kuzey Amerika’da açmayı planladığı yeni fabrika için yer arayışında. Tesla bugün EV talebindeki ani artıştan yararlanmak için en donanımlı marka konumunda bulunuyor. Ancak diğer otomobil üreticilerinin üretim yatırımları bu avantajı er ya da geç aşındıracak” diyor.

Tesla hisseleri 17 ayın en düşük seviyesinde

 

Enron’un iflasını bilmişti… Tesla için şok uyarı

 

Tesla hisselerinde sert düşüş

 

Tesla, araç teslimatında rekor kırdı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)