E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTesla bir günde %21 kayıpla 307 milyar dolara indi---

Tesla bir günde %21 kayıpla 307 milyar dolara indi

Tesla bir günde %21 kayıpla 307 milyar dolara indi
09 Eylül 2020 - 11:54 borsagundem.com

ABD borsalarında teknoloji hisselerinin çöküşü sürerken Tesla kayıplara liderlik etti. Elektrikli araç devi hisseleri bir günde %21,06 oranında düştü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu elektronik otomobil devi Tesla Salı gününde %21,06 kayıpla tarihinin en büyük düşüşünü kaydetti. Teknoloji hisselerindeki çöküşün devam ettiği ABD borsalarında Tesla’nın rekor düşüşünde S&P 500 komitesinin elektrikli araç devini endeksin dışında bırakması etkili oldu.

Tesla endeksi salı günü toplamda %21,06 oranında değer kaybetti. Şirket sadece altı saatte 16 milyar dolar kaybetti. Hisse senedi yıl boyunca %300’e yakın yükselmiş ve dünyanın en büyük otomobil üreticileri Toyota ve Volkswagen’dan daha değerli hale gelmişti.

Cuma günü S&P 500 Endeks Komitesi e ticaret şirketi Etsy, otomatik test ekipmanı üreticisi Teradyne ve ilaç firması Catalent’in S&P 500’e dahil olmasına karar verirken Tesla’nın endekse girişine izin vermedi. Bazı yatırımcılar Tesla’nın haziran ayında dört çeyrek üst üste bilançosunda kâr göstermesinin ardından bu çeyrekte endekse dahil olmasını bekliyordu.

Tesla hisseleri Cuma günkü haberin ardından saatler içerisinde %7 oranında düştü. Düşüşün gelecek hafta devam etmesi beklenirken Wall Street pazartesi günü ABD İşçi Bayramı nedeniyle kapalıydı.

Gizemli "Nasdaq balinası"

Tesla’nın Salı günkü rekor düşüşünde geçtiğimiz haftadan itibaren değerlemelerin aşırı yükselişi nedeniyle oluşan teknoloji hisselerindeki düşüş de etkili oldu. Japon teknoloji yatırımı devi Soft Bank gizemli bir “Nasdaq balinası”nın Tesla, Amazon, Microsoft ve Netflix de dahil olmak üzere milyonlarca dolarlık teknoloji hisse senedini alım opsiyonlu olarak satın aldığını bildirdi. Soft Bank raporla ilgili yorum yapmayı reddetti.

En büyük hissedar kâr topladı

Tesla geçtiğimiz ayın sonunda hisselerini 5’te bir oranında böldü. Bu hamlenin hissenin temel verilerinde bir etkisi olmasa da değerlemelerin ciddi biçimde artmasına neden oldu. Fakat Tesla’nın en büyük dış hissedarı Baillie Gifford’un şirketteki hisselerini azaltmasının ardından hisse senedi fiyatlarında düşüş gözlendi. Baillie Gifford hisse senedi sınırlamasının sadece porftöyü dengelemek için yapıldığını belirtti.

Wall Street'teki yükseliş balon mu?

 

Hızlı yükseliş normal değildi

Pensilvanya Üniversitesi Finans Profesörü Jeremy Siegel CNBC’ye verdiği röportajda Tesla hisselerinin gereğinden fazla değerlendiğini belirtti. Tesla’nın iyi bir hisse senedi olduğunu belirten Siegel, “Ancak güne %10, 20, 30'luk bir artışla başlayıp, on milyarlarca, yüz milyarlarca dolar ve daha fazla sermayeye sahip olduğunuzda gerçekten dikkatli olmalısınız” dedi.

Dot-com krizini hatırlatan Siegel, Nasdaq endeksindeki düşüşe ilişkin, “Bu gerçekten çok ilginç. 2000’li yıllara geri döndüm. Sık sık bu dönemler hakkında konuşuruz. O dönemde 10 Mart’ta zirveye ulaşıp ardından dört günde %14 oranında düşmüştük. Şu anda Nasdaq’ta %10’u aşan bir düşüş var. Sonrasında %1 aralığında bir geri dönüş rallisi yakalayıp ardından yıkılmıştı. Genellikle de bu böyle olur” ifadelerine yer verdi.

Wall Street tarihinin en büyük balonu

 

Tesla'dan 5 milyar dolarlık hisse satışı

 

Teknoloji balonu patlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • horka yuselav09 Eylül 2020 19:28

    280 civarı girilir

  • Hasan09 Eylül 2020 18:42

    Bir ara her gün %5-10-15 yukarı gidiyordu O zaman kimse konuşmuyordu

  • Vatandaş 09 Eylül 2020 18:40

    Tesla yılbaşından bu yana yüzde 400 yapmış % 20 sert düştü diye haber yapıyorlar ya

  • ekonomist/stratejist09 Eylül 2020 13:11

    Düzeltmesini yapıyor bittiğinde yine Nirvanalara yolculuk başlar. Tesla daha yeni başlıyor.

  • Okie Dokie09 Eylül 2020 12:54

    Geçmiş olsun Elon Musk reyiz. Para bu kazanılır kaybedilir. Bir daha para kazandığında İsrail'deki fakir kardeşlerimize yardım etmeyi unutma. Tanrı o zaman paranı bereketlendirir.

  • Kaçan Grup09 Eylül 2020 12:43

    Nasrettin Hoca ne demişti. Kedi buysa ciğer nerede, ciğer buysa kedi nerede

  • Manga09 Eylül 2020 14:46

    Elon musk göte giren semsiye açiir mi

  • Bika09 Eylül 2020 14:00

    Kazanın doğurduğuna inanan öldüğüne de inanmalı.

  • HÜLYA KOBALT09 Eylül 2020 12:14

    ben inanmıyorum .bence kar etmiştir.yani o kadara kısmı garibanın sırtına yüklemiştir.bunlar böylel zengin oluyorlar.

  • Sen hiçsin09 Eylül 2020 12:37

    Gariban dediğin yatar mama bekler. Bunlar ise üretir ? Sen de böyle araç, uydu üret de biraz da ayrıcalığın olsun. En azından bizim işe yaramaz koltuğunu haketmeyen yiyici torpillilerden iyidir. Senin dünyaya ne fayda var mesela Hülya olsan nolur olmasan nolur. Ama bu herifler belki insanlığı Mars'a taşıyacak, belki dünyayı daha yaşanılır kılacak geri dönüştürülebilir enerji ile