E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTepki yükselişleri satış fırsatı olur---

Tepki yükselişleri satış fırsatı olur

Tepki yükselişleri satış fırsatı olur
18 Şubat 2020 - 09:19 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endekste kısa vadeli dip arayışının ve satış baskısının devam edeceği düşünülüyor.

"Güne alıcılı bşlayan BIST-100 Endeksi bu eğilimini devam ettirerek günü %0,53 yükselişle 120.792’den kapattı. Bankacılık endeksi sınırlı da olsa relatif olarak negatif ayrışmaya devam etti.

ABD piyasalarının kapalı olduğu günde yurtdışı önemli borsa endeksleri sınırlı pozitif eğilimle günü kapattı. TCMB faiz kararı öncesi TL, ABD Doları karşısında yatay seyirle günü kapatırken, CDS’ler sınırlı gerileme ile günü 263 seviyesinden tamamladı. Suriye’de yaşanan son gelişmeler sonrası Rusya ile yapılan görüşmelerden somut bir haber çıkmadı, ancak görüşmelerin devam etmesi olumlu değerlendirildi.

Bununla beraber Suriye’de gerginliğin halen devam ediyor olması ve çatışma riskinin devam etmesi nedeniyle jeopolitik riskler, kısa vadede TL varlıklar için negatif baskı unsuru olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla, BIST’te kısa vadede tepki alımı denemeleri olsa da jeopolitik riskler nedeniyle zayıf kalmaya devam etmesi beklenmektedir. Ayrıca, bilanço döneminin tamamlanıyor olması ve bankalara yönelik gerçekleştirilen yeni düzenlemeler sonrası bankacılık endeksindeki negatif ayrışmanın bir süre daha devam edebileceğini düşünüyoruz.

Bugün Almanya’da açıklanacak Zew endeksi ve ABD açıklanacak Empire imalat endeksi verileri takip edilecek. Asya borsalarında bugün güçlü satışlar var. Apple virüs nedeniyle ciro hedefine ulaşamayacağını açıklarken, şirketlerin karlılıklarına ilişkin endişelerle ABD vadeli endeksleri dahil borsalarda satıcılı seyir var. Endeksin güne yurtdışı borsalardaki eğilime paralel satıcılı başlaması beklenmektedir. Endekste tepki yükselişi denemeleri devam etse de olası yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılarak, kısa vadeli dip arayışının ve satış baskısının devam edeceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Serbest piyasada dün 6,0410-6,0520 bandında işlem gören Dolar paritesi önceki kapanışa göre %0,03 oranında değer kaybederek günü 6,0480 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,12 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında dün on yıllık gösterge tahvilinin getirisi %11,27-%11,34 seviyeleri arasında hareket ederek günü önceki kapanışa göre 10 baz puan düşüşle %11,33 seviyesinden tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

TCMB’den kar transferiyle merkezi bütçe yıla yüksek fazlayla başladı: 2019’un Ocak ayında 5,1 milyar TL fazla veren merkezi bütçe 2020’nin aynı ayında 21,5 milyar TL fazla verdi. Aynı dönemde, faiz dışı fazla da 12,4 milyar TL’den 34,2 milyar TL’ye yükseldi. Ancak bir kereye mahsus gelirler dışarıda tutulduğunda, IMF tanımlı faiz dışı dengenin yaklaşık 10,9 milyar TL açık verdiğini hesaplıyoruz (Ocak
2019: -21,8 milyar TL).

12 aylık birikimli bütçe açık ise 107,3 milyar TL’ye ulaşırken, 1,9 milyar TL de faiz-dışı açık verildi. IMF tanımlı faiz-dışı açığın ise yaklaşık 117 milyar TL olarak gerçekleştiği görülüyor. Vergi gelirlerinde, faizlerdeki düşüşle ivme kazanan iç talebe bağlı olarak, bir yıl öncesine göre reel bazda %8’lik bir artış olduğu görülüyor. Burada özellikle de “otomotivden” ve “dayanıklı mallardan (beyaz eşyadan)” alınan ÖTV tahsilatındaki %102’lik ve %105’lik yıllık artışlar öne çıkarılabilir. Öte yandan, vergi gelirlerindeki artış yanında faiz-dışı harcamalarda %7’lik yıllık düşüş gerçekleşmesi (reel olarak) de, faiz-dışı fazlanın Ocak 2019’dan Ocak 2020’ye 12 milyar TL’den 34 milyar TL’ye yükselmesinde etkili olmuş görünüyor.

Ancak, Ocak ayında yüksek bütçe fazlası ve faiz-dışı fazla sağlanmasında, güçlü vergi gelirleri ve faiz-dışı harcamalarındaki kısıntının yanı sıra TCMB’den yapılan ve yaklaşık 41 milyar TL’ye ulaşan kar ve yedek akçe transferinin de çok önemli bir payının olduğunu belirtmek gerekiyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)