E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTepki alımları satış fırsatı olabilir---

Tepki alımları satış fırsatı olabilir

Tepki alımları satış fırsatı olabilir
01 Aralık 2020 - 09:40 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST'te satışları devam etmesi bekleniyor

Güne satıcılı başlangıç yapan BIST-100 endeksi bankacılık endeksi öncülüğünde satış baskısını güçlendirerek günü %3,40 düşüşle 1.283,58’den kapattı. Kasım ayında güçlü yükseliş gerçekleştiren bankacılık endeksi dün %4,64 düşüş ile negatif ayrıştı. Yurtdışı majör borsalar Almanya hariç günü düşüşle tamamladı. Artan vaka sayıları sonrası yurtiçinde kısıtlamaların artırılacağı beklentisi ile son 11 yılın en iyi Kasım ayı performansını gösteren endeks ayın son günü güçlü kar satışlarıyla karşılaştı. Ayrıca İran'ın nükleer programının önemli isimlerinden olan Muhsin Fahrizade'nin suikast sonucu öldürülmesi sonrası jeopolitik risklerin artabileceği beklentisi de satışlarda etkili olmuştur. Yeni kısıtlamalar açıklanırken, hafta içi her gün 21:00-05:00 saatleri arasında ve Cuma günü 21:00’den Pazartesi saat 05:00’e kadar sokağa çıkmak yasağı geldi. TL, BIST’in aksine değer kazanmaya devam ederek günü EM para birimlerinden pozitif ayrıştı. BIST’te güçlü kar satışları sonrası gün içinde tepki alımları oluşması beklenmektedir. Ancak Kasım ayındaki güçlü yükseliş sonrası BIST’te tepki alımlarının satış fırsatı olarak kullanılarak bankacılık hisseleri öncülüğünde kar satışların devam edebileceğini düşünüyoruz.

Artan jeopolitik riskler ve kısıtlamaların ekonomi üzerinde yaratabileceği negatif etki kar satışlarını devamına neden olabilir.

Yurtiçinde faiz artışı ile birlikte kısa vadeli beklentilerin sonlanması nedeniyle tepki alımları oluşsa da artan jeopolitik riskler nedeniyle endeksin Kasım ayındaki güçlü performansı sindirmek için ara ara kar satışlarının devam edebileceğini düşünüyoruz. Bugün veri tarafında ABD’de açıklanacak ISM imalat endeksi ve Almanya’da açıklanacak PMI verisi takip edilecek. Zayıf veriler yurtdışı borsalardaki kar satışlarını devam ettirebilir. BIST kapanışına göre

ABD vadelileri %1’e yaklaşan yükselişle hareket ederken, Asya borsalarında alıcılı seyir var. Endeksin güne güçlü tepki alımlarıyla başlamasını ve tepki alımları gün içinde devam etse de yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

USD/TRY paritesi dün 7,7981-7,8343 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,04 oranında değer kazancıyla 7,8229 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,11 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre değişiklik göstermeyerek günü %12,26 seviyesinden tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

2020 3. Çeyrek büyüme verileri açıklandı. Beklentilerin üzerinde gelen verilere göre Türkiye ekonomisi 3. Çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,7 büyüme kaydetti (beklentiler %5 civarında idi). Çeyreklik büyüme verisi ise %15,6 seviyesinde. Büyümenin alt kalemlerine baktığımızda, kredi genişlemesi ve pandemi etkisinin zayıflaması ile hane halkı tüketim verisi %9,2 artış kaydetmiştir.
Hükümet harcamalarının artışı %1,1 iken, ihracattaki daralma %22,4 ve ithalattaki toparlanma %15,8 seviyesindedir. Büyüme verisinin en dikkat çekici detaylarından biri gayri safi sabit sermaye oluşumundaki ivmelenmedir. %22,5 düzeyinde toparlanan veri, önceki dönemlerde ertelenen yatırım kararlarının bir yansıması olarak düşünülebilir.

Makine – teçhizat yatırımlarındaki artış %23,5 ve inşaat yatırımlarındaki artış %14,68 düzeyindedir. Büyümeye katkılar hane halkı tüketiminde 5.2%, hükümet harcamalarında 0.11%, sabit sermaye oluşumunda 5.41%, ihracat -7.63% ve ithalat -4.5% düzeyinde gerçekleşmiştir. Büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi 2020 yıl sonu beklentilerine ilişkin olumlu hava yaratsa da, büyümenin alt kalemlerindeki bileşenlerin sürdürülebilirliği konusundaki endişelerimizi koruyoruz. Daralan ihracata rağmen kredi genişlemesinin ve altın ithalatının canlı tuttuğu ithalat verileri cari dengeyi de olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte, 2. Çeyrek dönemi için ötelenen yatırımların 3.ve 4. Çeyreğe kayması ertelenen yatırımların etkisi olarak düşünülebilir. Tüketime dayalı büyüme görünümünden nispeten arınmış ve yatırım verileriyle yukarı çekilmiş büyümede, kredi teşviklerinin etkisi yadsınamaz. Yıllık kredi artış hızının yavaşlamasıyla birlikte bu kalemlerdeki ivmelenme de uzun vadeli trendine döneceğini tahmin ediyoruz. Ekim ayı dış ticaret verilerine göre ihracat ve ithalat sırasıyla %5,6 ve %8,4 artış kaydetmiştir. 10 aylık kümülatif verilere göre ihracattaki daralma %9,1 iken ithalat pozitif bölgede kalarak %2,2 artış kaydetmiştir.

Dış ticaret açığı Ocak-Ekim döneminde 40,3 Milyar USD ye yükselmiştir. ( önceki 29,3). Yıl sonu cari açık rakamlarını da yukarı çekebilecek ticaret açığının Aralık sonu itibariyle ivme kaybetmesi beklenmektedir.

BIST-100 Endeksi güne nasıl başlar

 

"Tepki yükselişi bekliyoruz…"

 

Yabancıların işlem yaptığı hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hasan01 Aralık 2020 20:16

    4000 puan arttı,,1 günde ne değişti de bu kadar arttı,,o zaman dün niye düştü,,spk bu borsayı incelemeli,işlemlere el koymalı,,borsayı kumarhaneye çevirdiler.

  • Doktor01 Aralık 2020 18:05

    Borsa +3 olmuş tepki alımları satış fırsatı imiş miş miş,  Hisselerde aylardır onca formasyonu boşuna çizdiler,  enayi miydi o tahta yapıcılar...