E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTepki alımları oluşsa da yabancı ilgisi zayıfladı---

Tepki alımları oluşsa da yabancı ilgisi zayıfladı

Tepki alımları oluşsa da yabancı ilgisi zayıfladı
28 Ocak 2021 - 09:25 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne satıcılı bir eğilime başlaması bekleniyor

Güne dün yatay başlayan BIST-100 endeksi uzun süre sonra sert satışlarla karşılaşarak günü %4,50 düşüşle 1.467,00’den tamamladı.

Yurtdışı borsalar günü güçlü satışlarla tamamlarken, BIST kapanışı sonrası Fed kararı sonrası ABD borsalarında satışlar güçlenerek devam etti. Fed faizleri sabit bırakırken, sözel yönlendirmede ve tahvil alım programında değişiklik yapmadı. BIST uzun süre sonra güçlü negatif ayrışarak günü sert satışlarla kapattı. BIST’te güçlü yükseliş sonrası son dönemde yabancı alımları zayıflarken, alıcıların çekilmesi ve BIST’te algoritma tabanlı işlem yaban bir kurumun son bir haftada olduğu gibi yüklü satışlar gerçekleştirmesi satışların sert olmasında etkili oldu. Global risk iştahı yerini riskten kaçışa bırakmasıyla dolar endeksi güçlenirken, EM para birimleri günü güçlü değer kayıplarıyla kapattı. TL, EM para birimlerine paralel günü değer kaybı ile kapatırken, değer kaybı EM para birimlerine göre sınırlı kaldı.

CDS’ler ise günü 325 seviyelerinden kapattı. TL ile CDS’lerdeki fiyatlama BIST’teki sert satışların TL varlıklara yönelik bir riskten kaynaklanmadığını ve yurtdışına paralel satışlar olduğuna işaret ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yeniden %1 seviyelerine gerilemesi piyasalarda riskten kaçınma eğiliminin güçlendiğine işaret ediyor. VIX endeksi 37 seviyelerine kadar yükselirken, endeks 31 seviyesi üzerinde kaldıkça ABD borsalarında yüksek volatilite ve güçlü satış baskısının devam edeceğine işaret edecektir. Yurtdışı borsalardaki kar satışları devam ettikçe de BIST’te de satışların düzeltmeye dönüşerek devam etmesi beklenmektedir. Yurtdışı borsalardaki kar satışlarının durulması durumunda BIST’te hızlı ve güçlü tepki alımları oluşması beklenebilir. Uzun süredir düzeltme gerçekleştirmeden yükseliş gerçekleştiren borsalarda tepki alımları oluşsa da riskten kaçınma eğilimiyle tepki alımları oluşsa da satışlarının devam edeceğini düşünüyoruz. Aşı uygulamalarına rağmen salgının devam etmesi ve ekonomilerin kısıtlamaları uzatması sonrası ekonomik toparlanma beklentilerinin zayıflaması borsalarda satışların devam etmesine neden olacaktır. BIST kapanışına göre ABD Dow vadelileri %1’e yaklaşan düşüşle hareket ederken, Almanya Dax vadeli endeksleri hafif pozitif seyir izliyor. Asya borsalarında dünkü satışlara paralel gecikmeli olarak yaşanan güçlü satış baskısı hakim.

Endeksin güne satıcılı bir eğilime başlamasını beklerken gün içinde yurtdışı borsalarda tepki alımlarının oluşması durumunda tepki alımlarının gelebileceğini düşünüyoruz. Ancak, BIST’te tepki alımları oluşsa da risk iştahındaki zayıflama ve son dönemde yabancı ilgisinin zayıflamasının etkisiyle tepki yükselişlerinin sınırlı kalarak satış baskısının düzeltmeye dönüşerek önümüzdeki dönemde devam edebileceğini düşünüyoruz.

Günün önemli şirket haberleri 28/01/2021

Yabancıların aldığı hisseler

Türk Traktör ve Tekfen sorusu

Borsada düşüş devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)