E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTepki alımı denemeleri oluşabilir---

Tepki alımı denemeleri oluşabilir

Tepki alımı denemeleri oluşabilir
15 Mayıs 2020 - 09:20 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne tepki alımlarıyla başlaması bekleniyor

Güne negatif eğilimle başlayan BIST-100 endeksi yurtdışı borsalardaki satıcılı seyre paralel bankacılık endeksi öncülüğünde günü %0,96 düşüşle 99.193’den kapattı. Powell’in açıklamaları ve virüsün yayılmasına ilişkin ikinci dalga endişeleriyle yurtdışı borsalardaki kar satışları güçlenerek devam etti.

Ancak BIST kapanışı sonrası ABD borsaları kayıplarını geri alarak günü yükselişle tamamladı. BIST hafta içindeki pozitif ayrışmasını devam ettirerek yurtdışı borsalardaki güçlü satışlara rağmen dirençli bir görünüm sergiledi. TL’de EM para birimlerindeki değer kayıplarına rağmen pozitif ayrışarak günü değer kazancı ile tamamladı. Swap anlaşmasına ilişkin pozitif beklentiler ve yurtiçinde virüsün yayılma hızının yavaşlaması, TL varlıkların bu hafta pozitif ayrışmasını sağladı.

Ancak yurtdışı borsalardaki satışların güçlenmesi ve Swap anlaşması konusunda gelişme olmaması durumunda TL varlıklarda da satışların yaşanması beklenir. CDS’ler günü 634 seviyelerinden kapatırken, yüksek seyrini koruyor. VIX volatilite endeksi 39 seviyelerine kadar yükselirken gerileyerek günü 33 seviyelerinden kapattı. VIX endeksinin 37 üzerinde kapanış yapması başta ABD olmak üzere yurtdışı borsalardaki kar satışlarının güçleneceğine işaret edecektir.

Yurtdışında Kovid-19 vaka sayılarının artmaya devam etmesi ve zayıf ekonomik verilerle birlikte kar satışları güçlenerek devam edebilir.

Yurtiçinde Swap anlaşması konusunda pozitif haber akışının gelmemesi durumunda ise BIST’te satışların devam etmesi beklenir. Bugün ABD’de açıklanacak yoğun veri gündemi takip edilecek. Beklentilerden zayıf veriler Powell açıklamalarının etkisiyle kar satışlarını devam ettirebilir. ABD vadelileri ve Dax vadelileri BIST kapanışına %2’ye yaklaşan yükselişle seyrediyor. Asya borsalarında ise karışık dalgalı bir seyir var. Endeksin güne tepki alımlarıyla başlaması beklenmektedir. Endekste tepki alımı denemeleri oluşsa da yurtdışı borsalardaki satışların devamı durumunda endekste de satışların yaşanması beklenmektedir.

TL swap hattı beklentisiyle güçlendi: Dün gece Reuters’da çıkan ve Hazine ve TCMB yetkililerinin Japonya ve İngiltere Merkez Bankaları ile swap hattı kurulması, Çin ve Katar Merkez Bankaları ile de mevcut swap anlaşmalarının genişletilmesi konusunda görüşmeler yaptıklarını belirten bir haber sonrası, kapanışta 6,96 civarında seyreden $/TL kuru 6,90’a doğru geriledi. Haberde Türk yetkililerin görüşmeleri teyit ettiğini, ancak ne zaman sonuçlanacağına ilişkin bilgi vermekten kaçındıkları da belirtiliyor.

Sektör Haberleri:

Haftalık olarak yayınlanan BDDK datasına göre, 08 Mayıs 2020 haftasında Türk bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi geçen haftaya göre %1,5’lik artış göstererek 3,152 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Kur etkisinden arındırılmış toplam kredi büyümesi ise %1,1 yükseldi. Sektörün 13 haftalık kur etkisinden arındırılmış ortalama kredi büyümesi %65,69 seviyesinde gerçekleşti. TL krediler haftalık %1,3 artış gösterirken kur etkisinden arındırılmış YP krediler ise %0,33 daraldı. Bankacılık sektörünün takipteki krediler rasyosu ise geçen haftaki %4,654 seviyesinden %4,586 seviyesine geriledi. Mevduat tarafında ise sektörün TL mevduatları %0,3’lük daralma gösterirken YP mevduatları ise %0,2 daraldı.

Hisse piyasalarında satış baskısı arttı

Global piyasalar toparlanma çabasında

Piyasalarda olumlu bir seyir izleniyor

İkinci dalga endişeleri borsaları düşürüyor

Piyasaların gündemi yoğun

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)