E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTepki alımı denemeleri gelebilir---

Tepki alımı denemeleri gelebilir

Tepki alımı denemeleri gelebilir
18 Mart 2020 - 09:21 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel ve yurt içi piyasaların virüs salgınına tepkileri inceleniyor

Güne tepki alımlarıyla başlayan ancak, yurtdışı borsalardaki satışlara paralel gün içinde düşüşünü devam ettirerek 81.936 ile Ocak 2017’den beri en düşük seviyesini test eden BIST-100 endeksi, ikinci yarıda kayıplarının büyük kısmını geri aldı ve günü %1,26 düşüşle 86.778’den kapattı. Bankacılık endeksi TCMB’den gelen 100 baz puanlık faiz indirimi ve likidite önlemleri sonrası pozitif ayrışarak günü %2.4 yükselişle tamamladı.

Yurtdışı borsalar genel olarak günü tepki alımlarıyla kapatsa da dalgalı seyir ve yüksek volatilite devam ediyor. TL, Euro-Dolar sepeti karşısında TCMB faiz kararı sonrası EM para birimlerindeki değer kayıplarına rağmen pozitif ayrışarak günü değer kazancıyla kapattı. CDS’ler ise yükselişine devam ederek günü 525 seviyelerinden tamamladı.

VIX endeksi hafif gerilese de halen 76 seviyelerinde ve yüksek seyrini koruyor. Yurtdışı borsalardaki paniğin dağıldığını teyidi için VIX endeksinde hızlı gerilemeler görmemiz gerekiyor. Endeks yüksek seyrini devam ettirdikçe başta ABD borsaları olmak üzere borsalardaki volatilite ve endişenin devam etmesi beklenmektedir. Başta Fed olmak üzere merkez bankalarından gelen faiz indirimi ve likidite adımları sonrası borsalardaki satış baskısının momentum kaybetmesi ve tepki alımı denemelerinin devam etmesi beklenmektedir. Ancak borsalardaki paniğin sona ermesi için Covid-19 virüsünün kontrol altına alınması, bir ilaç geliştirildiğine ya da aşı bulunduğuna dair haber akışı görmemiz daha etkili olacaktır. BIST’in yurtdışı piyasalarla paralel hareket etmeye devam etmesi ve yurtdışı borsalardaki tepki alımlarında ise daha güçlü tepki yükselişleri gerçekleştirmesi beklenmektedir.

ABD ve yurtdışı borsalar BIST kapanışı sonrası yükselişine devam etse de ABD vadelileri tekrar satışlarla karşılaştı. ABD ve Almanya vadeli endeksleri BIST kapanış saatine göre %2 üzeri düşüşle hareket ediyor. Asya borsalarında satışlar momentum kaybetse de satıcılı seyir devam ediyor. Endeksin güne negatif eğilimle satıcılı başlaması bekleniyor. Ancak gün içinde tepki alımı denemelerinin devam etmesi beklenmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)