E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTemettü yatırımcısı enflasyon paniğini nasıl atlatacak?---

Temettü yatırımcısı enflasyon paniğini nasıl atlatacak?

Temettü yatırımcısı enflasyon paniğini nasıl atlatacak?
22 Mart 2021 - 10:10 borsagundem.com

Son dönemde yükselen tahvil verimleriyle birlikte ortaya çıkan enflasyon endişeleri giderek artıyor. Ancak temettü yatırımcıları bu durumu bir avantaja çevirebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son zamanlarda ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili verimlerindeki yükseliş ve beraberinde gelen enflasyon endişeleri hisseleri olumsuz etkiledi. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi, genellikle S&P 500’ün üzerinde performans göstermesiyle bilinse de bu süreçte geride kaldı. Bununla birlikte tahvil verimleri tırmanışa devam ediyor.

Tam da bu noktada, işler ilginç bir hal alıyor. Çünkü normalde enflasyon korkusu, yatırımcıların altına yönelmesine neden olur. Ancak bu durum, bu sefer gerçekleşmedi. 

Dolayısıyla enflasyon korkusu yatırımcıları, en bilinen enflasyon koruması olan altına yönlendirmiyorsa, piyasalarda ne oluyor? Bu sorunun cevabı ilk aşamada şaşırtıcı gelse de, veriler enflasyon korkusunun bir hayalden ibaret olduğunu gösteriyor.

Enflasyon korkusu ve gerçek enflasyon arasındaki fark

Ekonomistler, ABD’de yakın zamanda kabul edilen 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin ve artan aşılama oranının hızla ekonomik toparlanmayı getireceği konusunda hemfikir. Teşvik paketi ve korona virüs tehdidinin ortadan kalmasının yaratacağı harcamaların ise daha fazla enflasyon anlamına geleceği düşünülüyor. Peki enflasyon ne kadar yükselecek?

Bu sorunun cevabını bulmak için ABD Merkez Bankası (FED) tarafından oluşturulan bir ölçüte bakmak gerekiyor. Bu ölçüt, yatırımcıların hamlelerini analiz ederek enflasyon beklentilerini gösteriyor. Başka bir deyişle trilyonlarca doların, enflasyonun geleceğiyle ilgili ne düşündüğünü söylüyor. Ölçüt, pandeminin başlangıcından bu yana olduğu gibi yükselişte. Ancak piyasaların mevcut enflasyon beklentisi %2,01 seviyesinde ve pandemi öncesi %1,88’lik beklentilerin küçük bir farkla üzerinde.

Dahası %2,01 FED tarafından belirlenen hedef enflasyon seviyesini gösteriyor. Dolayısıyla bu dönemde enflasyonun olması gereken hedef seviyeye ulaştığı söylenebilir. Ancak bu durum içinde bulunduğumuz dönem için geçerli. Enflasyon beklentisinin daha da yükselerek %2’nin üzerine çıkması ve tehlikeli bir alana girmesi konusunda endişelenmeli miyiz? Tam olarak değil.

Forbes’un haberine göre, geçtiğimiz on yıla bakacak olursak, mevcut enflasyon beklentilerinin 2019 yılının ortalarındaki seviyesinde olduğunu görebiliriz.Aynı zamanda 2010’lu yıllarda olduğu seviyelerin oldukça altında olduğu da göze çarpıyor. Enflasyon beklentileri bu süreçte %2,5’e yakın bir seviyede olsa da 2010’lu yıllar hiper enflasyonla anılmaktan oldukça uzak. Aslına bakılacak olursa, ortaya çıkan sorun, hiper enflasyonun tam tersiydi.

Tüketici fiyatları endeksindeki değişimlerin gösterdiği gerçek enflasyon oranını, enflasyon beklentileriyle karşılaştırdığımızda ise, enflasyon oranının son 10 yılda istikrarlı ve düşük olduğunu görüyoruz.

Şimdi ne yapmalıyız?

Enflasyon son haftalarda yatırımcıların ilgisini çekerken, bu fikre karşı çıkanlar için iyi bir alım fırsatı ortaya çıktı. Ancak bazı teknoloji fonları da iyi performans gösterdi. BlackRock Science and Technology Trust (BST) bu süreçte %6,1 yükseldi. %5 temettü ödeyen fonun temettü miktarı aynı zamanda, teknoloji ölçütü kabul edilen Invesco fonunun 10 katı.

Fon Apple ve Microsoft gibi büyük teknoloji isimlerini de içinde bulunduruyor. BST son dönemde diğer birçok fonla birlikte, temettü oranını yükseltti. Bu ise ekonomik aktivite yükselirken fonun devam eden başarısının kanıtı oldu.

Piyasalar yoğun haber ve veri gündemine odaklandı

 

Volatil seyir devam ediyor

 

Moody's: Politika belirsizliği artar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)