E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiTemas izleme programlarının önemli faydası---

Temas izleme programlarının önemli faydası

Temas izleme programlarının önemli faydası
15 Mayıs 2021 - 11:15 borsagundem.com

Yeni bir araştırmaya göre, yakın temas izleme uygulamaları binlerce hayat kurtardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

KOVID-19 salgınının ilk günlerinde, teknoloji endüstrisi bunun nasıl yardımcı olabileceğini görmek için harekete geçti.

İnsanlara evde kalmaları için çağrı yapmak için insansız hava araçları göndermeye ve yüzeyleri dezenfekte etmek için robotlar göndermeye ek olarak, akla gelen başka bir fikir eski temas izleme uygulamasını modernize etmekti. Artık pek çok insan her zaman bir konum izleme cihazı (bir akıllı telefon) taşıdığına göre, teknisyenler potansiyel olarak enfekte kişileri uyarmaya çalışan temas izleyicilerinin telefon bankasında otomatik bir güncelleme geliştirebilirdi.

Teknolojinin kendisi oldukça basit görünüyordu. Basit bir kişi izleme uygulaması geliştirin, herkesin yüklemesini sağlayın ve kimin kiminle, nerede ve ne kadar süreyle zaman geçirdiğini izleyen devasa bir veritabanı oluşturmak için kullanın. Ne yazık ki, kulağa biraz fazla Orwellci bir kabusa benziyordu.

Bu uygulamadan kim sorumlu olacaktı?

Bu yüzden Google ve Apple, kişi takibini doğrudan cep telefonlarının işletim yazılımına yerleştirmek için bir çaba sarf ettiler. Yalnızca yasal devlet sağlık kurumları bu özellikten yararlanan uygulamaları yapabilir. Enfekte kişiler, uyarıları girmek ve tetiklemek için özel bir kod alacaktı. Ve teknoloji devleri, herhangi birinin izleme verilerini kötü amaçlarla kullanmasını önlemek için akıllı şifreleme ve yerleşik anonimlik kullanarak gizlilik sorununu bile düşündü.

Birkaç ülke ve ABD eyaleti , sistemi kullanarak uygulamalar geliştirmeyi kabul etti. Ancak bazıları, gizlilik koruma özelliklerinin çok güçlü olduğunu ve uygulamaların sağlık yetkilileri için daha az değerli olduğunu söyledi. Ve birçok eleştirmen, sistemin esasen yararsız olduğunu, çünkü hükümetler, uyarı sistemini yeterince yaygınlaştırmak için yeterli vatandaşı asla ikna edemeyeceklerini söyledi. Uygulama Eylül ayında piyasaya sürüldüğünden beri, yaklaşık 16,5 milyon kişi onu kurdu ve düzenli olarak kullandı. Araştırmacılar, sonraki aylarda neler olduğunu inceledi. Yaklaşık 560.000 uygulama kullanıcısı, KOVID-19 için pozitif test yaptı ve bu da sistemin 1,7 milyon yakın temas uyarısı yayınlamasına neden oldu.

Uyarılar işe yaradı. Araştırmacılar, bildirimlerin zamanlamasını, bir kişiyle ilgili uyarıldıktan sonra karantinaya alınan kişilerin yüzdesini ve enfeksiyonun yayılmasını yavaşlatma konusunda karantina altına almanın etkinliğini dikkate alan bir model kullanarak, uygulamayı kullanan nüfusun her % 1'i için, önlenen toplam vaka sayısı % 0,8 arttı. Araştırmacılar ayrıca 338 yerel yargı alanında KOVID'nin yayılmasını, temas izleme uygulamasının kullanımıyla karşılaştırdı. Ayırmak için bazı zorlu demografik bağıntılar vardı, ancak yine de çalışma, yerel kişi başına enfeksiyon oranlarının "uygulama kullanımındaki farklılıklarla güçlü ve sağlam bir şekilde ilişkili olduğu" sonucuna vardı.

Araştırmacılar, 1,9 milyon vakanın rapor edildiği bir dönemde uygulama tarafından 100.000 ila 900.000 KOVID enfeksiyonunun önlendiğini söylüyor. 4.4 milyon vakanın 128.000 ölüme yol açtığı bir ülkede, bu 3.000 ila 27.000 hayatın kurtarıldığı anlamına geliyor.

Bir Avrupa ülkesiyle daha PCR testi zorunluluğu kaldırıldı

 

Çip sorunu otomotiv sektörünü derinden etkiliyor

 

LA, Pazartesi gününden itibaren randevusuz Kovid-19 aşıları sunacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim15 Mayıs 2021 12:24

    Bu insanların hakkını ödeyemeyiz. Bu kadar angus ve sığıra rağmen Sağlık Bakanlığı ve tüm sağlık çalışanları  çok özverili çalışma ve gayretleri ile  adeta tarih yazmışlardır.