E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTekstil ve hazır giyimden şampiyonluk itirazı---

Tekstil ve hazır giyimden şampiyonluk itirazı

Tekstil ve hazır giyimden şampiyonluk itirazı
10 Haziran 2014 - 02:30 borsagundem.com

Otomotivin ihracat şampiyonu olarak anılmasına itiraz eden tekstil ve hazır giyimciler, "Verilerde birleşik gösterilsek asıl şampiyon biziz" diyor

Tekstil ve hazır giyim sektörü temsilcileri, ‘asıl şampiyon biziz’ diyerek, ihracat verilerinde tek tek ele alınmak yerine iki sektörün toplamının birlikte değerlendirilmesi için itiraz etmeye hazırlanıyor. Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre ihracat şampiyonu olarak öne çıkan otomotiv endüstrisinin, araç lastiğinden, klimasına, dikiz aynasından koltuğuna kadar ‘otomotiv ana ve yan sanayii’ kategorilerinde çok sayıda faaliyet alanının birlikte ele alındığına dikkat çeken sektör temsilcileri, tekstil ve hazır giyimin ise, ayrı ayrı ele alınması sonucunda ihracat şampiyonluğunu kaçırdığını vurguluyor.

Sektör, tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracat verilerinin birlikte ele alınması durumunda ortaya çıkan tabloyu anlatan bir rapor hazırlayarak bunu önümüzdeki günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye sunmayı planlıyor. 

AÇIK ARA ÖNDEYİZ

Üzerinde çalışılan raporda, Ekonomi Bakanlığı sınıflandırmasında otomotiv endüstrisinin Otomotiv Sektörü Ana ve Yan Sanayi olarak 43 ayrı GTİP’ten (Gümrük tarife istatistik pozisyonu), TİM sınıflandırmasına göre ise 146 GTİP’ten oluştuğuna dikkat çekilecek. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ayrı ayrı ihracatçı birlikleri çatısı altında faaliyet gösterseler de, bir bütün olarak ele alınıp, ihracat verilerinin birlikte açıklanması talep edilecek. Tekstil ve hazır giyim sektörü temsilcileri hazırlayacakları raporda, geçmiş son 5 yılın ihracat rakamlarında tekstil, hazır giyim ve halı sektörünün yaptığı ihracatın birlikte açıklanması durumunda diğer tüm sektörlerden daha fazla ihracat yaptıklarını ortaya koyacaklar. Örneğin mayıs ayı şampiyonu olarak açıklanan otomotiv sektörü, ana ve yan sanayi verileriyle birlikte bu yılım ilk 5 ayında 9.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, tekstil, hazır giyim ve halı sektörü birlikte anıldığında bu sürede 12.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Raporda sadece ihracat rakamlarına yer verilerek tekstil ve hazır giyimin açık ara önde olduğu vurgulanacak.

HER SEKTÖRE EŞİT MESAFE

Tekstil ve hazır giyimcilerin bu konuda yürüttükleri çalışmalar şimdilik sadece raporun hazırlanması aşamasında. Raporun ardından her kesimden temsilcinin yer aldığı bir heyetle ilgili kurumlara ziyaretler yapılması gündemde. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat verileri için şu anda farklı kategoriler altında değerlendirilen tekstil ve hazır giyim sektörünün bir arada ele alınması yönünde bir talep gelirse bunu değerlendireceklerini söyledi. Zaman zaman bazı sektörlerin alt gruplarından ayrı bir kategoride ele alınma, zaman zaman da tekstil ve hazır giyimde olduğu gibi verilerinin birlikte açıklanması gibi taleplerin kendilerine iletildiğini kaydeden Büyükekşi, “Bu kounda sektörlerin kendi aralarında anlaşması lazım. Biz her sektöre eşit mesafede duruyoruz. Bizim için önemli olan Türkiye’nin ihracatının artması” dedi.

Birleşme sonrası sıralama (Milyar Dolar)

Sektör 2013 2014 (Ocak-Mayıs)

Tekstil, Halı, Hazır Giyim  27.9 12.6
Otomotiv Ana ve Yan Sanayi  21.3 9.7
Kimyevi Maddeler  17.4 7.3 
Çelik  13.8 5.6
Elektrik-Elektronik  11.7 5.0
TOPLAM (TİM+TUİK*)  151.7 67.0

AYRI TUTULMASI HAKSIZLIK

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, en çok ihracat yapan sektör olarak öne çıkan alanlarda pek çok farklı faaliyet kolunun aynı kategoride yer almasının ve tekstil ve hazır giyim sektörünün ise daraltılmış faaliyet kolları ile değerlendirilmesinin haksızlık olduğuna dikkat çekti. Negrin şöyle konuştu: “Tekstil ve hazır giyim sektörü yıllardır büyümede, istihdamda ve de ihracatta Türkiye’nin lider sektörlerinden. Bunların ihracat şampiyonu olduğunu belirtmek için iki sektörün birleştirilmesine gerek yok. İhracatta ‘asıl şampiyon biziz’ diye bir söylem gündeme gelse, her iki taraf da bunun arkasında durur.”

ULUSLARARASI STANDARTTA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarını açıklarken uluslararası veri standartlarını da gözettiklerini hatırlatarak şunları söyledi: “Tekstil ve hazır giyim sektörünün verilerinin birlikte açıklanması eğer sektör temsilcileri isterse mümkün olabilir. Ancak aynı şey halı ve deri ve deri mamülleri kategorisi için mümkün olmayabilir. Çünkü bu iki kategori uluslararası verilerde de ayrı ayrı ele alınıyor. Biz uluslararası standartları gözeterek ve sektör temsilcilerinden gelen taleplere göre kategorileri belirliyoruz.”

3 YIL ÖNCE DE TALEP ETTİK

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tekstil ve hazır giyimin bir bütün olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu iki sektörün ihracat rakamları açıklanırken bir bütün olarak ele alınmasının çok büyük bir faydası olacaktır. Hem sektörün gerçek büyüklüğü ortaya çıkacak, hem de genç yetenekler, yeni yatırımlar bu alana daha fazla yönelecek. Biz bu konuda 3 yıl önce yine bir girişimde bulunmuştuk. Birlikte açıklanmasını TİM’den talep etmiştik. O zaman bir sonuç alınamadı ama yine gündeme getirmek istiyoruz. Pamuktan, bitmiş ürüne tekstil ve hazır giyim bir bütündür.”

ÇOK BAŞKANLI YAPI ZORLAŞTIRIYOR

İstanbul Tekstil Hammaddeleri Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, tekstil ve hazır giyim sektörlerin birleşerek ihracat rakamlarının açıklanması konusunda kendisinin de zaman zaman çalışmaları olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu konuda bizim de girişimlerimiz oldu ama ne yazık ki sektörde bir birlik oluşturamıyoruz. Çok başkan olunca sanırım birlikte hareket etmek de zorlaşıyor. Oysa her iki sektör devlet desteği bu kadar az olmasına rağmen sürekli büyüyor. Bu ülkenin gerçeği tekstil ve hazır giyimdir. Sektörün adı kötü ama kârı bu ülkeye yarıyor. Dolayısıyla sektörün birlikte ihracatına baktığınızda açık ara şampiyon biziz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)