E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji uzun vadede kaybettirecek---

Teknoloji uzun vadede kaybettirecek

Teknoloji uzun vadede kaybettirecek
08 Nisan 2021 - 11:19 borsagundem.com

Küresel teknoloji hisseleri borsalardaki momentum hisse olma özelliklerini kaybetmek üzere. Yıl boyunca düşük performans gösteren hisseler endekslerdeki yükselen momentumdan yararlansalar da uzun vadede kaybetmeye mahkûm görünüyorlar


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar önümüzdeki birkaç ay için teknoloji hisselerinde boğa piyasası momentumundan yararlanabilirler. Ancak yatırım danışmanlığı şirketi Bryn Mawr‘ın Baş Yatırım Sorumlusu Jeffrey Mills’in CNBC’de yer alan makalesine bu yükselişe rağmen büyük teknoloji hisselerinin ileriki süreçte zayıflık göstereceğini öngörüyor.

S&P 500 Endeksi’ndeki teknoloji hisseleri bir ay boyunca S&P 500’ün yükselişini takip etti ve yaklaşık %6’lık bir yükseliş gösterdi. Bu yükselişi aynı süreçte %14’lük büyümeyle beraber geldi. Ancak Mills’in ifadelerine göre bu bir zafer anlamını taşımıyor.

Mills konuyla ilgili açıklamasında bir aylık düşük performansın teknoloji hisselerinin üstünlüğünü kaybetmesine çok az uyum gösterdiğini belirtiyor. Borsa uzmanına göre teknoloji ve büyüme odaklı hisselerin zayıflığı son zamanlarda tersine dönmeye başladı ve hisseler düşük performans sırasında kaydettikleri kayıpların yaklaşık yarısını telafi etti.

Borsa uzmanı Apple, Facebook ve Amazon gibi hisselerin 200 günlük ortalamalarının düşüşte olduğunu belirtiyor. Mills’e göre bundan sonraki süreçte ise teknoloji hisseleri toparlanmak yerine daha düşük bir performans göstermeye devam edecek.

Teknoloji hisseleri son yıllarda küresel borsaların momentum hisseleri haline geldi. S&P 500’deki momentum hisselerinin yaklaşık %35’ini teknoloji hisseleri oluşturuyor. Ancak Mills bunun yakın zamanda değişeceğini öngörüyor.

Gelecek Mayıs ayından son haftasında momentum hisselerinin yeniden dengeleneceğini belirten borsa uzmanı teknoloji ağırlığının yarı oranında azalmasını beklediğini yazdı. Zira beklentiler, finans hisselerinin, tüketici tercihleri sektörünün ve sanayi hisselerinin momentum hisselerinde en büyük ağırlığı taşıyacağı yönünde. Bununla birlikte söz konusu sektörlere bu süreçte yeni yatırım akışlarının gerçekleşeceği de tahmin ediliyor.

Bu durum teknoloji hisselerinin daha fazla düşük performans için başka bir sebep anlamına da geliyor. Pasif borsa yatırım fonları ve aktif yönetilerek borsa momentumuna yatırım yapmak isteyen yatırımcılar momentumdaki ağırlığının azalmasıyla teknoloji hisselerine daha az yatırım yapacaklar.

Teknoloji hisseleri 2021’de düşük performans göstermelerine rağmen değerlemeleri halen değerinin altındaki hisselere göre tarihsel seviyelerde. Mills bu noktada son 10 yılda teknoloji hisselerinin değer hisselerine göre yıllık %7 daha iyi performans gösterdiğini hatırlatıyor. Borsa uzmanı birçok yatırımcının değerinin altındaki hisselerin uzun bir süre büyüme hisselerinden daha iyi performans gösterebileceği fikrini kabul etmediğini düşünüyor.

Teknoloji hisseleri gibi büyüme odaklı hisse senetleri gelecekte gerçekleşmesi çok zor bir büyüme seviyesi gerektiriyor. Mills ise bu seviyede bir büyümenin gerçekleşeceğine inanmıyor. Borsa uzmanı konuyla alakalı açıklamasında, Zoom hissesi tüm zamanların en yüksek seviyesinden %43 düşüş gösterdi. Ancak hisse hala gelecek bilançosu için 84 kat kazanç üzerine ticaret yapıyor. Tesla da benzeri şekilde zirve seviyesinden %23 düşüş gösterdi. Fakat hala 145 katlık ileriye dönük kazançla işlem görüyor” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı bu açıdan bakıldığında normalleşme için daha çok uzun bir yol olduğunu belirtiyor.

Teknoloji hisselerinin performans kaybı tüm borsanın çökeceği anlamına gelmiyor. S&P 500 Endeksi oldukça geniş çaplı bir endeks ve borsagundem.com’un derlediği verilere göre endeksteki 200 günlük hareketlerine bakıldığında hisselerin %96’sı ortalamaların üzerinde seyrediyor. Mills en son bu tip bir ortalamanın 2009’un sonunda gerçekleştiğini hatırlatıyor. Bununla birlikte büyük teknoloji hisseleri düşük performans gösterse de teknoloji hisselerinin de %90’ı yükseliş trendinde.

Mills hisse senetlerinin tahvil faizlerindeki yükselişle beraber yükselebildiğinin tarihte daha önce görüldüğünü belirtiyor. Üstelik 2013 yılında görüldüğü gibi teknoloji hisseleri de tahvil faizleriyle yükseliş gösterebiliyor. Ancak göreli yatırım performansına bakıldığında Mills teknoloji hisselerinin geride kalmaya devam edeceğini öngörüyor.

Teknoloji hisselerinde yükseliş beklentisi

 

Google aramalarında tatil zirvesi

 

Bitcoin 57,000 dolar düzeyine geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)