E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji şirketlerinde halka arz furyası sürüyor---

Teknoloji şirketlerinde halka arz furyası sürüyor

Teknoloji şirketlerinde halka arz furyası sürüyor
21 Eylül 2020 - 10:00 borsagundem.com

Snowflake yatırımcının ilgisini çeken tek şirket değil

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Snowflake son dönemde halka arz edilen yazılım şirketleri arasında yatırımcının dikkatini çeken tek şirket değil.

Video oyun tasarımcıları için programlar üreten Unity Software, halka arzının açılış fiyatını hisse başına 52 dolar olarak belirledi. Halka arzın en azından 1.3 milyar dolar getiri sağlaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta şirketten yapılan açıklamada, hisse fiyatlarının 34 ila 42 Dolar arasında olması beklendiği söylendi.

Snowflake geçtiğimiz haftanın ilk günlerinde, halka arz açılış fiyatı olarak belirlediği 120 dolarla büyük bir getiri elde etti. Bu rakam, 100 ila 110 arasında olmasını öngören tahminlerin oldukça üzerindeydi. Şirket hisseleri, borsalardaki ilk gününde %112 artış gösterdi.

Geçtiğimiz hafta çarşamba günü, bir başka küçük yazılım şirketi JFrog da halka arzını gerçekleştirdi ve başarılı oldu. Şirket hisseleri halka arz fiyatından neredeyse %50 arttı.

Snowflake hisseleriyse perşembe günü %10 düşüş gösterirken, JFrog yerini korudu.

Yatırımcılar şimdilerde yeni teknoloji şirketlerine oldukça fazla ilgi gösteriyor. Halka yeni arzı gerçekleşen ABD şirketlerini izleyen Renaissance IPO ETF, bu yıl neredeyse %60’lık bir sıçrama gördü. S&P 500 ise %4 yükseldi.

Yeni halka arzların bu ay da devam etmesi bekleniyor. Listenin zirvesindeyse, gizli veri analiz şirketi Palantir ve proje yönetim uygulaması Asana bulunuyor.

TikTok ve Oracle uzlaşmayı sağlayabilecek mi?

TikTok’ın ABD’deki faaliyetlerine devam edebilmesi için yapılacak bir anlaşma adım adım yaklaşıyor, ancak her şey Washington ve Pekin’den gelecek güvenlik onayına bağlı.

ABD’li yetkililer video uygulamasının Çin’li ana şirketi ByteDance ve ABD’li potansiyel ortağı Oracle ile bir anlaşmayı tereddüt içinde kabul etti.

Eğer bu düzenlemeye resmi kurumlardan yeşil ışık yanarsa, ByteDance, video uygulamasının büyük hissedarı olmaya devam edecek. CNN’in haberine göre, TikTok ABD’de bir merkez kuracak ve Oracle TikTok’un kullanıcı bilgilerini saklayacak ve TikTok’un güvenlik yönetmeliklerini gözden geçirecek.

Yapılan teklifle, ABD hükümeti TikTok’un yönetim kurulu üyelerini onaylayacak ve şirket 12 ay içinde ABD piyasalarında halka arzı için başvuruda bulunabilecek.

Yine de belirsizlik sürüyor.

Bu noktaya nasıl gelindi?

Çılgınlık ağustos ayının ilk günlerinde başladı. Trump, ByteDance’in 20 Eylül 2020 tarihine kadar, ABD operasyonları için Amerikalı bir ortak bulamaması halinde TikTok’un ABD’deki faaliyetlerini tamamen yasaklayacak bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

Trump yönetimi oldukça popüler olan uygulamanın Pekin tarafından bir casusluk aracı olarak kullanılması yönünde endişeli olduklarını bildirdi. TikTok ise bu iddiaları reddetti. Şirketten yapılan açıklamda veri merkezlerinin tamamının Çin dışında olduğu ve verilerin hiçbirinin Çin kanunlarına bağlı olmadığı söylendi.

Oracle’ın duyurusu, başkanlık kararnamesinin yürürlüğe girmesinden yalnızca birkaç gün önce yapıldı. Bazı uzmanlar teklif edilen anlaşmanın, kurucu ortak Larry Ellison’ın Trump’la olan bağları sayesinde gerçekleşebileceğini düşünüyor. Şirketin CEO’su Safra Katz’da Trump’ın seçim kampanyası için bağışta bulunmuştu.

TikTok savaşı, Z jenerasyonu arasında popülerliğini koruyan uygulamanın sahipliğiyle ilgili olmanın çok ötesinde. Bu anlaşmazlık, ABD ve Çin’in gelecekteki ilişkileri ve iki ülke arasında tansiyon yükselirken şirketlere getirilecek yeni kurallarla ve yaptırımlarla ilgili.

Warren Buffett halka arzdan 1,1 milyar dolar kazandı

 

Yazılım alanında tarihin en büyük halka arzı

 

Buffett destekli yazılım şirketinden rekor halka arz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)