E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinden iz bırakan yükseliş---

Teknoloji hisselerinden iz bırakan yükseliş

Teknoloji hisselerinden iz bırakan yükseliş
30 Haziran 2020 - 12:29 borsagundem.com

Korona virüsün gölgesinde geçen yılın ilk altı ayında teknoloji hisseleri ağırlıkta olan Nasdaq endeksi fark yarattı. Endeks tarihi boyunca ikinci kez diğer başat endekslerden daha iyi 6 aylık performans gösterdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi 2020’nin ilk yarısını oldukça başarılı bir performansla geçirdi. Endeks korona virüs salgınının mart ayında finansal piyasalardaki ve ekonomideki bütün etkilerine esneklik göstererek Dow Jones ve S&P 500 endeksleriyle arasını iyice açtı.

Nasdaq şu ana kadar yıllık %10 oranında bir yükseliş gösterirken Dow Jones %10,8 oranında ve S&P 500 de %6 civarında bir düşüş görüldü. Düşük sermayeli şirketlerin hakimi olduğu Russell 2000 endeksi ise yılın ilk 6 ayındaki dramatik olaylar zinciri nedeniyle %15’lik bir düşüş gösterdi.

Nasdaq fark yarattı

ABD’deki belirleyici endeksler aslına bakılırsa korona virüsün neden olduğu ekonomik kapanmalar ve sosyal mesafe uygulamaları gölgesinde oldukça başarılı bir geri dönüş elde etti. 23 Mart tarihindeki dip seviyesinin ardından Dow Jones %37, S&P 500 %36 oranında değer kazandı. Düşük sermayeli şirketlerin salgından aldığı büyük yaranın arından Russell 2000 endeksi dip seviyesinden %41 oranında yükseldi. Buna karşın fark yaratan endeks %43’lük yükselişle Nasdaq endeksi oldu.

Teknoloji ağırlıklı endeksin daha önce 1977’de Dow Jones ve S&P 500’den yıl ortasında daha iyi performans göstermişti. Endeks kuruluş tarihi olan 1971’den bu yana yıl ortası performansı ikinci kez iki başat endeksin üzerinde seyrediyor.

Nasdaq 1983’teki %20,3’lük farktan bu yana Dow Jones’a karşı en iyi performansını gösteriyor. Ayrıca ekonomiye duyarlı Dow Jones endeksi ile S&P 500 arasındaki aralık da 1983 tarihindeki %17,6’lık farktan bu yana ilk kez bu denli açıldı.

Başarının arkasındaki dev hisseler

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksinin başarısında bünyesindeki Apple, Microsoft, Amazon, Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Facebook gibi piyasa kapitalizasyonuna sahip şirketlerin büyümesi etkili oldu. Bu süreçte S&P 500 hisseleri çok daha yavaş genişledi. Wall Street Journal’ın haberine göre Dow Jones endeksi salgın sonrası ekonomik görünüme daha uyumlu olarak kabul edilirken Nasdaq endeksi hisselerinin salgına karşı daha dirençli olabileceği öngörülüyor.

Bahsi geçen 1983 yılında Dow Jones ve S&P 500 yıl sonunda Nasdaq endeksinin üzerinde performans göstermişti. Yılın kalan 6 ayındaki dönemde Dow Jones %3, S&P 500 %1,89 Nasdaq’a karşı değer kazanmıştı.

Borsaları sıcak bir yaz bekliyor

 

Borsalar asıl boğa piyasasına giriyor

 

Virüse rağmen 11 yılın en iyi çeyreği

 

Borsa İstanbul zirvelere adım adım tırmanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)