E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerindeki büyük risk---

Teknoloji hisselerindeki büyük risk

Teknoloji hisselerindeki büyük risk
24 Haziran 2020 - 13:13 borsagundem.com

Borsalarda teknoloji hisselerinin yükselişi durdurulamaz bir biçimde devam ediyor. Fakat uzmanlar dot-com krizinin tekrar edeceğine dair ibareler gördüklerini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te salı günkü yükselişin ardından vadeli endekslerde sert bir düşüş gözlemleniyor. Vadeli endekslerde Türkiye saatiyle saat 12:35 itibariyle Dow Jones %1,15 oranında 300 puanlık bir düşüşle seyrediyor. S&P 500 vadeli endeksi %1’in üzerinde kapıp verirken Nasdaq Kompozit vadelilerinde ise kayıp %1’e yaklaşıyor.

S&P 500 endeksi salı günü kapanışıyla birlikte ikinci çeyrek boyunca %21,2 oranında bir çıkış yakalayarak 1975’in ilk çeyreğinden bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Yatırım araştırmaları şirketi Bespoke Investment Group’un verilerine göre bu yükseliş aynı zamanda 1932 tarihinden bu yana %20’nin üzerinde bir düşüşün ardından bir çeyrekte yakalanan en hızlı geri dönüş.

ABD endekslerinde güçlü performanslar gözlenirken Nasdaq endeksi ise diğer Wall Street endekslerinden pozitif ayrılıyor. Endeks mart ayının sonundan bu yana %31,6 oranında bir yükseliş yakalayarak tarihindeki en iyi ikinci çeyreğini geçiriyor. Endeksin iyi performans göstermesinde ise Apple, Microsoft, Amazon, Facebook ve Google’ın çatı şirketi Alphabet’in sürdürdükleri ralli etkili oluyor. Teknoloji devlerinin başarılı performansı hisse senetleri piyasalarını da yukarıya taşıyor

Fakat Barrons’un haberine göre borsalardaki teknoloji yükselişi de sonsuza kadar sürmeyecek. Teknoloji şirketleri S&P 500 endeksinin %27’sini karşılayacak kadar güçlü bir değere sahip ki bu dot-com balonundan bu yana görülen en yüksek seviye. Madalyonun diğer yüzünde ise finans şirketlerinin hisseleri S&P 500’ün sadece %10’unu karşıladığı görülüyor. Finans şirketlerinin endeksteki değeri Şubat 2009 tarihinden bu yana hiç bu kadar azalmamıştı. Sermaye araştırmaları firması Sundial Capital’ın verilerine göre teknoloji sektörünün ağırlığından finans sektörünün ağırlığı çıkarıldığında %17’nin üzerinde bir boşluk oluyorsa bu durum dot-com balonunun verilerini işaret ediyor.

Sundial Capital’ın Piyasa Araştırmacısı Jason Goepfert, “Belki de salgın tüketicilerin ve yatırımcıların dünya görüşünü temelden sarsmıştır. Fakat bir belki üzerinden iddia üretemeyiz. Bunun yerine tarihi bir rehber olarak alırız ve birden fazla unsurun üst üste gelmesini inceleriz. Şu anda üst üste gelen verilerse teknoloji hisselerindeki yükselişin piyasanın diğer bölümlerine göre daha hızlı gittiğini gösteriyor ve bu hisseler yorulmaya yakın gibi görünüyor” ifadelerinde bulundu.

Tarih tekerrür mü ediyor?

Nasdaq endeksindeyse yavaşlamaya dair bir herhangi bir yavaşlama görünmüyor ve bu durum piyasa araştırmacılarına dot-com krizini hatırlatıyor. Piyasa araştırması şirketi Yardeni Research’ün kurucusu Ed Yardeni borsada 1999 yılındaymış gibi yatırım yapıldığını belirtiyor.

Yardeni korona virüs vakalarının artma riskini kabul etmekle birlikte Kovid-19 aşısının geliştirmesi veya bir tedavinin keşfedilmesi durumunda borsaların daha da hızlı yükseleceğini öngörüyor. Eğer korona virüsle ilgili böyle bir gelişme gerçekleşirse şu anda etki eden parasal ve mali teşvikler hisse senetlerinin fırlamasını sağlayabilir.

Yardeni araştırma notunda, “Hisse senetleri 1999 yılındaki gibi fırlayıp daha sonra 2000 yılındaymış gibi gerileyebilir. Bu üzücü bir durum olsa da dünyanın sonu olmaz” ifadelerinde bulundu.

SEC uyardı! O hisselere dikkat

 

Her kötü haber borsaları daha da yükseltebilir

 

Borsalarda boğa piyasasının devam etmesi bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)