E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerindeki balon patlıyor---

Teknoloji hisselerindeki balon patlıyor

Teknoloji hisselerindeki balon patlıyor
18 Mart 2021 - 12:38 borsagundem.com

Geçtiğimiz yıl olağanüstü yüksek değerlemelere çıkarak borsalardaki liderliğini pekiştiren teknoloji hisseleri ekonomik toparlanmanın oluşturduğu yeni piyasa ortamında yıllarca sürebilecek düşüşün ilk sinyallerini veriyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük teknoloji hisselerindeki kriz daha yeni başlamış olabilir. Ünlü yatırımcı Richard Bernstein teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Endeksinin %10’dan çok daha fazla düşüş gösterebileceğini ve aşağı yönlü gidişin yıllar sürebileceğini belirtti. Borsa uzmanı bu karamsar tablonun sebebi olarak yükselen faiz oranlarını gösteriyor.

Yatırım danışmanlığı firması Richard Bernstein Advisors’ın CEO’su ve Baş Yatırım sorumlusu CNBC’ye verdiği röportajda, “Herkes uzun vadeli faizler yükseldiğinde uzun vadeli tahvil satın almayı tercih etmediğimizi biliyor gibi görünüyor. Ancak insanların asıl unuttuğu şey, uzun vadeli hisse senetleri de satın almak istemediğimizdir” ifadelerine yer verdi.

Teknoloji hisselerinin uzun vadeli tahvillerle benzerliği üzerinden konuşan Bernstein, “Uzun vadeli hisse nedir? Basitçe değerlendirildiğinde yüksek fiyat kazanç oranına sahip hisselerdir” açıklamasına yer verdi.

Nasdaq Endeksi geçtiğimiz günü %0,4’lük yükselişle 13.525,20 puanda kapattı. Endeks son beş seansta %3,5 oranında yükseldi. Ancak Bernstein son dönemde gücünü toplama eğiliminde olan endeksin bu hareketini geçici olarak değerlendiriyor. Borsa uzmanı endeksi 1990’ların sonundan 2000’lerin başına kadarki olan süreçte patlayan teknoloji balonuna benzetiyor. Bernstein tıpkı o dönemde olduğu gibi büyüme odaklı hisselere adeta hipnotize olmuş hikayelerin görüldüğünü belirtiyor.

Bernstein röportajında, “Geleceğin nasıl görüneceğine dair tonlarca söz verildi. Bu sözler 2000 ve 2010 yılları arasında gerçekleşti. Büyük oranda bu sözler gerçek oldu. Ancak teknoloji sektörü 10 yıl boyunca negatif mutlak getiri sağladı” ifadelerini kullandı.

Bir dönem ünlü yatırım danışmanlığı şirketi Merrill Lynch’in stratejilerini yürüten ve Wall Street’te onlarca yıllık kariyere sahip olan ünlü borsa uzmanı portföyünde büyük teknoloji hisseleri de dahil olmak üzere teknolojiye büyük bir pay ayırmıyor. Bernstein 2019 yılında da teknoloji hisseleri için ayı piyasası yorumlarında bulunmuştu.

Bernstein, yatırımcıların büyük çoğunluğunun teknoloji hisselerinin gelecekte göreceği olumsuz dönemi inkar ediyor olduğunu öne sürüyor. Borsa uzmanı, “Bugün çok fazla sayıda teknoloji yatırımcısı üç, beş veya 10 yıl boyunca negatif mutlak getirilere hazır olduğunu sanmıyorum” sözlerini kaydetti.

Yeni trend enerji ve emtia yatırımları

Bernstein yatırımcıların büyük teknoloji hisseleri yerine güçlü ekonomik büyümeden yararlanacak olan ekonomik döngüden yararlanacak yatırım alanlarını hedef alması gerektiğini belirtiyor. Borsa uzmanı özellikle emtia ve enerji yatırımlarını tercih ettiğini belirtiyor. S&P 500 Endeksi’ndeki enerji hisseleri bu yıl neredeyse %37’lik bir yükseliş gösterdi. Bernstein geçtiğimiz sene de enerji hisselerini tercih ettiğini belirtmişti.

Bernstein, "Nominal ekonomi güçleniyorsa, nominal ekonomideki bu iyileşmeye karşı çok hassas olacak hisse senetleri istemelisiniz. Önümüzdeki birkaç yıl için bu görünüm muhtemelen daha uzun vadeli büyüme yatırımların yerine döngüsel hisselerin tercih edildiği bir dönem olacaktır" dedi.

Tahviller yeniden yükselişte, dolar güç buluyor

 

Enflasyona karşı altından daha güvenli sektör

 

Faiz kararı sonrası ilk fiyatlamalarda volatilite yüksek seyredebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YASEMİN KADIRGALI18 Mart 2021 15:34

    bizim borsada hiç balon yok ki patlasın.siz sendinize bakın.bizim borsa kelepir.

  • KASIM YANTIR18 Mart 2021 15:25

    Bizim hisselere bir şey olmaz. 10 kata kadar artılar çoğu düsse düsse bile % 200 en fazla  düşerler oda hisse değerlerini fazla olumsuz etkilemez.

  • AHMET ÖZBİR18 Mart 2021 15:09

    bir şey olmaz bizim borsa kelepir tüm yabancılar bizim borsa ucuz olduğu için koşarak gelecekler yılsonuna endeks 5000 olacaktır.