E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisseleri korkuyla beraber yükseliyor---

Teknoloji hisseleri korkuyla beraber yükseliyor

Teknoloji hisseleri korkuyla beraber yükseliyor
16 Temmuz 2020 - 13:53 borsagundem.com

Korona virüs sürecinde en güçlü performansı gösteren hisse grubu olan teknoloji hisseleri volatilite endeksiyle beraber yükseliyor. Yatırımcılar bu dengesiz hareketi anlamlandırmaya çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisseleri korona virüs sürecinde ekstrem yükselişler göstererek Nasdaq Endeksi’nin salgın sürecinde diğer endekslerden pozitif ayrılmasını sağladı. Endeksteki tarihi yükselişlere rağmen teknoloji hisseleri için gelecek dönemde yükselişin devam edeceği sinyalleri ile hisselerde kâr satışlarının oluşacağı korkusu kararsızlık yaratmaya devam ediyor.

Nasdaq’ın pazartesi günkü performansı buna önemli bir örnek oluşturacak nitelikte. Endeks haftanın ilk gününde gün içi performansını %2’nin biraz altında bir yükselişle geçirmiş fakat ralli sonrasında günü %2,1’in biraz altında bir düşüşle kapatmıştı.

Borsa araştırmaları firması Bespoke analistleri endeks için U şeklinde hareketin neredeyse imkânsız olduğunu belirtiyor. Aslına bakılırsa Nasdaq’ın gün içerisinde rekor seviyeye ulaşmasının ardından düşüşle kapandığı senaryo sadece iki kez gerçekleşmiş. Analistler bu tarihlerin 24 Ocak 2000 ve 7 Mart 2000’deki seanslarda gerçekleştiğini belirterek Nasdaq endeksinin iki süreçte de ertesi günleri yükselişle geçirdiğini belirtiyor. Bespoke analistleri bu seansların ardından uzun dönemde dot-com krizinin yaşandığını hatırlatıyorlar.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq ve daha konsantre olan Nasdaq 100 endekslerinin 23 Mart seviyelerinin ardından dinmeyen bir dalgalanma içerisinde olması bu hareketleri seyirin nedenleri arasında ABD’nin salgını kontrol edememesi olsa bile önemli bir örnek niteliği taşıyor. Nasdaq endeksi mart ayı diplerinden %53 oranında yükselirken Nasdaq 100 endeksi de benzeri biçimde yaklaşık %53 oranında yükseldi. Karşılaştırmak gerekirse aynı dönemde S&P 500 ve Dow Jones endeksleri %43 oranında yükseliş göstermişti.

Yatırım şirketi Sentiment Trader’ın Başkanı ve bağımsız yatırım araştırmaları şirketi Sundial Capital Research’ün Kurucusu Jason Goepfert pazartesi günkü piyasa hareketinin teknoloji hisselerinde bazı garip gelişmeleri ortaya çıkardığını vurguluyor.

Korku endeksiyle beraber yükseldi

Goepfert Nasdaq endeksinin en büyüklerinden oluşan Nasdaq 100’ün aynı zamanda Nasdaq Volatilite Endeksi’yle beraber yükseldiğinin altını çiziyor. Volatilite endeksleri yatırımcıların korkusunu yansıttığından ve volatilite endeksi düştükçe borsalar yükselme eğilimi olduğundan bu iki endeksin birlikte hareket etmesi oldukça nadir bir durumdur. Sentiment Trader’ın verilerine göre pazartesi günü gerçekleşen bu yan yana yükseliş daha önce Nasdaq 100 endeksi ile volatilite endeksi arasında hiç gerçekleşmemişti.

Goepfert ayrıca perakende yatırımcılar arasında sıklıkla “ahmak parası” olarak adlandırılan güven ölçüsünün 8 Haziran tarihinde 0,75 ile en yüksek seviyelere yaklaşarak S&P 500’ün en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor.

Yatırımcılar teknoloji hisse senetlerinin ve borsanın ileriki dönemde nasıl performans göstereceği hakkında bir sonuç çıkarmanın mümkün olmadığını belirtiyor. Bunun en büyük sebebi küresel piyasalardaki durgunluğun salgın nedeniyle ortaya çıkmış olması. Bunun da ötesinde Keynes’in de dediği gibi piyasalar yatırımcıların ödeme gücünden çok daha fazla irrasyonel olabilir.

Evde kalma hisselerini zorlu günler bekliyor

 

Altının onsu 5000 doları görür mü?

 

Twitter'ı kim nasıl hack'ledi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)