E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTeknoloji hariç hisse almak için bir fırsat---

Teknoloji hariç hisse almak için bir fırsat

Teknoloji hariç hisse almak için bir fırsat
07 Ekim 2021 - 08:15 borsagundem.com

A1 Capital Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende enerji krizi ve piyasa etkileri inceleniyor

Emtia fiyatları düşmesine karşın 2020’nın halen oldukça üzerindeyken, enerji enflasyonunun pandemi sonrası küresel ekonomik toparlanmayı durdurabileceğine dair korkular devam ediyor. Global piyasalar için düşüncemiz JP Morgan ile aynı. Yatırımcıların son geri çekilmeyi, yüksek büyüme ve teknoloji hisseleri hariç, yükselen ve gelişmiş piyasa hisselerini satın almak için bir fırsat olarak kullanmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Gelelim enerji hikayesine; Ekonomiler açık ve verilerde ona göre geliyor. Euro Bölgesi'nde perakende satışlar ağustosta, temmuz ayına kıyasla yüzde 0,3 artarken, doğal gaz arzına ilişkin sorunlar gündemin odağındaki yerini korurken, Hollanda merkezli doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören kasım vadeli kontratlarda, 1 megavatsaat gazın fiyatı gün içinde 161 Euroya kadar çıktıktan sonra 104 euro seviyelerine geriledi.

Çünkü; Gazprom'un Avrupa'ya olan doğalgaz arzını arttıracağı haberiyle Avrupa doğalgaz hub fiyatları %5.8 ve buna bağlı olarak kömür fiyatları (Rotterdam Ekim kontrat) %7.5 geriledi. Rusya Enerji Bakanı Novak:’da ; ABD'nin Latin Amerika'ya LNG İhracatındaki Artış, Diğer Faktörlerin Arasında Avrupa'da Gaz Kıtlığı Yarattığını, Güncel Gaz Fiyatları Temelleri Yansıtmadığını ve Nord Stream 2 ile gaz Fiyatlarını gerileyeceğini anlattı. 

Emtia fiyatlarında Çin üzerine düşeni Hazirandan beri yapıyor , Ama enerji emtiaları özellikle petrol’de Bıden’ın rahatsız olduğunu ve şu anda borç tavanı ile uğraştığından tam ilgilenemediğini düşünüyoruz. Zaten olan da; ABD'li milletvekilleri arasında ülkenin borç tavanını yükseltmek veya ülkeyi temerrüde düşürmek için verilen kötü bir mücadelenin şu anda kısa vadeli risk hisse senetlerinin karşı karşıya kaldığı kilit nokta olmaya devam etmesi.

OPEC+ kararı, daha hızlı artış talep eden Beyaz Saray'a bir darbe olurken Ve Rusya’nın doğalgaz hamlesinden sonra ABD’de akaryakıt fiyat artışını yatıştırmak için( siyasi olarak tehlikeli bir artış görüşündeler) acil durum petrol rezervlerini serbest bırakmayı düşünüyor.

Siyasi çünkü; ortalama benzin fiyatının galon başına 3,19 dolarda (yedi yılın en yüksek seviyesi) . Beyaz Saray, yakıt maliyetlerindeki artışın gelecek yıl yapılacak ara seçimler öncesinde siyasi beklentilerine zarar verebileceğinden korkuyor.

ABD ayrıca ham petrol ihracatı yasağını da dışlamadığı gibi Çarşamba günü FT Enerji Dönüşümü Stratejileri Zirvesi'ne “Bu, kullanmadığımız bir araç ama aynı zamanda bir araçtır” diyordu.

2011 yılını hatırlarsak; , Obama yönetiminin, yükselen fiyatları düşürmek için acil durum stoklarını kullanmak için diğer Uluslararası Enerji Ajansı üyeleriyle birlikte çalıştığı zamandı. Kongre ayrıca devlet gelirlerini artırmak için periyodik satışlara izin verdi. ABD ham petrol ihracatı, Kongre'nin 2015'te federal kısıtlamaları kaldırmasından bu yana serbest bırakılmıştı.

Avrupa kanadında ise ; Artan enerji maliyetleri, Avrupa Birliği ülkeleri arasında yeşil geçiş konusunda gerilimi artırdı, zengin üye ülkeler bunun yeni iklim değişikliği politikalarına devam etme gereğini kanıtladığını ve bazı daha fakir ülkelerin temkinli olduğunu söyledi çünkü Aralık ayı için AB karbon vadeli işlemleri Çarşamba günü 60 euro’ydu ve bu değer de geçen yılki seviyenin iki katından fazla.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)