E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji fonlarının kaderi değişebilir---

Teknoloji fonlarının kaderi değişebilir

Teknoloji fonlarının kaderi değişebilir
01 Nisan 2021 - 10:25 borsagundem.com

Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu fonlar bu döneme kadar yüksek performans gösterdi, ancak bu durum yakında değişebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisselerine odaklanan hedge fonlar uzun yıllardır yükselişte. Ancak faiz oranlarının yükselmeye başlamasıyla birlikte bu durum değişebilir. Eurekahedge’in teknoloji hisselerine odaklanan hedge fonlara yönelik endeksi 2007’nin sonundan bu yana yılda %12,22 getiri sağladı. Bu getiri oranıyla ise değer fonları ve ortalama küresel hedge fonları geride bıraktı.

Bununla birlikte değer fonları yılda ortalama %4,72 getiri sağlarken, ortalama küresel hedge fonlar aynı dönemde yılda %5,89 getiri sağladı. Yüksek performansına rağmen, teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite endeksi, teknoloji odaklı hedge fonları yıllık %12,96’lık getirisiyle geride bıraktı.

Artan faiz oranları teknoloji hisselerini vuracak

Mart ayında yayınlanan raporda, Eurekahedge Nasdaq Composite’in geçtiğimiz yıl %43,64 değer kazanarak, 2009 yılından bu yana en yüksek getiriyi sağladı ve S&P 500’deki %16,26’lık kazancın üzerine çıktı. Teknoloji hisseleri pandemi nedeniyle alınan karantina önlemlerinden fayda gördü ve şirket gelirleri evden çalışma trendiyle birlikte artan teknoloji harcamaları nedeniyle yükseldi.

Teknoloji hisseleri aynı zamanda, Forbes’un haberine göre, ABD Merkez Bankası’nın (FED) ölçüt niteliği taşıyan faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirme ve parasal genişleme politikasını benimseme kararıyla destek gördü. Yatırımcılar genellikle teknoloji hisselerini uzun vadeli yatırımlar olarak görüyor, ancak faiz oranlarındaki düşüş şirketlerin gelecekteki gelirlerinin, şimdiki zamandaki değerlerini yükseltti ve hisse fiyatlarını destekledi.

Teknoloji fonları

Eurekahedge’in raporuna göre, teknoloji hisselerine odaklanan hedge fonları endeksi, değer fonlarını ve ölçüt niteliğindeki diğerlerini hem yıllık hem de riske göre düzenlenmiş getirilerde geride bıraktı. Son on yıldır, teknoloji hisselerine odaklanan fonlar yıllık %13,55 getiri sağladı. Ancak bunun karşısında değer fonlarının getirisi %6,16 oldu. Ancak bunların tamamı Nasdaq Composite’in gerisinde kaldı ve endeks borsagundem.com'un derlemesine göre, son on yılda yıllık %16,84 getiri sağladı.

Faiz oranları artmaya devam ettikçe, teknoloji hisselerinin diğer sektörlerdeki şirketlerin hisselerine kıyasla daha sert düşüşler göstermesi bekleniyor. Bunun nedeni ise bu şirketlerin daha uzun vadeli gelecek nakit akışları. FED 2016 yılında federal fon oranlarını yükseltmeye başladığında, 10 yıllık Hazine tahvili getirileri de yükseldi. Aynı zamanda teknoloji hisselerine yatırım yapan hedge fonlar da %0,4 getiriyle birlikte diğer fonlardan daha düşük performans gösterdi.

Diğer yandan değer fonları %13,57 değer kazandı ve ortalama küresel hedge fonları %4,82 yükseliş gösterdi. Buna ek olarak 2016 yılı, 2009 ve 2020 yılları arasında küresel hedge fonların teknoloji odaklı fonlardan daha yüksek performans gösterdiği tek yıl oldu. Teknoloji fonları aynı zamanda 2018’in  dördüncü çeyreğinde ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı nedeniyle de düşük performans gösterdi.

Bu dönemde Eurekahedge’in teknoloji hisselerine odaklanan fonlar endeksi %10,45 düşüş gösterirken, genel hedge fonlar endeksi %4,2 değer kaybetti. Dördüncü çeyrekteki düşük performansına rağmen, teknoloji hisselerine odaklanan fonlar, özellikle ocak ve mayıs ayları başta olmak üzere, yılın geri kalanında iyi performans gösterdi. Teknoloji odaklı hedge fonlar 2018 yılı haricinde küresel finansal krizden bu yana her yıl pozitif getiriler kaydetti.

Teknoloji şirketleri ofisleri açmaya başladı

 

Piyasada hafif alıcılı bir açılış bekleniyor

 

Endekste kritik direnç önemini koruyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)