E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji devleri pandemiye bağışıklık kazandı---

Teknoloji devleri pandemiye bağışıklık kazandı

Teknoloji devleri pandemiye bağışıklık kazandı
30 Ekim 2020 - 14:13 borsagundem.com

Teknoloji devlerine yönelik denetimler artarken, çeyrek sonuçları tahminlerin üzerine çıkarak teknoloji şirketlerinin gücünü gösterdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük teknoloji şirketleri Perşembe günü, giderek artan siyasi sorunlarını bir kenara bıraktı ve durdurulamaz yükselişlerinin son verilerini açıkladı. Küresel ekonominin büyük bir bölümünün güçlük içinde olduğu bir dönemde, bu şirketler büyümeye devam ediyor. Google, Amazon, Apple ve Facebook Perşembe günü açıkladığı çeyrek verileriyle, Wall Street’in beklentilerini geride bıraktı. Son verilere göre, çevrimiçi reklam piyasası, yılın ilk dönemlerinde korona virüs nedeniyle düşüş yaşasa da, hızlı bir şekilde yükseldi. 

Aynı zamanda, e-ticaret ve bulut bilişimde pandemi nedeniyle görülen yükselişlerin de sürdüğü görüldü. Dört büyük teknoloji şirketinin satışlarının toplamı, son çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre %18 artış gösterdi ve beklentilerin %4 üzerine çıkarak 227 milyar dolar seviyesine ulaştı. Şirketlerin karları ise %31 yükselerek, 39 milyar dolara çıktı. Bu artışlar, S&P 500’de %2’den fazla bir gelir düşüşü beklendiği dönemde gerçekleşti.

Truist’in İnternet Analisti Youssef Squali, “tüm bu şirketler muhteşem bir çeyrek geçirdi” dedi. Açıklamasının devamında, “iyileşme eğrisi, hepimizin beklediğinden çok daha iyi. Teknoloji şirketleri, geleneksel şirketlerden pazar payı alıyor” ifadesini kullandı. Büyük teknoloji şirketlerinin yükselişi, siyasilerin ve düzenleyicilerin, bu şirketlerin büyüyen ekonomik ve sosyal gücünden endişe duymaya başladığı bir dönemde gerçekleşti. Google’a karşı, sembolik bir önem de taşıyan bir tekelleşme davası açıldı. ABD meclisinde, çevrimiçi sansür iddiaları, ABD başkanlık seçimlerinin dezenformasyonu odak noktası haline getirmesi de ABD’nin teknoloji şirketlerinin zorlu dönemine katkıda bulundu. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, şirketler Perşembe günü, korona virüs krizi sürecinde ekonomik pastanın orantısız bir bölümünü kazandıklarına dair yorumlara kulak tıkadı.

Google’ın ana şirketi Alphabet’in CEO’su Sundar Pichai, şirketinin, dijital sektörün tamamında görülen bir sıçramadan fayda sağladığını söyledi. Ancak büyük teknoloji gruplarının boyutları, başarılarını görmezden gelmeyi zorlaştırıyor. Zira Google piyasa değerine 100 milyar dolardan fazla ekledi. 

Firsthand Capital Management’ın Baş Yatırım Uzmanı Kevin Landis, “şu andaki ezici gücü durdurmak oldukça zor” dedi. Landis, bu şirketlerin pazarlarının olgunluktan çok uzak olduğunu ve daha büyüyecek alanları bulunduğunu söyledi ve “ne kadar büyük ve güçlü olacaklarını” bilemiyoruz ifadesini kullandı.

Bir önceki çeyreğin gözdesi Google olmuştu. Bunun ardından gelen üç ayda tarihindeki ilk daralmada %10’dan fazla değer kaybettikten sonra son çeyrekte arama reklam gelirleri %6 artış gösterdi. Facebook’un reklam gelirleri de beklenenin üzerinde gerçekleşti ve gelirler %22 arttı. Şirketin reklam birimi “ticaretin dijital ortama hızla geçmesinden” dolayı yükseliş yaşadı. Aynı zamanda karantina sürecinde de kullanıcı sayısında görülen artış etkili oldu. Artan talep, şirketin Ford, Coca-Cola ve Verizon gibi 1,000 şirketin boykotundan etkilenmeyeceğini gösterdi. Bu şirketler Temmuz ayında, şirketin içerikleri uygun bir şekilde yayınlamadığı konusunda iddia öne sürmüşlerdi. Twitter da gelirlerinde %14’lük bir artış açıkladı ancak hisse fiyatı, kullanıcı büyümesi yetersiz kaldığından neredeyse %18 düştü. Amazon, pandeminin en büyük kazananlarından olan e-ticaret dalgasıyla yükselmeye devam etti ve büyümesi %37’ye ulaştı. Ancak bu rakam bir önceki çeyreğe göre bir miktar düşük kaldı.

Amazon aynı zamanda online reklamlardaki artıştan da fayda gördü. Şirketin reklam satışları %51 büyüdü. Son iki çeyrektir reklamlar, fiziksel mağaza segmentinin gelirlerine göre daha büyük gerçekleşiyor.

eMarketer Analisti Andrew Lipsman, “e-ticaret şimdi çok yüksek oranlarda büyürken, dijital reklamlar da paralellik gösteriyor” dedi. İkinci çeyrekte, pandemiyle ilgili korkular yükseldiğinde kısa bir geri çekilme yaşansa da, reklamcılar koşulların değişmesiyle hızlı bir şekilde yükselişe geçti.

Lipsman, “suyun ılık olduğunu fark ettiklerinde, yeniden girmeye karar verdiler” ifadesini kullandı. Amazon segmentin maliyetleriyle ilgi detayları paylaşmadı. Ancak yüksek marjlı reklam birimi, bu çeyrekte şirketin güçlü bilançosuna katkıda bulundu. Şirketin bir yıl öncesine göre üç kat artan 6,3 milyar dolarlık karı, ürünleri teslim etmek için artan maliyetlere ve korona virüse yönelik 2,5 milyar dolarlık harcamalara rağmen yükseldi.

Pandeminin teknoloji şirketlerini nasıl yükselttiğine dair diğer işaretler, dijital alanda tüketici harcamalarının artmış olması neticesinde de görüldü. Financial Times’ın haberine göre, Apple ve Google’ın mobil uygulama mağazalarında, YouTube TV üyelikleri ve Apple’ın iPad, Mac’lerine olan talep %46 ve %29 oranlarında artış gösterdi. Bu durum Apple’ın sonuçlarının iPhone 12’nin satışa sunulmasının gecikmesinden kaynaklanan düşüşünü dengeledi. Yeni iPhone modelinin satışı, korona virüsten kaynaklanan tedarik zinciri sorunları nedeniyle ertelendi. Cep telefonunun satışları %21 düştü ve Çin’in genelinden elde edilen getiriler neredeyse %29 azaldı.

Önde gelen teknoloji şirketlerinin, tüm borsaların yükselişine neden olduğu bir yılın ardından, ani hisse fiyatı reaksiyonu karışık oldu. Büyük teknoloji rallisinin bir kısmını kaçıran Google’ın hisse fiyatları, piyasalarda %9’luk bir yükseliş yaşadı. Ancak Amazon, mevcut çeyrekte faaliyet karının 1 milyar dolar ila 4,5 milyar dolar arasında olmasını beklediği açıklamasını yaptıktan sonra neredeyse %2 düştü.

 Bu rakam Wall Street’in 5,8 milyar dolarlık tahminlerinin oldukça aşağısında gerçekleşti. Amazon artan talebe yanıt verebilmek için yeni fasilitelere yatırım yapıyor.

Truist’ten Squali, “Amazon şaşırtıcı olmayan bir şekilde, baş etmek için en büyük yatırım döngülerinden birini yaşıyor” dedi. Periyodik büyük harcamalar genellikle Wall Street’i endişelendirir ancak bu endişeler, Squali’ye göre, gelirler maliyetleri dengelemeye başladığında ortadan kalkar. Apple’ın hisseleri yılın bu zamanına kadar %54 artış gösterdi ancak, bilanço açıklamasından sonra %5 düşüş gördü. Şirketin Finans Başkanı Luca Maestri, geçtiğimiz yıl açıklanan 91,8 milyar dolarlık rekor gelirde artış beklediklerini açıkladı.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg kaçamasa da, siyaset bir süreliğine perde arkasına çekildi. Hem cumhuriyetçiler hem de demokratlar tarafından, Çarşamba günkü duruşmada eleştirilen Zuckerberg, analistlere Facebook’un “ifade özgürlüğü”ne bağlı olduğunu, ancak kullanıcıları gelecek haftaki başkanlık seçimlerinden önce “fiziksel zarardan” korumaya hazır bulunduğunu söyleyerek güvence verdi. Ancak şirketinin geleceği için belirleyici olacak bir haftanın öncesinde karanlık bir uyarıda bulundu. Zuckerberg,

“ülkemiz bu derece bölündüğünden, seçim sonuçlarının açıklanması günler ya da haftalar sürebilirken, ülkede sivil kargaşa riski bulunduğu için endişeliyim”

dedi. Açıklamasının devamında, “bu durum göz önünde bulundurulduğunda, bizimki gibi şirketlerin daha önce yaptıklarının ötesine geçmesi gerek” ifadesini kullandı.

Ekonomik teşvik beklentisi küçük hisseleri yükseltti

 

Borsalar yıl sonunda boğa piyasasına döner mi?

 

Yeni güvenli liman gelişen ülke hisseleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)