E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji devleri 2020 performansını aşamayacak---

Teknoloji devleri 2020 performansını aşamayacak

Teknoloji devleri 2020 performansını aşamayacak
25 Aralık 2020 - 13:58 borsagundem.com

Amazon, Apple, Facebook ve Google daha önce bu yıl oldukları kadar güçlü ve yüksek değerli olmamıştı. Bloomberg’in haberine göre bu durum 2021’de değişecek

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük dört teknoloji şirketlerinden dördü Amazon, Apple, Facebook ve Google için 2020 tarihe geçen bir yıl oldu. Küresel pandeminin birçok şirketin faaliyetine son verdiği bir yılda bu piyasa liderleri yükseliş gösterdi, hisse fiyatlarını arttıran karlar elde etti ve her zaman olduklarından daha güçlü hale geldi. Ancak önümüzdeki yıl için görünüm farklı bir tablo çiziyor.

Bu yenilmez devler birçok cephede risklerle karşı karşıya. Artan tekelleşme davaları ve düzenleyicilerin baskısından, yüksek değerlemelere ve volatil ekonomiye birçok koşul bu şirketlerin 2020 performansını sürdürme ihtimalini tehdit altında bırakıyor. Üstelik bu riskler yalnızca 2021 yılı için de geçerli değil, hükümetlerin bu şirketlerin büyüyen piyasa gücü karşısında duyduğu endişe, çok daha uzun vadeli sonuçları olabilecek değişikliklere neden olabilir.

Dev dörtlü 2021’e girerken, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdikleri dev borsa rallilerinden sonra yatırımcıları etkileyebilmek için çok daha yüksek bir eşik aşmaları gerekiyor. Amazon’un hisseleri satış çarpanlarının beş yıllık ortalamasının %30 üzerinde işlem görüyor. Bu durum, şirketin e-ticaret ya da bulut faaliyetleri yavaşladığı takdirde hızla hayal kırıklığı yaratabilir. Apple’ın en yeni iPhone’larının da fiyat kazanç oranının neredeyse iki katına çıkması nedeniyle, satış beklentilerini aşması gerekiyor.

Facebook ve Google’ın hisselerinin değerlemeleri güçlü dijital reklamlarla arttı. Ancak bu performansın gelecek yıl devam edeceğinin garantisi yok. Eğer TikTok ABD hükümetinin yasaklama tehditlerini aşabilirse, 100 milyon ABD’liden fazla kullanıcısı olan sosyal medya şirketi, 2021 yılında kurumsal reklam bütçeleri için zorlu bir rakip olabilir.

Bu yıl sektördeki rallinin büyük bir bölümü, portföy yöneticilerinin seyahat, enerji ve perakende gibi geleneksel sektörlerde görülen iflas risklerinden kaçmak için teknoloji hisselerine yönelmesiyle gerçekleşti. Dağılımdaki bu gelişmeden kaynaklanan kazançlar, ekonomi istikrar kazandığı ya da hızlı toplarlanma gösterdiği takdirde hızla kaybolabilir. Birçok fon yöneticisi, 2021 yılının ikinci yarısında, korona virüs aşıları yaygınlaştığında bu senaryonun gerçekleşmesini bekliyor.

Yatırımcılar korona virüs nedeniyle darbe alan, ekonomiye karşı hassas sektörlere yeniden yatırım yapmaya karar verirse, teknoloji hisselerine doğru akış, teknoloji hisselerinden çıkışa dönüşebilir. Ancak en büyük risk daha varoluşsal. Piyasadaki rakiplerinin, denetleyici kurumların ve siyasilerin yıllardır savunduğu denetlemelerden yıllarca başarıyla kaçtıktan sonra, bu dörtlü şimdi tüm dünyada hükümetlerin hedefinde. Şirketlerin piyasalardaki üstünlüğünün rekabeti yok ettiği ve tüketicilere zarar verdiği düşünülüyor.

Avrupa’da hükümet yetkilileri, platformlarının gücünü kendi ürünlerini tanıtmak için kullanan şirketlere yasak getiren yeni kurallar getirmeyi düşünüyor. Eğer kapsamlı siyasi destek gören bu yasa geçerse, Amazon’un kendi adını taşıyan ürünleri, Apple’ın müzik platformu ve Google’ın kendi ürünlerini arama sonuçlarında üst sıralarda gösterme uygulaması gibi karlı faaliyetler zarar görebilir.

ABD Kongresi de bu konuya fazla uzak değil. ABD’de her iki partinin de desteğini alan anti tröst suçlamalarıyla, sektörde rekabetin önüne geçmek için şirket alımları azalabilir.

Google ve Facebook için aynı zamanda ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan ciddi anti tröst davaları bulunuyor. Google’a karşı açılan davada yargıçlar, internet devinin arama motorunun bazı cihazlarda ana seçenek olarak kabul edilmesi yönündeki anlaşmalarına son vermek istiyor. Yargıçlar aynı zamanda Google’ın arama sonuçlarını yalnızca uyumluluk kriterine göre sağlaması gerektiğini düşünüyor. Facebook davasında ise, şirketin sosyal medyadaki liderliğinin kırılması gerektiği öne sürülüyor.

Davaların sonuca ulaşmak için yıllarca sürme ihtimali yüksek olsa da, herhangi bir ani gelişme yatırımcıların tercihlerini değiştirebilir. Bazı yönlerden, Amazon, Apple, Facebook ve Google’ın bu kadar başarılı bir yıl geçirmiş olması bir yükümlülük haline gelebilir. Hükümetler etkileyici finansal verilerinin ardından bu şirketlerin piyasalardaki gücünün kapsamını görebiliyor. Yatırımcıların da şimdilerde çok daha yüksek beklentileri var. Bu durum düşüş için gerekli zemini hazırlıyor.,

Yeni yılda küresel borsalarda FED rüzgarı esecek

 

Borsaya yeni giren yatırımcılara önemli uyarı

 

Küresel piyasalar Noel tatilinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)