E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknik analizde yapılan en yaygın 10 hata---

Teknik analizde yapılan en yaygın 10 hata

Teknik analizde yapılan en yaygın 10 hata
07 Ocak 2023 - 22:21 borsagundem.com

Teknik analiz, onu nasıl kullandığınıza göre bir sanat, bilim ya da kendinize çevirdiğiniz bir silaha dönüşebilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknik analiz, yatırımcıların ama özellikle trader’ların en çok kullandığı alım satım tekniklerinin başında geliyor. Ancak teknik analizin doğru kullanımı sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknik analizin bir sanat ya da bir bilim olduğunu düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Geçmiş verilerden faydalanarak geleceğe dair makul öngörülerde bulunmayı sağlayan teknik analiz, onu kullananların elinde bazen faydalı bazen de zararlı bir silaha dönüşebiliyor.

Kristal küre mi?

NewTraderU’dan ABD’li yatırımcı Steve Burns, makalesinde, kristal bir küre olabileceğine inanarak ya da çok esnek hale gelip görmek istediğinizi görerek teknik analiz pratiğinde hata yapmanın çok kolay olabileceğine vurgu yapıyor. Burns, teknik analiz kullanırken sıklıkla yapılan hatalara değindiği makalesinde, kazanmak için neleri yapmamanız gerektiğini maddelerle anlatıyor. İşte insanların teknik analiz pratiğinde yaptığı on yaygın hata…

10 yaygın teknik analiz hatası

İki tür teknik analiz vardır. Tahmine dayalı teknik analiz, grafikteki mevcut kalıba dayalı olarak piyasanın gelecekte ne yapacağını görmeye çalışır. Reaktif teknik analiz ya da bir başka deyişle tepkisel teknik analiz ise doğru risk/ödül oranları oluşturmak ve mevcut trend yönünde ilerlemek amacıyla alım satım kararları almak için fiyat hareketindeki mevcut sinyalleri kullanır.

Teknik analiz sihir değildir, yüzde 100 doğruluk içermez. Teknik analiz yalnızca mevcut kalıpları ve gelecekteki olasılıkları görmek için fiyat hareketine bakmanın bir yoludur.

Destek ve direnç, yalnızca bir yönde bir kırılma olduğunda veya diğer yatay direnç geçersiz olduğunda önemlidir. Yükselen trendlerin uzun vadeli direnci yoktur ve düşüş trendlerinin de uzun vadeli desteği yoktur.

Bir trendde destek ve direnç, hareketli ortalamaların ve trend çizgilerinin devreye girdiği yatay ve dikey doğrultularda olabilir.

Teknik analiz, farklı zaman dilimlerinde aynı sonuçları vermez.

Hareketli ortalamalar, alım satım trendleri için harika bir araç olabilir ancak alım satım aralıklarında ve oldukça değişken piyasalarda işe yaramaz hale gelebilir.

Bir hisse senedi anlatısına çok fazla inanırsanız veya çok düşüş ya da yükseliş eğilimi gösterirseniz, teknik analiz, kendi inanç sisteminizi doğrulayan ve yalnızca görmek istediklerinizi gördüğünüz bilişsel bir önyargıya neden olabilir.

Aşırı alım ve aşırı satım göstergeleri parabolik trendlerde anlamlı değildir. Güçlü bir trende sahip bir piyasa, daha fazla alım veya aşırı satım olarak kalmaya devam edebilir.

Teknik analiz, farklı zaman dilimlerinde aynı sonuçları vermez. Gün içi, günlük, haftalık ve aylık grafiklerde farklı modeller görebilirsiniz. Bu nedenle işleminizin gerçekleştiği zaman dilimine odaklanmanız çok önemlidir.

Teknik analiz esnek olmalıdır. Bu nedenle, pattern’ler veya trend değişikliklerine dair yorumlarınızı, grafiğin hareketlerine göre değiştirebilmelisiniz.

Teknik analizin yüzde 90'ı bir fiyatın hangi yönde ilerlediğini görmek, geri kalan yüzde 10'u ise senaryo yaratabileceğiniz anlatılar oluşturmak içindir.

Geri kalan her şey görüş ve tahminlerden oluşur

Teknik analiz kazançlı bir yatırım serüveni için sadece bir araçtır; ancak oldukça etkili bir araçtır. Piyasalarda karlı olmanın en iyi yolu, küçük kayıplar ve büyük kazançlar elde etmektir. Teknik analiz, önemli fiyat seviyelerine bakarak iyi risk/ödül oranları oluşturmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, teknik analiz sayesinde bir trendi de yakalayabilirsiniz. Geri kalan her şey ise sadece görüşler ve tahminlerdir.

Serdar Uluca ile Teknik Analiz&Trading Stratejileri eğitimi

 

Marbaş'tan ücretsiz teknik analiz eğitimi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Teo08 Ocak 2023 09:14

    Çok haklısın stevemcim .bir çok insan teknik analiz bilmiyor.ne cahillik.stevemcim laf aramızda bende bilmiyorum.adı etkileyici hisseleri alıyorum sonra başkalarıda alsın diye bekliyorum.

  • Sedat Bayrakal08 Ocak 2023 01:30

    Başlıkta belirtilen 10 hatadan yazıda bahsedilmemiş.