E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Teknik altyapı sağlanırsa seçim 14 Mayıs’ta olur'---

'Teknik altyapı sağlanırsa seçim 14 Mayıs’ta olur'

'Teknik altyapı sağlanırsa seçim 14 Mayıs’ta olur'
18 Şubat 2023 - 14:02 borsagundem.com

Depremin ardından, seçimlerin ileri bir tarihe ertelenip ertelenmeyeceği tartışması devam ederken AK Parti'de seçimin 14 Mayıs’ta, yetişemezse 18 Haziran’da yapılabileceği konuşuluyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), seçim altyapısını sağlayıp sağlayamayacağının değerlendirildiği  AK Parti'de, oy kullanma alanları, seçmen kütüklerinin güncellenmesi gibi teknik altyapının sağlanması halinde, seçimlerin yapılmasına engel bir durum olmayacağı, önümüzdeki süreçte gerekli teknik altyapının sağlanabileceği görüşü öne çıktı.

Depremlerin ardından, yıkıcı afet koşullarında seçimlerin nasıl yapılacağı tartışılıyor. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, deprem nedeniyle seçimlerin ileri bir tarihe ertelenmesi önerisini gündeme getirmesi de tartışmayı alevlendirdi.

Muhalefet kanadında, Arınç’ın mensubu olduğu AK Parti’nin “niyetini” dile getirdiği yorumları da yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, depremden sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Beştepe’deki görüşmesinde de, deprem sonrası alınacak önlemler ve atılacak adımların yanısıra, yaklaşan seçimlerde nasıl yol izleneceği konusunu da ele aldıkları konuşuluyor. Ancak görüşme sonrasında herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

"Seçim takviminde değişiklik öngörülmüyor"

Gözlerin çevrildiği AKP’de ise Yüksek Seçim Kurulu’nun deprem bölgesinde seçimi yapıp yapamayacağı ve hangi koşullarda yapabileceği konuları değerlendiriliyor.

Edinilen bilgiye göre, YSK’nın da görüşü alınarak yapılan değerlendirmelerde, teknik altyapının sağlanması halinde seçimlerin 14 Mayıs’a da yetişebileceği öngörüldü.

BBC Türkçe’ye bilgi veren AK Parti’li bir yetkili, şu anda seçim takviminde bir değişiklik öngörülmediğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Seçim ertelenmez, süreç aynen devam ediyor. Gerekli teknik altyapı hazırlanırsa 14 Mayıs’ta seçim olur. Partide, yetkili kurullarda bunlar değerlendiriliyor. Mesela, oy verme yerleri için teknik destek gerekiyor, konteyner gerekiyor. İlçe seçim kurullarının mühürlerinin basılması gibi teknik hazırlıklar yapılması gerekiyor. Bunlar yetiştirilir.”

AK Parti kulislerinde, siyaseten de seçimin ertelenmesine sıcak bakılmıyor ve ileri bir tarihe atılması halinde, şartların daha da ağırlaşabileceği ve muhalefetin de “seçimden kaçtığ, sivil darbe” söylemleri ile yıpratma politikası izleyeceği değerlendiriliyor.

Seçimi erteleme kararı verip vermeme konusunda son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceğine dikkat çekilmesine karşın, “Parti kurullarında bir karar alınmadı ama 14 Mayıs ağırlıklı görünüyor. Yetişmez denirse de 18 Haziran’da yapılır” görüşü dile getiriliyor.

Kılıçdaroğlu'ndan seçim tarihi açıklaması

 

Bülent Arınç seçimlerin ertelenmesini istedi

 

Seçim için dikkat çekici sözler: 14 Mayıs ertelenir mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Doğru 20 Şubat 2023 08:35

    Ulan andaval zillet ittifakı ortada adayınız dahi yok bu kadarmı şaskınsınız deprem felaketinde yaygaradan başka bir şey koparmadınız deprem bölgesinde sahada yoktunuz enkazda yoktunuz halka bir taş çorba dagitmadınız cadır kurmadınız sıcak ofislerinizde konforlu mekanlarınızda ahbap çavuş Babala ile iş tuttunuz seçimde de babayı oy alırsınız artık müptezeller sürüsü

  • Pala20 Şubat 2023 06:31

    Sene olmus 2023 hala secim yapacak teknik altyapi mi yok?

  • Ali19 Şubat 2023 00:06

    Eyt 5 bin günü onaylayın

  • vatandaş18 Şubat 2023 21:39

    savaş durumunda seçim ertelenebiliyorsa 40 bin kişi 11 vilayette afet olmuş halen koltuk kavgasındaler. 3 ay sonra olsa ne kaybedersiniz. millet daha enkazdan çıkmadı 

  • Digidik kamıl 19 Şubat 2023 18:35

    Gidikla benibeni gil boyayan yobaz gardasim  yok koltuk kavgası ayakları yok salfiriyolaaaaaav ayaklari seçim hemen ve parmak boyası hemen muhalefetttttt parmak boya siz seçim asla 

  • Mucise Reis : )19 Şubat 2023 13:00

    Olay deprem değil, herkes yardım etti, olay insan yaşamı... Ati Tel ne yani depremde  4 milyon rahmetli olsa, ya Kader bunlar diyip, seçimler 15 yıl uzatılacak mı ?...Sonra bida deprem olsun birda 5 milyon rahmetli olsun eee bida uzat...Alırsın önemlini , adam gibi yaptırırısne vleri, denetlersin 1 kişinin burnu kanamaz, sandığıda ertesi gün koyar hep beraber gider Helal olsun der oylarımızı atarız... Bu kadar basit. Kanunlar vatandaşı halkı korumak için var. Halkın seçim hakkı desteği ve cezalandırması seçimlerdir. Savaş harici her durumda ortamda  bu hak anayasal haktır ve halkındır. Senin önlemsizliğin ve hazırlıksızlığın cezalandırılacaktır 3 ay 10 ay vb fark etmez. orada enkazda sevdiklerimizde bizde olabilirdik. Sonuçlar ortada...

  • ALİ TEL19 Şubat 2023 11:46

    Tamamda muhalefet bu fırsat bu fırsat bir daha bulamayız nasıl olsa iktidara deviririz diye hemen yapılmalı diyor iktidar ne yapacak o zaman.muhalefet liderlerini deprem bölgesinde sürekli yine siyaset yapmadılar mı.madem o kadar başarılısınız.hatay bedeliyesi adana belediye ilçelere bakmadım hepsi chp li neden en çok bina hatay da yıkıldı söylermisiniz bu binaların tüm kontrollerinden belediye sorumlu değil mi.

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK18 Şubat 2023 21:56

    AMA KEMAL VE MERAL BİR SAAT DAHİ GEÇİKMEDEN  YAPILSIN DİYORLAR.GALİBA BU KARGASA BU KARGASA DAN SEÇİMİ KAZANIRIZ MI DİYORLAR.

  • Mucise Reis : )18 Şubat 2023 21:13

    Hala seçim kanunu algılayamayanlar var... örnek yıl 2087 olsun Türkiye Cumnhuriyetini atıyorum Papatya partisi yönetiyor. Bu parti öyle böyle adımlar atmış. ekonomi tökezlemiş, ağrı dağından volkan patlamaları olmuş, Deniz suları topraklara 100 metre girmiş... Bu durumda Papatya partisi eli kolu bağlı, hiç bir işlev yapamıyor...Halk istediği önlemleri çalışmaları programları görememiş... Önlem planları, programları yok papatya yöneticilerinin.... o evrede de seçimler geldi gelecek... Yasa diyorki? seçimlerde bu partiyi cezalandırmak halkın elinde. o bakımdan halkın hakları ve anayasa 85milyonun yöneticilere karşı yönetici tayin edip, kararlarını vermesini bekliyor... Ama papatya partisi çıkıpda ay seçim olmaz, yok yanardağ patladı, yok deniz suları geldi, yok dereler taştı vb. demesi millete  mi ? kendine mi ? eğerki imkansız durum var ise anayasa 400 kişilik çoğunluk ister. Yoksa seçim olur... Kanun millet menfatine işler. Savaş dahi olsa oylama olur önce...

  • Mucise Reis : )19 Şubat 2023 11:05

    akp den chp den vb banane ben milletime, kardeşlerime bakarım... O enkazdan sen ve sevdiklerin olabilir... sende bir ticaret, görev, aile ziyareti, tatil vb neden ile bir x şehrimizde eo lup buna benzer senaryolarda en kötüyü tadabilirsin. Partilerle işimiz yok. Biz devletin deprem politikası, hile, hurda vb yapanların cezalandırılması ve yaptıkları için tazmınatlar ödediği sağlıklı yaşam şehirleri istiyoruz. Ben yaparım diyen varsa buyursun bir yeden başlasın. Banane senin partilerden. Bügün 500 tane parti kurarsın, hatta bin tane parti. Parti ile işimiz yok. Devlet ve millet olarak çözümlü anayasalalş yaptırımlı, cezalndıran, tazminat ödettiren, denetçi ve denetleyenleri frenleyen işlere ihtiyacımız var.

  • Baran18 Şubat 2023 21:58

    Sen gel bunu kemal kılıçtaroğlu na anlat adam seçim de seçim de diyor adam resmen seçim diyor ne yapacaksınız.yenilen pehlivan güreşe doymaz imiş.

  • Mucise Reis : )18 Şubat 2023 21:07

    Ahbap ve sivil tplum kuruluşları istenirse 1 haftada seçim alt yapısını kurulu hale getirebilir. Anayasal olarak savaş bile olsa seçim yapabilecek bir millet, kabilietli Türkiye Cumhuriyeti .... nasıl teknık alt yapı sorunu yaşayabilir... Yıl 2023 olmuş, ABD ye 7 saatte gidiyorsun. yıl 1915 olsa hadi anlarımda, neyin alt yapısı ?

  • Hayri Doğan18 Şubat 2023 18:41

    Anayasal bir zorunluluk olan seçimlerin zamanında yapılması konusunda muhalefetle aynı çizgide olmaları son 20 yılda yaptıkları tek doğru davranış olur bence.

  • Tarkan18 Şubat 2023 18:20

    Total formata kadar seçim değil seçim silsilesi başlar. Antik siyaset ve siyasetçi tipi dünyada bitecek.

  • Ata18 Şubat 2023 18:11

    Arınç bey, anayasa için “ ayeti kerime mi” demişsiniz. Türkiye Cumhuriyeti , laik, sosyal, hukuk devletidir. Bu nedenle Anayasamız halen yürürlüktedir ve geçerlidir. Seçimle ilgili anayasada belirtilen kurallar geçerlidir. Ülkemizi germeyin. Fetö’nün ve işbirlikçilerinin yıkamadığı Ülkemizi, siz bu şekilde karıştırarak anarşi mi yaratmak istiyorsunuz. Buna gücünüz yetmez.

  • vatandaş18 Şubat 2023 17:33

    üfürmeye gelince maşallah dünya lidarersiniz ,seçimden kaçmak için yapmayacağınız dalevere yok ,ama artık yeter bırakın bir an evvel millet kendi kararını versin 

  • Hamid han18 Şubat 2023 17:50

    Millet can derdinde siz seçim derdinde insanları kalacak yeri yok nerde oy kullanacaklar fikrin varmi

  • Recai18 Şubat 2023 15:58

    Halk mevcut yonetime devam diyecek her depremde mikyonlar evsiz kalacak yine