E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Tehlikeli gemi' geliyor---

'Tehlikeli gemi' geliyor

'Tehlikeli gemi' geliyor
30 Temmuz 2022 - 16:30 borsagundem.com

Kamuoyundaki büyük tepkiye rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Türkiye’ye gelişine onay verdiği nükleer uçak gemisi Nae Sao Paulo, Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ne getirilmek üzere 5 Ağustos’ta Rio De Jenario Limanı’ndan yola çıkacak.

Türk firması Sök Denizcilik Şirketi'nin 2021 yılının Nisan ayında Brezilya'dan satın aldığı nükleer uçak gemisi Nae Sao Paulo'nun, söküm için İzmir Aliağa'ya getirilmesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçen ay izin vermişti.

Sözcü Gazetesi'nden Gökmen Ulu'nun haberine göre; Bilim insanlarının, söz konusu geminin söküm işlemlerinin çevreye ve halk sağlığına vereceği büyük zararlar hakkındaki uyarılarına rağmen bakanlığın onay vermesi kamuoyunda büyük tepki doğurmuştu. Bakanlık, tepkilere karşın geri adım atmadı. Aliağa Çevre Platformu ALÇEP, Nae Sao Paulo'nun 5 Ağustos'ta yola çıkarılacağını açıkladı.

5 AĞUSTOS'TA YOLA ÇIKIYOR

ALÇEP, çevre örgütleri, sendikalar, odalar ve gemi sökümü faaliyetinin tüm mağdurları olarak, nükleer uçak gemisi Nae Sao Paulo'nun Türkiye'ye getirilmemesi için uzun süredir mücadele yürüttüklerini vurguladı. 24 bin 200 ton ağırlığında, 265 metre uzunluğundaki gemiyi “Yüzen tehlikeli atık devi” olarak nitelendiren ALÇEP yöneticileri, Nae Sao Paulo'yu çekecek römorkörlerin Rio De Jenario Limanı'na ulaştığını belirtti.

ALÇEP, geminin ihracatına karşı örgütlendiği uluslararası çevre örgütlerinden, geminin 5 Ağustos'ta Türkiye'ye getirilmek üzere yola çıkarılacağını öğrendiklerini açıkladı.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ TEPKİSİ ARTTI

Bu habere tepkisini gösteren ALÇEP, “Tekrar etmek isteriz ki tüm bu hazırlıklar nafiledir. Anayasa’dan kaynaklı yaşam ve çevre hakkımızı kullanarak, içindeki tehlikeli maddelere ve işlemlerine dair envai şaibe olan bu geminin ülkemizde sökülmesinin karşısındayız” açıklamasında bulundu.

Ege Çevre Platformu EGEÇEP, Foça Çevre Platformu FOÇEP, İzmir Yaşam Alanları ve Polen Ekoloji Platformu'nun da imza koyduğu ALÇEP'in ortak açıklamasında şöyle denildi:

-Brezilya açısından ihracat, Türkiye açısından ithalat tehlikeli atıkların uluslararası ticaretini düzenleyen Basel Sözleşmesi, İzmir Protokolü, iki ülkenin ve geminin transit geçeceği ülkelerin ulusal çevre mevzuatına aykırıdır.

-Nae Sao Paulo bir semboldür. On yıllardır kapalı bir kutu gibi işleyerek işçileri, çocukları, denizi, toprağı, havayı zehirleyen gemi sökümü sanayiinde onlarca Nae Sao Paulo söküldü. Çok azını durdurabildik. Kanunu kullananlar, hızlı davranıp, sonrasında kazandığımız davalara konu radyoaktif ve zehirli gemileri sökmüşlerdi bile.

-Ama artık gemi sökümünün Aliağa’ya, İzmir’e, hurda metallerinin zehirli dumanlarının indiği tarım havzalarına verdiği geri dönüşsüz zararları, Türkiye’nin kat be kat üstündeki kanser oranlarını, üstü örtülen meslek hastalıklarını ve seri iş cinayetlerini kabul etmemek için birleşiyoruz.

-Karlar bir avuç şirkete, kalıcı hasarlar ekosisteme ve toplum sağlığına sistemini artık kabul etmiyoruz. Ekonomik büyüme ve istihdam dediğiniz karlarınızdır. Kaybettiğimiz sağlığımız, canlarımız, geleceğimizdir.

-Ne Sao Paulo gemisini ne bu şekilde sökülen dünyanın ıskartaya çıkarılmış, gözden çıkarılmış tehlikeli atık dolu yüzlerce gemisini ne de Aliağa’yı bir avuç şirketin karı için artarda yaptığı ağır kirletici sanayi yatırımlarını bu haliyle kabul etmiyoruz.

-Buradan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bir kez daha sesleniyoruz: Halka rağmen, konuyla ilgili ciddi uyarılarda bulunan bilim insanlarına rağmen verdiğiniz şartlı izini derhal iptal edin.

Bu izinler geminin sökülmesi halinde zehirlere doğrudan maruz kalacak bizler için de yok hükmündedir. Bu gemi buraya gelemez. Gelmemesi için de tüm meşru mücadele yöntemleriyle karşısında duyacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

-Aliağa dünyanın çöplüğü değildir. Buna izin vermeyeceğiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)31 Temmuz 2022 19:56

    " Brazilian aircraft carrier São Paulo " ... Bunu google aratın, okuyun, sonra gelin yorum yazın makarnacı tayfa :D  İlkokul terk misiniz? araştırma yapmadınız mı ömrünüzde? :D onra değerli "rüyamda gördüm yorumlarınızı yazın " :D 

  • Mucise Reis ;)31 Temmuz 2022 19:49

    Bu gemi ilk değil yaklaşık bu tip 20 üzerinde gemi geldi gitti. bu gemi gündemn oldu. Ama gemi sistemlerinde nükleer atıklar mevcut. o bakımdan denizlere karışması ayda güvensiz ortamlarda sökülüp takılması risktir. Nükler atık demek, 50 yıl hastalık gen bozan metabolizma bozan atık kir demektir. O gemi atıklarını atacak bir ülke bir arasi bir yer bulamaz. Bİzim üzerimize bu pislikleri yıkıyorlar. Mesela nükleer reaktörlerde okuşan atıklar ABD de, dağların altında depolarda, arşvilenip mügürlü derin depolara atılıyor... Sızıntı olmasın diyede dua etip duruyorlar :D yani hiç bir ülke bu çöpleri almaz. Bizler ise 3 kuruşa böyle pislik atıkları ülkemize alıyoruz. Üzerine para iste, 5 -10 katınıda verirler :D bu iş TBMM tarafından denetimli özel askeri birimlerce kontrol altında evet kararı sonrası işlem yapılabilir olmalı. Milli ve ulusal güvenlik işi bu. Tam bir rezil durum. 

  • Tahsin inci31 Temmuz 2022 11:50

    Ben malatyadan Tahsin. Diyorum ki bugemiyi onaralim tertemiz yapalim sonra Türk denizkuvvetlerine verelim .Çin rusyadan varmak ucakgemisini satinaldi önardi.simdi dünyanın enbuyuk.ucakgemisi.gelmesindiyenler bence vatanhayinidir..Türkiye in.uzmaniyokmu ensonkonusacaklar.gelmesindiyenler.

  • Mucise Reis ;)31 Temmuz 2022 19:53

    Milletin sızıntı eden nükleer atık zıdıran ömrü bitmiş gemisini ne edeceksin ? nükleer çöp olmuş. Saçma sapan fikirlerde hep ilim bilim öngürü dünyadan haberi olmayanlardan geliyor :D google da kaç dakika araştırma yaptın nükleer gemiler ile ilgili ? :D sabah uyandım, rüya gördüm, aklıma bişe geldi :D yahu bu iş ciddi iş ve uzman görüşleri ile şekillenebilir :D Zırva zırva fikirler. Ömrü biten gemi avlanan gemidir. Gemi 1963 Fransız malı. Aarıza edince Brezilyaya gazladılar. Brezilyada hep arıza yapan bu gemiden bıktı ve hurdaya ayırdı. Zırt pırt bozuluyor 3 ay görev 3 ay tadilat. 10 yıl böyle kullanıldı şimdi hurda oldu :D cahiller çok 

  • baran31 Temmuz 2022 14:13

    Çok isabetli ve basiretli bir yorum olmuş, tebrikler!  Aşağıdaki soytarı bildim bileli soytarıdır. Dikkate alınacak bir tarafı yok.

  • Ferhan atalay31 Temmuz 2022 13:41

    Ozaman aligaya gelde sen zehirlen..nasil bir kafa var sende çok değişik bisey sin.

  • Türkoğlutúrk31 Temmuz 2022 12:18

    Bilgi sıfır fikir bin.tipik makarnacı.

  • Sozcuk31 Temmuz 2022 11:10

    Şu sozcü gazetesi kadar odundan bir gazete gormedim. Her zaman milleti velveleye veren hain bir siyaset izleyen gazete. Bizim vatandasta pesinden gider. Siz bu sektor hakkinda ne biliyorsunuz? Yani asbest hakkinda zararlari, ya da bu gemide asbest, pcb,hbcdd,pbb vb gibi maddeler varmi yokmu? Testi nasil yapilir? Yapildimi? Yani daha bircok soru cevabini arastirmadan siz sozcuyu takip edin!! Sanki biz copluk bir ulkeyiz gelen gecenin artik malini alalim. Kime hizmet ettigi belli olan bu pislik gazeteyi s.......m

  • Hacı dağlı 31 Temmuz 2022 09:18

    Bence sökerken projelendirelim sonra bakarsın daha güzelini yapar dünya turu atarız. Külfeti nimete dönüşsün para ile alamayacağımızı kendi tersanelerimizde yaparız

  • Ali Fuat31 Temmuz 2022 02:00

    Hazır uçak gemisi ayağımıza geliyor. Modernize edin kullanın işte.

  • Rocksteady31 Temmuz 2022 13:50

    Tersine mühendislik ile neden olmasın.

  • 😂😂31 Temmuz 2022 07:58

    Yollayanlar salak ya bilmiyorlar onu.

  • Geldiği gibi gider30 Temmuz 2022 19:58

    Aliağa sakinleri bu gemiyi limana sokmazlar.

  • baran31 Temmuz 2022 14:22

    Oraya gelmeyecek zaten!  Deftersizler asla yerini bilemeyecek!

  • okiman0730 Temmuz 2022 18:07

    para için neler yapılıyor..........

  • fatih30 Temmuz 2022 17:11

    kalmadı koca dünyada başka bir yer illa buraları mahvedeceksiniz değil mi iş bilmez paradan başka bir şey düşünmez yaratıklar...