E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTedarik zinciri krizi 2 yıl daha sürebilir---

Tedarik zinciri krizi 2 yıl daha sürebilir

Tedarik zinciri krizi 2 yıl daha sürebilir
10 Eylül 2021 - 11:37 borsagundem.com

Eski ABD Başkanı Reagan’ın ekonomik planındaki en önemli isimlerinden John Rutledge tedarik zinciri krizinin 2023’e kadar devam edeceğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yarı iletkenler mallardaki tedarik sorunu arabadan akıllı telefonlara kadar hemen hemen bütün tüketici ürünlerinin fiyatlarını etkiliyor. Ancak ünlü ekonomist John Rutledge’a göre önümüzdeki süreçte bu sorunun çözülebilmesi için çok az umut var.

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın ekonomik planında önemli bir rol oynayan Rutledge CNBC’ye verdiği röportajda Kovid-19 pandemisinin küresel tedarik zincirine etkisinin devam edeceğini ve krizin 2023’e kadar devam edeceğini söyledi.

Finans şirketi Safanad’ın Baş Yatırım Stratejisti Rutledge açıklamasında, “Salgın hastalıklar doğaları gereği bir dalga halinde gelip daha sonra kaybolmazlar. Bulaşmalar birçok dalga galinde gelir” dedi.

Rutledge Kovid-19 varyantlarının limanları kapatmaya devam edeceği konusunda uyardı. Ünlü ekonomist Çin'in en işlek üçüncü limanı olan Ningbo-Zhoushan limanında geçen ay yapılan kısıtlamaları örnek gösteriyor.

Yatırım uzmanı, “Bu kısıtlamaların sebebi bölgede görülen az sayıdaki vakaydı. Denizciler dünya çapında aşılanmış durumda değil. Bu nedenle bir yerlerde bazı limanlar tekrar kapanacak ve bu yarı iletkenleri vurduğu gibi diğer malları da etkileyecek” dedi.

Rutledge, kapanmaların yanı sıra kaynak ve ham madde eksikliğinin de küresel çapta yaygın bir etki yarattığına dikkat çekiyor.

Ünlü ekonomist, “Çoğunlukla daha yavaş üretim yapıyorsunuz ve bu gayrisafi yurt içi hasılaya zarar veriyor. İhtiyacınız olan ham maddeye ulaşamazsanız üretiminizi yavaşlatmak zorunda kalırsınız” dedi.

Rutledge ayrıca, tedarik zinciri sorunlarının devam etmesinin önemli bir nedeni olarak personel kıtlığını gösteriyor. Rutledge, “Bu işçilerin ne kadarının işe girmekten korktuğu, işe gitmek istemediği veya hala bol miktarda nakit sahibi olduğu belli değil. Ama bu işçi kıtlığının üç ay, altı ay ya da 12 ay içinde geçmeyeceği çok açık” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de geçtiğimiz hafta yayınlanan istihdam raporu ABD iş piyasasına ilişkin oldukça karamsar bir tablo ortaya çıkarmıştı. Analistler yeni istihdam rakamlarındaki düşüş nedeniyle ABD Merkez Bankası’nın(FED) varlık alımlarını sınırlama planını erteleyebileceğini değerlendiriyor. Ancak yükselen enflasyon rakamları FED’in geçici enflasyon öngörülerini de zora sokuyor.

Rutledge enflasyondaki yükselişin yarısını tedarik zinciri sorunlarına bağlıyor. Ancak üretime zarar veren bu durum borsalar için boğa piyasası anlamış taşıyabilir ve ekonomik toparlanmayı orta vadede olumlu etkileyebilir.

Ekonomist röportajının sonunda, “Öncü rakamlarda da gördüğümüz üzere büyüme net bir şekilde pozitif olacak. Küresel toparlanma devam ediyor. Bu dalgalar halinde ilerliyor” açıklamasında bulundu.

Piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

 

Küresel piyasalarda kararsız görünüm hakim

 

Rusya'da enflasyon son 5 yılın en yüksek seviyesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)