E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTEB'in bilançosu parlak---

TEB'in bilançosu parlak

TEB'in bilançosu parlak
31 Temmuz 2013 - 17:59 borsagundem.com

TEB, 6 ayda 2012 kârının % 68'ine ulaştı

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) nakdi ve gayri nakdi kredileri toplamı 2013 yılının ilk yarısında 45 milyar TL’yi aştı, net karı ise %38 artışla 366 milyon TL’ye ulaştı. Bankanın aktif toplamı da bir önceki yılsonuna göre % 13 oranında artarak 49 milyar TL’ye çıktı. Nakdi kredilerin yüzde 46’sını Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lere kullandıran TEB’in toplam mevduatı ise yüzde 10 artışla 31.6 milyar TL’ye ulaştı. Yılın başından itibaren 28 yeni şube açan TEB, toplam 532 şube ve 10 bine yaklaşan çalışanı ile büyümesine devam etti
TEB’in 30 Haziran 2013 tarihli mali tabloları 31 Temmuz 2013 tarihinde Borsa İstanbul’da yayınlandı.
30 Haziran 2013 tarihi itibarıyla TEB’in aktif toplamı bir önceki yılsonuna göre % 13 oranında artarak 49 milyar TL’ye ulaşırken net karı ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %38 oranında artarak 336 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in büyümesindeki en önemli etken, her zaman olduğu gibi TEB’in ekonomiye ve müşterilerine  sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan krediler. TEB’in nakdi ve gayri nakdi kredilerinin toplamı 2013 yılının ilk yarısında 45 milyar TL’yi aştı ve nakdi kredilerin % 46’sı Türkiye ekonomisinin istihdamının yaklaşık % 75’ini oluşturan ve ekonominin lokomotifi olan KOBİ’lere kullandırılan kredilerden oluşuyor. TEB her dönem olduğu gibi aktif kalitesine öncelik vermiş ve büyüyen KOBİ ve bireysel portföyü ile birlikte 2013 yılının ilk yarısında takipteki kredilerin oranı %2,02 seviyesinde tutmayı başardı.
Yılın ilk yarısında TEB’in toplam mevduatı ise %10 oranında artarak 31.6 milyar TL’ye ulaştı. Fonlamasının ana kaynağını oluşturan mevduatını tasarrufları teşvik eden ürünlerle artıran TEB, bir yandan da alternatif fonlama kaynaklarından faydalandı. Bu çerçevede 2013 yılının 2. çeyreğinde 125 milyon € ve 65 milyon $ tutarında ikincil sermaye benzeri tahvil ihracı gerçekleştirdı. Bu ihraçlar alternatif fonlama kaynağı olmanın yanı sıra TEB’in sermayesinin de güçlenmesini sağlayarak, 2013 yılının 2. çeyreğinde TEB’in sermaye yeterlilik rasyosunun %14,8 olarak gerçekleşmesine katkı sağladı.   
Hizmetlerinin yaygınlığını düzenli olarak artıran TEB, yılın başından itibaren açtığı 28 yeni şube ile  71 ilde toplam 532 şube ve 9906 çalışanı ile müşterilerine ulaşıyor. Dijital alana odaklanmaya da devam eden TEB,  Internet bankacılığı ve mobil bankacılık alanlarında aktif müşteri sayısını önemli ölçüde artırmış, bireysel müşterilerden sonra kurumsal müşterilerine de mobil bankacılık uygulaması CEPTETEB’i sunarak bu alandaki öncü konumunu pekiştirdi. 
Sorumlu Bankacılık anlayışıyla Bireysel Bankacılık alanında başlattığı, finansal okuryazarlık seferberliği kapsamında hayata geçirdiği “TEB Aile Akademisi”  ile Ekim 2012’den bu yana 50 bini aşkın bireye TEB şubelerinde, kamu ve özel sektör firmalarında ücretsiz eğitimler verildi. Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte altı ayda bir açıklanmak üzere geliştirilen Türkiye’nin Finansal Okuryazarlık Endeksi’nin ilki açıklandı.
10 Özel Bankacılık Merkezi ve 15 adet Şube içi Hizmet Noktası ile hizmet veren TEB Özel Bankacılık; 15 Şubat 2013 tarihinde yürürlüğe giren “Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği” ile birlikte önemi hızla artmakta olan ‘melek yatırımcı’ kavramını müşterilerine alternatif bir yatırım aracı olarak sunan ilk Özel Bankacılık olmuştur. Böylelikle KOBİ Bankacılığı’ndaki danışmanlık tecrübelerini girişimcilik alanına taşıyarak Türkiye’deki en kapsamlı “Girişim Bankacılığı” hareketlerinden birini başlatan TEB, hem iyi fikirlere ve projelere destek olmakta hem de buradaki yatırım olanaklarından müşterilerini haberdar ederek her iki tarafında da kazançlı çıkabileceği bir platform oluşturdu. 
TEB’in KOBİ’lere verdiği destek, yıllar içinde artan pazar payının yanısıra özellikle uluslararası yarışmalarda aldığı ödüller ve derecelerde de yansımasını bulmaktadır. TEB’in bu alandaki önemli uygulamalarından biri olan TEB KOBİ Danışmanları, bir yılı aşkın süredir 34 ülkeden 15.000 projenin yarıştığı Avrupa İş Ödülleri’nde, ‘Müşteri Odaklılığı’ kategorisinde kazandığı birincilik ödülüyle Avrupa’nın en iyi 10 projesinden biri seçildi. Finale kalan projeler arasından ilk 10’a giren ve Türkiye’den kazanan tek firma olan TEB, KOBİ Danışmaları ile ‘Müşteri Odaklılığı’ kategorisinde birinci olarak Avrupa çapında büyük bir başarıya imza atmıştır. TEB, 400’ün üzerindeki Danışmanı ile bugüne kadar 2000’den fazla KOBİ’ye verimlilik artışından pazarlamaya, ihracattan tasarrufa kadar birçok konuda ücretsiz yol göstererek büyümelerinde rol oynadı. 
TEB ayrıca Asian Finance&Banking yarışmasında Türkiye’nin en iyi KOBİ Bankası seçilmiş, Avrupa Komisyonu, Kurumsal Sosyal Sorumluluk İletişimi tarafından organize edilen, Avrupa KSS Ödülerinde ise “Büyük Şirket” kategorisinde “TEB KOBİ Danışmanları” ile ikincilik ödülü kazandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı03 Ağustos 2013 00:12

    Şu TEB ve Fortis birleşmesi tam olarak yapılabildi mi acaba. Bence 2014 den sonra TEB atağa geçer artık.