E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTÇÜD: AB Serbest Ticaret Anlaşması'na uymuyor---

TÇÜD: AB Serbest Ticaret Anlaşması'na uymuyor

TÇÜD: AB Serbest Ticaret Anlaşması'na uymuyor
10 Haziran 2019 - 15:07 borsagundem.com

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği(TÇÜD), Avrupa Birliği'nin Türkiye ile arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasına uymadığını bildirdi.

TÇÜD'den yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: "Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere, başlatılan korunma önlemleri, dünyada hız kazanarak devam etmektedir. Özellikle, AB’nin uygulamaya aktardığı ülke bazlı kota ve kotayı aşan kısım için %25 vergi uygulaması, Ülkemiz için önemli bir pazar olan AB’ye yönelik çelik ürünleri ihracatımızı büyük ölçüde sınırlandırmış iken, AB Komisyonu tarafından 17 Mayıs 2019 tarihinde, korunma önleminin gözden geçirilmesi amacıyla, soruşturma başlatılmıştır.

Devam etmekte olan soruşturma ile sıcak haddelenmiş ürünlerde uygulanan global kotanın da ülke kotasına dönüştürülmesi yönünde bazı çelik üreticileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının girişimlerde bulunduğu öğrenilmiştir.

AB’ye sıcak sac ihracatımız, Şubat ayındaki 272 bin ton seviyesinden Nisan ayında 154 bin ton seviyesine düşer iken, ithalatımız %127 artışla, Şubat ayındaki 100 bin ton seviyesinden, Nisan ayında 227 bin ton seviyesine yükselmiştir. Buna rağmen bazı AB çelik üreticilerinin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının, yassı sıcak ürünlerinin de global kotadan çıkarılarak ülke bazında kota uygulamasına tabi tutulması yolundaki talepleri, Türkiye ile AKÇT arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması ile bağdaşmamaktadır.

AB’nin Nisan ayında Ülkemize sıcak sac ihracatı %132 oranında ciddi bir artış gösterirken, AB Komisyonu tarafından Ülkemizden yapılacak sıcak sac ihracatını sınırlayıcı yönde adımlar atılıyor olması, hali hazırda gerilemekte olan ihracatımızı olumsuz yönde etkileyecektir.

AB’nin bu yönde uygulamalara devam etmesi halinde, Türkiye olarak mütekabiliyet esaslı, eşit düzeyde etki yaratacak, 2018 yılı ithalatı baz alınarak belirlenecek kota ve kotayı aşan kısım için daha fazla geç kalınmadan %25 gümrük vergisi uygulamasına geçilmesinde zaruret olduğu değerlendirilmektedir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)