E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB'nin güvendiğimiz bir ekibi var---

TCMB'nin güvendiğimiz bir ekibi var

TCMB'nin güvendiğimiz bir ekibi var
09 Şubat 2015 - 12:03 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Babacan, "TCMB'nin güvendiğimiz, ehil bir ekibi var" dedi

Başbakan Yardımcısı Babacan ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen "Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi" konferansında bir basın toplantısı düzenledi. Başbakan yaptığı konuşmada Yardımcısı Ali Babacan, "TCMB'nin güvendiğimiz, ehil bir ekibi var. Merkez bankasının görevleri yasalar ile belirlenmiştir, çok açıktır. TCMB'nin doğru kararları alacağına inanıyoruz" dedi.

Ekonomide kırılganlıkların hala söz konusu olduğunu dile getiren Babacan, "Gelişen ve gelişmiş ülkelerin daha fazla yatırıma ihtiyacı var. Negatif faiz ortamında altyapı projeleri iyi bir yatırım aracı" diye konuştu.

"G20 kapsamında KOBİ'lerin temsiliyetini artırmalıyız" diyen Babacan, "KOBİ'lere yönelik bir küresel ittifak üzerinde çalışıyoruz. Küresel ekonomiye yüzde 15 katkı yapabilen 190 ülke daha var, onlar da düşünülmeli. Hükümetlerin sorunları doğru teşhis etmesi önemli. Küresel krize rağmen türkiye'nin mali durumu oldukça güçlü" açıklamalarında bulundu.

"Yatırımların akıllı bir şekilde seçilmesi gerekli"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, OECD'nin ülkelere yatırım yapmaları tavsiyesinde bulunduğunu belirterek, "Ancak yatırımların akıllı bir şekilde seçilmesi gerek. Önceliklendirme çok önemli, bazen yanlış bir yatırım kamu kaynaklarının israfı olabilir" dedi. 

"OECD Ekonomik Politika Reformları 2015; Büyümeye Geçiş Raporu'nun (Economic Policy Reforms 2015 Going for Growth)" lansmanında konuşan Babacan, global ekonominin halen kilit zorluklarla karşı karşıya olduğunu, halen bunlarla yüzleşmek durumunda olduklarını ve bir şeyler yapmaları gerektiğini söyledi.

Yüksek işsizlik, verimliliğin yavaşlaması, kamunun yüksek bütçe açığı ile mali sektördeki kırılganlıkların halen önemli zorluklar olduğunu vurgulayan Babacan; bunları aşmaya çalışacaklarını kaydetti.

G20'nin 2007-2008 yılından beri politika danışmanlığı ve koordinasyon açısından en öncelikli forum olduğunu bildiren Babacan, G20'nin yüksek bir temsil gücü olduğunu, dünya nüfusunun üçte ikisini, ticaretin yüzde 75'ini, GSYH'nin ise yüzde 85'ini temsil ettiğini dile getirdi.

Türk G20 dönem başkanlığı olarak 3 şeye konsantre olmaya karar verdiklerini anlatan Babacan, bunların uygulama, yatırımlar ve kapsayıcılık olduğunu ifade etti.

Uygulamanın önemine işaret eden Babacan, birçok ülkede problemlerin ve bunların nasıl çözüleceğinin bilindiğini, ancak bunun için irade ve cesaretin gerekli olduğunu ve bunların farkı oluşturacağının altını çizdi.

"PPP gibi özel-kamu ortaklığı modeller daha yoğun kullanılabilir"

Babacan, G20 ülkelerinin bin yapısal reformu taahhüt ettiğini anımsatarak, "Şimdi bir takip mekanizması kurmak lazım ki ilerlemeyi görebilelim" dedi.

Söz konusu taahhütlerin iyi reformlar olduğunu ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından beraber analiz edildiği bilgisini veren Babacan, eğer bunlar uygulanabilirse global ekonominin 5 yıl içinde yüzde 2 daha fazla büyüyebileceğini kaydetti.

Hem gelişmekte olan ülkelerin hem de gelişmiş ekonomilerin daha fazla yatırıma ihtiyaç duyduğunu bildiren Babacan, "Gelişmekte olan ekonomiler altyapı yatırımına daha fazla ihtiyaç duyuyor gibi. Fakat bugünlerde birçok gelişmiş ekonomiye baktığımız zaman, görüyoruz ki onların da acil olarak yapısal reformlara, daha fazla olarak ise altyapı yatırımlarına ihtiyaçları var" dedi.

OECD'nin ülkelere yatırım yapmaları tavsiyesinde bulunduğunu aktaran Babacan, ancak yatırımların akıllı bir şekilde seçilmesi gerektiğini, önceliklendirmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Babacan, bazen yanlış bir yatırımın kamu kaynaklarının israfı olabileceğini dile getirdi.

Bir çok ülkede yatırım yapmak için daha fazla mali imkan olmadığının altını çizen Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

"O noktada biz inanıyoruz ki, PPP ( Kamu özel sektör iş birliği) gibi özel-kamu ortaklığı modeller daha yoğun kullanılabilir. Daha çok özel kaynağı, kamunun yapısal yatırımlarına yönlendireceğiz. Bu konu üzerinde çalışmak lazım. Dünyada ders çıkarabileceğimiz başarı öyküleri var. Negatif faiz oranları çağındayız. Herkes, uzun dönem riski iyi yönetilebilen yatırımları aramakta ve altyapı yatırımları aslında bu konuda iyi bir fırsat."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup09 Şubat 2015 19:45

    Cumhurbaşkanı Kolombiya'ya gidince konuşmak kolay tabi, dönünce arazi olursunuz.

  • HASAN KAYSAN09 Şubat 2015 16:30

    SEN EKONOMİSTMİSİN BE KARDEŞİM SEN GİT BULUT GELSİN EKONOMİSTİ GÖRELİM,DOLARI BÜKER BÜKER SUYUNU ÇIKARIP SUSUZ BIRAKIR BİR DAHA ÇIKAMAZ KURU KALIR SONRADA 1 TL ARDINDAN 50 KURUŞA DÜŞER

  • ff09 Şubat 2015 12:22

    Aklı basında ne yaptıgını bilen efendi bir insan.Basbakanlık yapabilecek bir insan

  • yusuf yıldız09 Şubat 2015 12:21

    o zaman başınızdaki zatın başçıyı eleştrip doları zıplatmasının nedeninini de millete açıklayın..yoksa cum.başkanı iyice zan altında kalacak..

  • be09 Şubat 2015 12:15

    bankasyaya yapılanlara göz yumdun artık piyasanın güvendiği bakan değil, konuşmuş olmak için konuşmak bu olsa gerek.