E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB'nin faiz kararı ne olacak?---

TCMB'nin faiz kararı ne olacak?

TCMB'nin faiz kararı ne olacak?
11 Eylül 2019 - 10:46 borsagundem.com

Piyasalarda gözler Merkez'e çevrildi. Kritik PPK toplantısı yarın... Peki Merkez ne kadarlık bir faiz indirimi yapacak? Alan Yatırım yanıtladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 12 Eylül Perşembe günü bir araya gelerek faiz kararını kamuoyuna açıklayacak. TÜİK’in geçtiğimiz hafta yayınladığı enflasyon(TÜFE) verisinin beklentilerin altında gelmesi, faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirdi. Temmuz ayı toplantısında da enflasyondaki gerilemeye bağlı olarak 425 baz puan indirime giden TCMB, politika faizini belirlerken enflasyon dinamiklerini dikkate alıyor. Toplantı karar metnindeki ‘’makul reel faiz’’ söylemi önden yüklemeli bir faiz indirimi sonrasında sürecin devam edeceğinin işareti gibiydi. Ağustos ayında yıllık enflasyon %15.01 olarak gerçekleşerek son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi ve küresel bazda faizlerin düşeceği beklentileri TCMB’nin Eylül ayında da faiz indirimine gitmesi için hareket alanı yaratıyor, makul reel faiz söylemine dayanak oluşturuyor. Global Merkez Bankalarının da faiz indirimlerine devam etmeleri global risk iştahını artırırken, bu durum TCMB’nin de elini kuvvetlendiriyor. 

TCMB'nin faiz kararı ne olacak?

Enflasyon görünümündeki iyileşme ve büyüme verileri iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini gösteriyor. Özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki yavaşlamanın enflasyon görünümüne olumlu katkıda bulunduğu göze çarpıyor. Büyüme kompozisyonu ekonomideki dengelenmeye destek olurken, net ihracat büyümeye en fazla destek sağlayan kalem olarak karşımıza çıkıyor. Daha önceki analizlerimizde de belirttiğimiz üzere 2018 yılındaki döviz kuru ve gıda fiyatlarındaki şoklar enflasyon beklentilerini de yukarı yönlü şekillendirirken, Haziran- Eylül arasında pozitif baz etkisinin yaşanacağını öngörmüştük. Yıllık enflasyonun pozitif baz etkisiyle Ekim ayında tek hanelere yaklaşması, yıl sonuna doğru ise geçen seneki dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimleri nedeniyle negatif baz etkisiyle tekrardan %15 seviyesine yükselmesi beklenmekte. Gelişmiş piyasa ülkelerine baktığımızda büyüme görünümündeki zayıflamanın belirginleşmesi FED ve ECB gibi majör merkez bankalarını faiz indirimleri yoluyla iç talebi canlandırmaya mecbur bırakıyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası adımları risk iştahını beslerken, gelişen piyasa ülke varlıklarına olan talebi de destekliyor. FED ve ECB’den faiz indirimi beklentileri gelişen Piyasa ülkeleri merkez bankalarını da cesaretlendiriyor. Nitekim son dönemde gelişen piyasa ülke merkez bankaları peşi sıra politika faizlerinde indirime gidiyorlar. Eylül ayı toplantısı öncesinde makroekonomik görünüm bu şekilde iken, enflasyon görünümünü etkileyen unsurlar da dikkate alındığında… analizin tamamı ve TCMB faiz kararı beklentimiz için tıklayınız

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie11 Eylül 2019 13:40

    Enflasyon kaç %15. Mevduat faizleri kaç %16-17. Mevduat faizinin neti kaç %14. Yani enflasyon %15 mevduat faizi %14. Dolara geçen aklımı seveyim aklımı.

  • Pala11 Eylül 2019 11:58

    Mckinsey biliyor ve pozisyonunu aldırdı müşterilerine. Siz derdinize yanın