E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB'nin faiz indirme ihtimali negatif ayrışma getiriyor---

TCMB'nin faiz indirme ihtimali negatif ayrışma getiriyor

TCMB'nin faiz indirme ihtimali negatif ayrışma getiriyor
20 Ağustos 2021 - 08:07 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, TCMB’nin faiz indirimi ihtimalinin TL’de negatif ayrışmayı beraberinde getirdiği aktarılıyor.

Küresel piyasalarda FED’in FOMC tutanaklarının oluşturduğu etki devam ediyor. Hatırlanacak olursa tutanaklarda varlık alımının azaltılmasına ilişkin üyelerin istekli olduğu gözlenmişti. Yalnız zamanlama noktasında ortak bir konsensüsün sağlanamadığını görmüştük. Tutanakların açıklanması sonrası ABD dolarında oluşan değer kazancının geride bıraktığımız gün de sürdüğünü takip ettik. Bu etki özellikle gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimlerinde daha bariz bir şekilde gözlendi. Hisse senedi endekslerinin de genel itibari ile negatif fiyatlamalar ile kapanış gerçekleştirdiğini belirtelim.

Özellikle TL tarafının diğer GOÜ para birimleri ile kıyasladığımızda daha net bir değer kaybına maruz kaldığını gördük. Burada ki en önemli unsurun TCMB’nin faiz indirimine yönelik istekli tavrı olduğunu düşünüyoruz. Birçok kez enflasyon tahmin patikasında belirgin düşüş görülene kadar sıkı duruşun korunacağı ifade ediliyor. Banka, bu düşüşün ise yılın son çeyreğinde gerçekleşeceği beklentilerini de paylaşmakta. Dolayısıyla FED’in varlık alımlarını azaltarak gevşek politikaları revize etme yolunda olduğu bir dönemde TCMB’nin faiz indirimi ihtimali TL’de negatif ayrışmayı beraberinde getiriyor. Dün bu konuda TCMB’nin Ağustos ayı PPK toplantı özetlerini takip ettik. Özetlerde oynaklıkların enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Enflasyonda kısa vadede görülebilecek oynaklıkların ana eğilime yansımalarının para politikası duruşu açısından yakından izleneceği belirtildi.

Bu cümle oldukça önemli. Mevcut oynaklığın ana eğilime yansımalarının politik duruş açısından izlendiği cümlesi para politikasının enflasyona göre şekilleneceğinin açık ifadesi. TCMB’nin beklediği doğrultuda enflasyonda bir düşüş gerçekleşmez ise bankanın faiz indirimine gitmeyeceği algısını kuvvetlendirecek bir cümle olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız bu beklentinin oluşması adına enflasyon verilerini TCMB gibi piyasalar da yakından takip edecek.

ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri haftanın son işlem gününde çoğunlukla düştü. Çin ana karasında Şanghay ve Shenzen endekslerinde kayıplar yüzde 1 civarında gerçekleşti, Hong Kong'un Hang Seng Endeksinde de yüzde 1'den fazla kayıp söz konusu. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri otomotiv sektörü öncülüğünde geriledi. Kayıplar Toyota Motor'da yüzde 2'yi aşarken, Nissan Motor yüzde 5.69, Honda Motor ise yüzde 3.63 düştü.Güney Kore'nin Kospi endeksleri de düşüşlere eşlik etti, Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi pozitif ayrıştı.

Çin Merkez Bankası (PBOC) bir yıllık ana faiz oranını (LPR) yüzde 3.85, beş yıllık faiz oranını ise yüzde 4.65 düzeylerinde sabit bıraktı. Beklentiler de merkez bankasının faizlerde değişiklik yapmaması yönündeydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "Uçak ve şehirler arası otobüs yolculuğu için zorunlu PCR testini devreye alacağız" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "6 Eylülde yüz yüze eğitimin başlamasıyla henüz aşı olmamış öğretmen ve personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aşı olmayan üniversite öğrencileri ve çalışanlarımızdan düzenli PCR testi talep edeceğiz. Konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız" şeklinde konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yayımladığı bültende Nasmed Özel Sağlık Hizmetleri Ticaret A.Ş.’nin, YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş.'nin ve Orçay Ortaköy Çay Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin halka arzını onayladığını duyurdu.

SPK, Gediz Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 11 milyon 664 bin lira, Klimasan Klima Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 39 milyon 600 bin lira bedelsiz sermaye artırımına onay veren kurul, Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin 253 milyon 999 bin 999 lira bedelli sermaye artırımını onayladı.

Kurul, Pasha Yatırım Bankası AŞ'nin 60 milyon dolar, QNB Finans Faktoring AŞ'nin 361 milyon 99 bin lira, Akbank T.A.Ş'nin 40 milyar lira, Aktif Yatırım Bankası AŞ'nin ise 2 milyar 800 milyon lira borçlanma araçları başvurusunu onayladı.

Almanya Maliye Bakanlığı, ikinci çeyrekte yüzde 1,5 büyüyen Alman ekonomisinin, canlı iç talebin etkisi ile üçüncü çeyrekte daha güçlü toparlanma yolunda ilerlediğini öne sürdü.

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, takviye 3. doz Kovid aşı programının uygulanacağını ve muhtemelen gelecek ay başlayacağını açıkladı.

Japonya'da Temmuz ayında çekirdek tüketici fiyatlarında yıllık bazda düşüş piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Temmuz ayında çekirdek tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 düştü. Ekonomistler ise fiyatlarda yüzde 0,4 düşüş bekliyorlardı.

AC Asia ex, Japan % -1,20 satıcılı

S&P 500 % -0,11 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,11 alıcılı

Asya borsalarında kayıp hafta

Piyasalar risk almaktan çekiniyor

Coinbase 500 milyon dolarlık kripto para satın alacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)